Tilaajille

Ana­lyy­si: Len­to­pal­lon EM-ko­ti­ki­soi­hin val­mis­tau­tu­va Suomi hakee kil­pai­lu­etua yh­teis­hen­gen tii­viy­del­lä ja pe­li­tak­ti­sel­la edis­tyk­sel­li­syy­del­lä – miesten maa­jouk­kueen edel­li­nen ottelu on lähes vuoden takaa

Pandemia ja Lentopalloliiton kulukuuri ovat pakottaneet EM-kisoihinsa valmistautuvat Suomen maajoukkueet poikkeuksellisiin ratkaisuihin. Kotimaan leireillä yhteishenki tiivistyy, mutta vire on arvoitus, kun alkukesän perinteiset maaottelut jäivät välistä.

Passari Eemi Tervaportti on syksyn EM-kisoissa totutusti Suomen maajoukkueen luottopelaaja.
Passari Eemi Tervaportti on syksyn EM-kisoissa totutusti Suomen maajoukkueen luottopelaaja.
Kuva: CEV

Heinäkuun neljäs vuonna 2009 on Suomen lentopallohistorian toistaiseksi hienoin päivä. Kello 21.04 Mikko Esko junttasi vastapallosta Tampereen Hakametsän hallin lattiaan pisteen, joka sinetöi Suomelle 3–2-voiton Maailmanliigan ottelussa Brasiliaa vastaan. Saavutuksen symbolista merkitystä alleviivasi, että parhaalla kokoonpanollaan pelannut Brasilia oli hallitseva maailmanmestari sekä rankingkärki – ja tappiostaan aidon pettynyt.

Reilussa kymmenessä vuodessa suomalaisen huippulentopalloilun ympärillä on muuttunut moni asia. Miesten maajoukkueen ”kultainen sukupolvi” on vetäytynyt kentiltä tähti kerrallaan, ja Suomi on pikkuhiljaa notkahtanut kauemmas maailman kärjestä. Naisten maajoukkue on sen sijaan nostanut viime vuosina profiiliaan ja pelannut nousujohteisesti.