Näytön tui­jot­ta­mi­nen on omiaan li­sää­mään kui­va­sil­mäi­syy­den oireita

Kuivasilmäisyys on erityisesti keski-ikäisten ja sitä vanhempien vaiva.

Oulu
Kuivasilmäisyys on yleinen vaiva. Sitä esiintyy erityisesti keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla, naisilla miehiä useammin.
Kuivasilmäisyys on yleinen vaiva. Sitä esiintyy erityisesti keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla, naisilla miehiä useammin.

Yksi yleisimmistä, ellei yleisin, silmäsairaus on kuivasilmäisyys. Tutkimustavasta riippuen siitä kärsii muodossa tai toisessa jopa puolet väestöstä jossakin vaiheessa elämäänsä.

Syynä vaivaan on liian vähäinen voiteleva kyynelneste silmän pinnalla. Joko sitä ei erity riittävästi tai se haihtuu liian nopeasti.

Kuivasilmäisyyden taustasyynä voi olla muu sairaus tai siihen liittyvä lääkitys, mutta usein vaiva selittyy ympäristöllä ja ihmisen toiminnalla. Esimerkiksi koneellinen ilmastointi ja kuiva sisäilma voivat lisätä kyynelnesteen haihtumista.

Yhtenä selittävänä tekijänä voi olla näyttöpäätetyö. Tarkkuutta vaativassa työssä silmien räpyttely voi olla vähäisempää, mikä edelleen saattaa johtaa silmien kuivumiseen.

– Jos työikäinen tuijottaa vain näyttöä, oireiden lisääntyminen on herkässä, sanoo oululainen silmäkirurgi Ossi Kaijanen.

Kaijasen mukaan asiaan voi vaikuttaa näytön sijoittelulla. Asettelu olisi viisainta järjestää niin, että katse kohdistuu alaviistoon.

– Silloin yläluomi hieman laskeutuu, ja nestettä haihduttava osa silmän pinnasta jää pienemmäksi kuin suoraan eteenpäin katsottaessa.

Jos korona-aikana monille tutuiksi tulleissa etäpalavereissa keskustelukumppanin katse tuntuu harhailevan, hän saattaa välinpitämättömyyden sijaan tehdä silmilleen hyvää.

– Jos vain tuijotetaan Teamsia tai Zoomia ruudun kautta, niin silmä myös kuivuu nopeammin. Pitäisi muistaa räpytellä ja irrottaa ja liikuttaa katsetta, Kaijanen neuvoo.

Ikä altistaa

Kaijasen mukaan kuivasilmäisyydelle altistavista tekijöistä merkittävin on ikä. Yleisesti voisi sanoa, että kyseessä on lähinnä keski-ikäisten ja sitä vanhempien vaiva.

– Kun elimistössä kaikki hiljalleen hidastuu ja ehkä rapistuukin, silmä ei vain kostu niin hyvin kuin aiemmin. Toisaalta ihminen saattaa iäkkäämpänä kokea oireet pahempina, vaikka niitä olisi ollut aiemminkin.

Usein kuivasilmäisyyden taustalla ovat iän myötä yleistyvät silmän luomireunojen rauhasten tukkeumat, Kaijanen sanoo.

– Sinne alkaa kertyä karstaa, kuolleita ihosoluja ja kuivunutta rasvaa. Se saa hiljalleen aikaan silmän kuivumisen.

Iän lisäksi kuivasilmäisyyden riskitekijöihin kuuluu sukupuoli: naisilla vaiva on hormonitoiminnasta johtuen miehiä yleisempi.

Ossi Kaijanen sanoo, että osin oireet voivat selittyä myös kosmetiikkatuotteiden käytöllä.

– Vaikka varsinaista silmämeikkiä ei käyttäisikään, meikkivoidekin voi vaikuttaa. Kaikki epäpuhtaudet tukkivat rauhasaukkoja.

Valohoito uutena

Yksinkertaisin ja yleisin hoitokeino kuivasilmäisyyteen on silmien kostuttaminen. Saatavilla on erilaisia itsehoitotuotteita.

– Harvalle silmälääkärille kuivasilmäisyyden hoito on muuta kuin kostutustippojen määräämistä. Muutaman vuoden ajan on alettu kiinnittää huomiota luomireunarauhasiin ja niiden tehokkaampaan puhdistamiseen, Kaijanne kertoo.

Uutena vaihtoehtona tarjolle on tullut IPL-hoitoa. Sanoista Intense Pulse Light muodostuva lyhenne tarkoittaa erityisellä laitteella annettavaa valohoitoa, jonka tarkoituksena on parantaa kyynelnesteen erittymistä silmään.

– Kovin yleinen hoito tämä ei vielä ole. Oulussa näitä laitteita ei esimerkiksi toistaiseksi ole, Kaijanen sanoo.