Äly­sor­muk­sia val­mis­ta­van Ouran Petteri Lah­te­la: "Tämä on kun­nian­osoi­tus sille työlle, mitä olemme vuosia mää­rä­tie­toi­ses­ti teh­neet"

Hyvinvointisormuksia valmistavan oululaisen Oura Health Oy:n perustajajäsen, yrityksen entinen toimitusjohtaja ja nykyinen innovaatiojohtaja Petteri Lahtela vastaanotti tyytyväisenä kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Petteri Lahtela saapui Linnan juhliin yhdessä puolisonsa Virpi Tuomivaaran kanssa, joka oli pukeutunut oululaisen Maarit Paasimaan suunnittelemaan pukuun. Tuomivaara on myös yksi Ouran perustajajäsenistä.
Petteri Lahtela saapui Linnan juhliin yhdessä puolisonsa Virpi Tuomivaaran kanssa, joka oli pukeutunut oululaisen Maarit Paasimaan suunnittelemaan pukuun. Tuomivaara on myös yksi Ouran perustajajäsenistä.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Hyvinvointisormuksia valmistavan oululaisen Oura Health Oy:n perustajajäsen, yrityksen entinen toimitusjohtaja ja nykyinen innovaatiojohtaja Petteri Lahtela vastaanotti tyytyväisenä kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Tänä vuonna juhlien teemana on tieto. 

– Teema resonoi oikein kivasti. Tämä on kunnianosoitus sille työlle, mitä olemme vuosia määrätietoisesti tehneet, Lahtela sanoo. 

Lahtela kertoo, ettei hän osannut odottaa kutsua. Syyksi hän kertoo, ettei juuri seuraa päivänpolttavia asioita, kun työ vie suuren osan ajasta. 

– Töissä on paljon tekemistä, kun pallottelee sadassa maassa olevien asiakkaiden kanssa, Lahtela naurahtaa. 

Lahtela saapui Linnan juhliin yhdessä puolisonsa Virpi Tuomivaaran kanssa, joka oli pukeutunut oululaisen Maarit Paasimaan suunnittelemaan pukuun. Tuomivaara on myös yksi Ouran perustajajäsenistä. 

– Täällä on ihanan rento tunnelma, Tuomivaara kehuu.

Lahtela kertoo bonganneensa Linnassa jo puolenkymmentä Ouran sormusta. Koru näkyi muun muassa Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanervan kädessä.

Itsenäisyyspäivän vastaanoton teema ilahduttaa Lahtelaa monin tavoin. Ensiksi hän mainitsee sen, kuinka oikealla tiedolla on suuri merkitys hyvinvointisormuksen markkinoinnissa. 

– Meidän aktiivikäyttäjistä puolet on Amerikassa. Siellä näkyvyydestä käydään suurta kilpailua ja rahalla saa enemmän. Meidän pienellä budjetilla toimivien suomalaisten paras mainos on luotettava tieto, Lahtela sanoo. 

Niin ikään tieto on merkittävä asia Ouran näkökulman kannalta se, että käyttäjät jakavat sormuksen keräämää tietoa ja kokemuksia siitä sosiaalisessa mediassa. Lahtela kertoo, että esimerkiksi Facebookiin on perustettu käyttäjien toimesta ryhmiä, joissa ihmiset keskustelevat sormuksen tekemistä mittaustuloksista ja pohtivat siihen johtaneita syitä. 

– Osa saattaa esimerkiksi huomata, että oma metabolismi on toiminut vilkkaasti illalla nukkumaan laittaessa, eikä leposyke ole laskenut niin alas kuin muina öinä. Tällöin taustalla voi olla esimerkiksi se, että ihminen on syönyt illallisen myöhään. 

Arkisten valintojen pohdinta kiinnostaa

Lahtela pitää merkittävänä sitä, että ihmiset voivat sormuksen antaman tiedon avulla pohtia omia arkisia valintojaan. Oura-sormus näyttää esimerkiksi sen, jos ihmisellä on stressiä. 

– Hämmästyttävää on myös se, kuinka selvästi esimerkiksi yhden alkoholiannoksen nauttiminen näkyy yön leposykkeessä ja sykevaihtelussa eli unen laadussa. 

Lahtela aikoo pitää koko Linnan juhlien ajan sormissaan kahta Oura-sormusta. Toinen on kuluttajilla käytössä oleva malli ja toinen on testivaiheessa oleva malli. 

Mutta miten juhlinta näkyy sormuksen keräämässä datassa?

– Hälyssä oleminen ja haastattelujen jännittäminen näkyy varmasti nousseessa sykkeessä ja alhaisessa sykevaihtelussa. Myös ruumiinlämpö voi olla tavallista korkeampi. Lisäksi yöunet voivat jäädä hieman lyhyemmäksi, mikä vaikuttaa palautumiseen. Onneksi huomenna saa kuitenkin nukkua pidempään, Lahtela toteaa.