Am­mat­ti­liit­to Pro laa­jen­taa tek­no­lo­gia­teol­li­suu­den toi­mi­hen­ki­löi­den la­kon­uh­kaa – mukana noin 30 uutta yri­tys­tä

Ammattiliitto Pro laajentaa lakonuhkaa teknologiateollisuudessa. Laajennuksen syynä on se, ettei Pron ja Teknologiateollisuuden sovittelussa edistytty tänään lauantaina.

Lakko koskisi muun muassa U:gin autotehdasta ja Turun telakkaa sekä muita suuria teknologiateollisuuden yrityksiä. Lauantaina uhka laajeni kymmeniin pienempiinkin yrityksiin.
Lakko koskisi muun muassa U:gin autotehdasta ja Turun telakkaa sekä muita suuria teknologiateollisuuden yrityksiä. Lauantaina uhka laajeni kymmeniin pienempiinkin yrityksiin.
Kuva: Kimmo Penttinen

Ammattiliiton mukaan Teknologiateollisuuden ja sen jäsenyritysten tavoitteet ovat ristiriitaiset.

Tulevien viikkojen lakonuhka laajeni jälleen lauantaina uusiin yrityksiin ja toimipaikkoihin.

Ammattiliitto Pro ilmoitti lisäävänsä helmikuista teknologiateollisuuden toimihenkilöiden lakkoon noin 30 uutta yritystä tai toimipaikkaa. Laajennuksen kohteena olevat yritykset on listattu liiton verkkosivuilla.

Aiemmin uhka koski vain työnantajaliitto Teknologiateollisuuden suurimpia jäsenyrityksiä Turun telakasta Uudenkaupungin autotehtaaseen.

Lauantaina pidetyssä sovittelussa ei Pron mukaan edistytty, eikä Teknologiateollisuus ei ole sen mukaan osoittanut ratkaisuhalukkuutta.

– Näyttää vahvasti siltä, että teknon jäsenyritysten ja kattojärjestön tavoitteet ovat ristiriitaiset, sanoo Pron puheenjohtaja Jorma Malinen liiton tiedotteessa.

– Teknologiateollisuuden hallituksen ideologia ei kohtaa jäsenyritysten tarpeita työrauhasta ja työmarkkinoiden vakaudesta.

Malisen mukaan Pron keskeiset neuvottelutavoitteet ovat maltilliset palkankorotukset ja kiky-tuntien poistaminen.

Alkuperäisen lakkovaroituksen mukaan kaksiviikkoisen lakon piti alkaa tulevana maanantaina. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) päätti kuitenkin siirtää lakonuhkaan helmikuun kymmenenteen päivään.

Sovittelu jatkuu ensi keskiviikkona. Riitaa sovittelee sivutoiminen valtakunnansovittelija Jukka Ahtela.

Laajennuksen kohteina olevissa yrityksissä lakko toteutettaisiin samalla aikataululla kuin alkuperäisissä kohdeyrityksissä 10. helmikuuta kello 00.00–23. helmikuuta kello 23.59. Teknologiateollisuutta koskeva ylityökielto on voimassa lakon päättymiseen asti. 

Laajennuksen kohteena ovat muun muassa KONE, OYj:n KONE Industrial Oy:n ja KONE Hissit Oy:n kaikki toimipaikat, Cargotec Oyj:n ja Cargotec Finland Oy:n useat toimipaikat.