Tilaajille

Ana­lyy­si: United Brot­her­hoo­din il­moi­tuk­sen ajoitus oli tuskin sat­tu­maa – Voiko oikeus lak­kaut­taa toi­min­nan, jota ei ole?

United Brotherhoodin ilmoitus toimintansa lakkauttamisesta tuskin tuli sattumalta juuri kielto-oikeudenkäynnin alla.

United Brotherhoodin ilmoitus toimintansa lakkauttamisesta tuskin tuli sattumalta juuri kielto-oikeudenkäynnin alla. Jengin lakkauttaminen ei automaattisesti merkitse rikollisen toiminnan loppumista. Tästä käy esimerkiksi UB itse. Jengi syntyi kolmen ryhmän yhdistyessä kymmenen vuotta sitten.

Ajankohta ilmoitukselle Suomen väkivaltaisimmaksi rikollisjengiksi luokitellun United Brotherhoodin toiminnan lopettamisesta tuskin oli sattumaa. Keskiviikkona käynnistyy oikeudenkäynti, jossa syyttäjä ajaa Poliisihallituksen kannetta UB:n toiminnan kieltämiseksi. Kanne on osa 1,5 vuotta kestänyttä viranomaisoperaatiota, jossa poliisi on pyrkinyt lamauttamaan UB:n toiminnan.

UB kertoi päätöksestään toiminnan lakkauttamiseksi Helsingin Sanomille ja MTV:n uutisille. Tähän asti UB on vastustanut kieltämistään oikeusteitse, sillä ryhmän mukaan sen jäsenet ovat syyllistyneet rikoksiin yksilöinä, eivät nimenomaan jengiläisinä. Nyt jengi kuitenkin kertoi lakkauttavansa toiminnan itse.