Mainos

”An­ta­kaa meille mah­dol­li­suus, ette tule pet­ty­mään” – miten kan­sain­vä­li­set osaajat ja yri­tyk­set löy­tä­vät toi­sen­sa?

Etsitkö yritykseesi kansainvälistä osaajaa? Oulun seudulla osaajan palkkaaminen on helppoa, sillä tukea sujuvaan rekrytointiin on hyvin saatavilla eri lähteistä. Lisäksi Oulussa asuu noin 12 000 ulkomailta tänne muuttanutta henkilöä, joilla on intoa ja osaamista annettavana paikallisille yrityksille, sanoo Oulu Talent Hubin projektipäällikkö Salla Hirvonen.

-

Joustavuus ja tasapaino. Muun muassa nämä asiat nousevat Moustafa Khairin mieleen suomalaisesta työkulttuurista ja sen parhaista piirteistä, joita hän arvostaa todella paljon.

Egyptiläinen Moustafa muutti Ouluun kaksi vuotta sitten tammikuussa 2021. Hän suoritti reilussa vuodessa tietojenkäsittelytieteen maisteriohjelman Oulun yliopistossa ja erikoistui tekoälyyn.

Jo opintojensa aikana hän työskenteli Nokialla ja teki sinne myös pro gradu -tutkielmansa. Sen jälkeen hän on tehnyt töitä useammissa suomalaisyrityksissä. Tällä hetkellä Moustafa on Dentsu Finlandin palkkalistoilla.

”Sain ensimmäisen työni kuusi viikkoa Suomeen muuttamisen jälkeen. Mutta aloitin työn etsimisen paljon ennen tänne saapumistani. Työmarkkinoiden ja niiden vaatimien pätevyyksien tutkiminen etukäteen on tärkeää”, Moustafa sanoo.

”Teknologiateollisuuden töissä kielitaito ei todellakaan ole suurin este. Mitä kansainvälisempi yritys on kyseessä, sitä vähemmän suomen kielen taitoa vaaditaan.”

Merkittävä rooli työnhaussa on verkostoitumisella, hän myöntää. Hänen mielestään on hyvä tuntea oikeat ihmiset ja kuulla heiltä esimerkiksi niin sanotuista piilotyöpaikoista, koska kaikkia avoimia paikkoja ei ilmoiteta julkisissa hauissa.

”Alani työpaikkojen etsiminen oli haastava, mutta palkitseva prosessi. Parasta suomalaisessa työelämässä on työ- ja yksityiselämän tasapaino. Esihenkilöni ovat aina huomioineet, että en ole ylikuormitettu ja ehdin levätä tarpeeksi.”

Moustafa osallistui opintojensa aikana useille rekrytointimessuille ja verkostoitumistilaisuuksiin – ja ne olivat hänestä tärkeitä tapahtumia töiden löytämisen kannalta. Niitä järjestivät niin oppilaitokset, Oulun kaupunki ja Oulu Talent Hub, hän kertoo.

Moustafa oli mukana Oulu Talent Hubin toiminnassa myös ambassadorina vuonna 2022.
Moustafa oli mukana Oulu Talent Hubin toiminnassa myös ambassadorina vuonna 2022.

”Huoli myös puolisoiden viihtyvyydestä”

Oulu Talent Hubin (OTH) projektipäällikkö Salla Hirvonen on huomannut työssään, kansainväliset osaajat toivovat yrityksiltä ennen kaikkea läpinäkyvyyttä työpaikkailmoituksiin. He kaipaavat Ouluun myös lisää verkostoitumistapahtumia, joissa pääsisivät kohtaamaan paikallistakin väestöä.

”Avoimet työpaikat ilmoitetaan usein englanniksi, mutta työtehtävässä saatetaan vaatia kuitenkin täydellistä suomen osaamista. Olisi tärkeää kertoa jo hakuilmoituksessa, jos töissä tulee osata suomen kieltä ja millä tasolla kielitaidon pitää olla”, Salla Hirvonen kertoo.

Oululaiset yritykset puolestaan kokevat kansainvälisissä rekrytoinneissa haastavimpana sopivan osaajan löytämisen sekä kielitaidon puutteen. Yhteistä kieltä ei välttämättä ole tai yritykseltä on iso panostus vaihtaa esimerkiksi kokousten kieli englanniksi, Salla sanoo.

”Lisäksi yritykset kantavat huolta kansainvälisten osaajien puolisoiden viihtyvyydestä Oulussa. Löytyykö heille töitä, ystäviä tai opiskelupaikkoja sekä lapsille koulupaikkoja?”

”Kehitämme Oulussa palveluitamme jatkuvasti ja kuuntelemme yritysten tarpeita. Oulu Talent Hubin toimenpiteisiin osallistui noin 100 yksittäistä yritystä, joille olemme tarjonneet esimerkiksi maksuttomia valmennuksia, mentorointia sekä info- ja rekrytointitilaisuuksia”, Salla mainitsee.

Kansainvälisiin rekrytointeihin on nykyään tarjolla paljon tukea – ja rekrytoinnit onnistuvat helposti Oulun seudun osaajiin keskittyen, Salla vinkkaa.

”Oulussa asuu noin 12 000 ulkomailta tänne muuttanutta henkilöä. Heillä on intoa, osaamista ja paljon muuta annettavaa paikallisille yrityksille. Heidän pääviestinsä paikallisille työnantajille on usein, että “antakaa meille mahdollisuus, ette tule pettymään.”

Oulu Talent Hub kokosi tänne äskettäin muuttaneille tai muuttoa suunnitteleville ”Welcome to Oulu” -esitteen. Oulu Talent Hubin nettisivuilta löytyy myös tärkeää tietoa yrityksille ja kansainvälisille osaajille Oulun eri palveluista.

”Kevättalvella 2023 keräämme useita palveluta yhteen ”International House Oulu” -konseptin alle. Tilat sijaitsevat fyysisesti BusinessAsemalla. Samalla julkaisemme uudet, kattavat nettisivut, joista sekä yritykset että kansainväliset henkilöt saavat tiedon keskitetysti yhdestä paikasta.”

Oppia mentorointiohjelmasta

E. Helaakoski Oy on nostopalvelualan yritys, jossa uskotaan kansainvälisten työntekijöiden määrän kasvuun tulevaisuudessa. Markkinointipäällikkö Iiris Helaakoski kertoo, että tällä hetkellä alalla on pula ajoneuvonosturinkuljettajista.

”Olemme hiljattain alkaneet pohtia laajemmassa kuvassa kansainvälisten osaajien rekrytoimista. Tavoitteenamme on löytää ammattitaitoisia ajoneuvonosturinkuljettajia ja tämä on yksi vaihtoehto, jota kartoitamme”, Iiris Helaakoski toteaa.

”Meillä on nyt noin 130 työntekijää. Heistä muutama on kansainvälinen työntekijä. Pisin kansainvälisen työntekijän työsuhde on kymmenen vuotta.”

Yritys on ollut mukana Oulu Talent Hubin ja Oulun Kauppakamarin yhteisessä mentorointivalmennuksessa. Iiriksen mukaan Pohjoisen bisneshaltijat -mentorointiohjelmasta on ollut paljon hyötyä heidän yritykselleen.

Mentoriohjelman aikana mietittiin muun muassa, miltä E. Helaakoski Oy:n kansainvälinen rekrytointipolku voisi näyttää ja mitä käytännön muutoksia se vaatii organisaatiokulttuurissa.

”Tällä hetkellä kaikki työntekijämme puhuvat suomea, mutta jatkossa meidän tulee miettiä, voisimmeko käyttää osin myös englantia kommunikointikielenä. Tämä riippuu pitkälti toki asiakkaistamme ja heidän vaatimuksistaan.”

-
Tukea kansallisella tasolla
  • Kansainvälisten rekrytointien tukipalvelut ovat kehittyneet Suomessa vauhdilla parin vuoden aikana. Viime vuonna erityisosaajille avattiin niin sanottu pikakaista, jossa voi saada oleskeluluvan kahdessa viikossa. 
  • Hiljattain on perustettu niin sanottu yhden luukun puhelin- ja sähköpostineuvontapalvelu työnantajille, jonne voi soittaa matalalla kynnyksellä kaikissa kansainvälisiin rekrytointeihin liittyvissä asioissa. 
  • Uutena palveluna vuonna 2023 aloittaa esihenkilöille suunnattu mentoriohjelma. Business Finlandin Talent -rahoitus uudistuu tukemaan yritysten valmiuksia kansainväliseen rekrytointiin ja kv. työyhteisön johtamiseen. 
  • Lisäksi edelleen on saatavilla Työpaikka Suomi -palvelu kielen oppimiseen. 

Oulu Talent Hub -hankkeen tavoitteena oli tukea kansainvälisten osaajien työllistymistä Oulun seudun yrityksiin muun muassa yritysvierailujen, rekrytointi- ja infotilaisuuksien sekä työnhaku -työpajojen avulla. Hankkeen toteutuksesta  vastasivat (1.2.2021–31.1.2023) BusinessOulu, Oulun kauppakamari, Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu ja OSAO. Hanketta rahoitti Euroopan sosiaalirahasto ESR. 

-

Kansainvälisten osaajien positiivisia uratarinoita voi lukea lisää oulu.com-sivustolta.