Mainos

Anssi Karp­pi­nen tup­la­roo­lis­sa – si­vu­toi­mi­se­na yrit­tä­jä hän hoitaa Qide Oy:tä ja käy päi­vä­töis­sä pal­kan­saa­ja­na

Anssi Karppinen on yksi tuplaroolissa oleva yksityisyrittäjä.

Anssi Karppiselle sivutoiminen yrittäjyys on opettanut liiketoiminnan periaatteita, mistä on ollut hyötyä palkkatyössä
Anssi Karppiselle sivutoiminen yrittäjyys on opettanut liiketoiminnan periaatteita, mistä on ollut hyötyä palkkatyössä
Kuva: Anna Tilvis

Anssi Karppinen on yksi tuplaroolissa oleva yksityisyrittäjä. Hän hoitaa sivutoimisena yrittäjänä Qide Oy:tä ja on päivätöissä palkansaajana.

Muutamia vuosia sitten Karppinen työskenteli Suomen ympäristökeskuksessa, kun hän hoksasi mahdollisuuden yritystoimintaan. Osan työajasta hän oli kehitysaputehtävissä Kirgisiassa ja Tadžikistanissa. Ympäristökeskus kehitti paikallisen yhteistyökumppanin kanssa ympäristötietojärjestelmiä ja veden laatutietojen tietokantoja, joita tekemässä oli paikallisia firmoja ja ohjelmistojen koodaajia.

”Näin idean mahdollisesti menestyvästä liiketoiminnasta. Asiakkaat olisivat Suomessa ja koodarit ulkomailla. Riski oli pieni, ei tarvinnut tehdä isoja investointeja. Pystyin polkaisemaan toiminnan käyntiin, kun kontaktit olivat jo valmiina.”

Karppinen perusti ohjelmistokehitystä, nettisivuja ja mobiilisovelluksia tekevän firman vuonna 2018 osakeyhtiönä, jossa hän itse on toimitusjohtaja ja toimiva yrittäjä. Päätyönä hän työskentelee osastopäällikkönä Afry Finland Oy:ssä. Koulutukseltaan hän on ympäristötekniikan diplomi-insinööri.

”Yrittäminen on sivutoimista. Nyt koodaajat ovat työssä tarpeen mukaan, kun projekteja tulee. Jos aikaa olisi enemmän, toiminta olisi suurempaa”, Karppinen arvioi.

Bisnestä verkostossa

Karppinen on yrittäjähenkinen ja kiinnostunut mahdollisista yritysideoista. Hän itse ei koodaa, mutta on opiskellut tietotekniikkaa ja rakennellut omat tietokoneensa lapsesta asti.

”Kyllä yrityksen perustaminen oli oma valintani. Näin sopivan raon ja idea kypsyi.”

Karppinen myöntää, että tuplarooli on elämäntapa. Hänelle yrittäjyys on kiinnostavaa.

”Se vaatii tietynlaista mielenlaatua. Toiminta on ainakin toistaiseksi pienimuotoista. Sitä voisi kuvata vaikka harrastukseksi.”

Verkostot ovat Karppiselle oleellinen tapa tehdä bisnestä. Hän tekee mielellään yhteistyötä muiden kanssa.

”Teemme yhteistyötä useammankin firman kanssa. Ne tekevät sisällöntuotantoa, hakukoneoptimointia ja graafista suunnittelua. Meidän vahvuus on laadukas tekninen toteutus. Se on win-win -tilanne, jokainen voittaa. Me ollaan heille kustannustehokas alihankkija, ja he tuovat meille asiakkuuksia.”

Kokemus avuksi palkkatyössä

Yritystoiminta on tuonut Karppiselle ymmärrystä yrittäjyydestä sekä liiketoiminnasta. Hän on hyötynyt niistä esimiesasemassaan. Lisäksi Qide vie hänet matkoille pari kertaa vuodessa, kun hän käy Keski-Aasiassa firman töiden merkeissä.

”Olen hyötynyt nyt, kun olen esimiesasemassa ja minulla on tulosvastuuta. On iso plussa, kun on ymmärrystä liiketoiminnan pyörittämisestä.”

Karppinen kokee, että palkkatyö ja yrittäminen tukevat toisiaan ja auttavat näkemään mahdollisuuksia puolin ja toisin.

”Alat ovat sen verran kaukana toisistaan, etteivät ne sotkeennu keskenään”, hän arvioi.

Karppinen on innostunut yrittäjien järjestötoiminnasta. Hän on Oulun Yrittäjien hallituksen jäsen ja mukana Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien verkostofoorumissa. Koska Qiden asiakkaita ovat muut yritykset, niin yhdistys verkostoineen on luonnollinen tapa löytää uusia asiakkaita.