Kolumni

Annika Saa­rik­ko ei ole ehdolla Oulun kau­pun­gin­val­tuus­toon, mutta hänellä voi olla vai­ku­tus­ta kau­pun­gin tu­le­vai­suu­teen

Keskusta kukitti viikonloppuna Oulussa uudeksi puheenjohtajakseen Annika Saarikon. Katri Kulmunin kausi jäi vuoden mittaiseksi.

Ylätasolla Kulmunin kohtaloksi koitui kohu, joka syöksi hänet valtiovarainministerin paikalta. Alla velloi kuitenkin se, että hänen johdossaan puolue ei toipunut Juha Sipilän hallituksen aikana tapahtuneesta kannatusromahduksesta.

Ei parantunut vaihtamalla.

Toisenlainenkin esimerkki löytyy lähimenneisyydestä. Kun Antti Rinne, niin ikään kohun siivittämänä, jätti pääministerin paikan, singautti hänet korvannut Sanna Marin SDP:n kannatuksen nousukiitoon.

Nähtäväksi jää, onko Saarikosta pelastajaksi. On joka tapauksessa sopivaa, että hän sai puheenjohtajuuden juuri Oulussa. Keskustan kannalta täällä on paljon pelissä.

Oulu on suurimmista kaupungeista ainoa, jossa keskusta on suurin puolue. Ellei kannatus kohene nykyisestä, paikka on vaarassa mennä ensi kevään kuntavaaleissa.

Niskaan huohottaa vanha kilpakumppani kokoomus, mutta rinnalle ja ohi pyrkivät myös perussuomalaiset, joilla edelliset kuntavaalit menivät penkin alle.

Keskustan kädenjälki on näkynyt Oulun päätöksenteossa vahvasti. Esimerkiksi – ehkä peräti aivan erityisesti – alati puhuttavissa palveluverkkokysymyksissä keskustan ääni on kajahdellut kuuluvasti.

Sellaista rökäletappiota ei ole näköpiirissä, etteikö keskusta heikentyneenäkin säilyisi merkittävänä tekijänä meikäläisessä paikallispolitiikassa, mutta jos sen asema tulevissa vaaleissa merkittävästi heikkenee, saatetaan seuraavalla nelivuotiskaudella Oulussa ottaa askeleita uuteen suuntaan.

Näkökulmasta riippuu, onko se uhka vai mahdollisuus.

Politiikka on vahvasti henkilöitynyt. Puolueiden keulakuvien merkitys on lisääntynyt jo vuosikymmenien ajan.

Tämä on osin ongelmallista, jos ja kun äänestäjät tekevät ratkaisujaan kulloisenkin nokkamiehen tai -naisen perusteella: vuosi vaaleista ja johdossa voikin olla joku aivan muu.

Se tiedetään, että Annika Saarikko ei ole ehdolla Oulun kaupunginvaltuustoon. Hänellä voi kuitenkin olla vaikutusta vaalitulokseen ja Oulun tulevaisuuteen – tai niin ainakin keskustajoukoissa varmasti ­toivotaan.

Jussi Korhonen

toimittaja