Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Alue­vaa­lit ovat myös so­siaa­li­pal­ve­lu­jen vaalit

Kiitos Annemari Enojärvelle kirjoituksesta (Kaleva 5.11./Lukijalta). Kirjoituksessa tuotiin selkeästi esille osa siitä, mistä tulevat aluevaltuutetut päättävät. Kirjoituksessa, kuten yleisessäkin keskustelussa, korostui terveydenhuolto ja miten se tulevaisuudessa järjestetään.

"Sosiaalihuollon palvelut kattavat koko ihmiselämän kirjon ja kuka tahansa meistä voi tarvita näitä palveluja jossain vaiheessa elämäänsä."

Aivan liian vähälle huomiolle ovat jääneet sosiaalipalvelut, joista myös tuleva hyvinvointialue vastaa. Aluevaalit eivät ole siis pelkästään terveysvaalit ja itse asiassa sosiaalihuolto työllistää tulevilla hyvinvointialueilla enemmän ammattilaisia kuin terveydenhuolto.

Sosiaalihuollon palvelut kattavat koko ihmiselämän kirjon ja kuka tahansa meistä voi tarvita näitä palveluja jossain vaiheessa elämäänsä. Sosiaalihuoltolain mukaisia palveluita, joista tulevat aluevaltuutetut päättävät, ovat muun muassa sosiaalityö ja sosiaaliohjaus, perhetyö, kotipalvelu ja kotihoito, omaishoidon tuki, asumispalvelut, liikkumista tukevat palvelut, päihde- ja mielenterveystyö, sekä kasvatus- ja perheneuvonta.

Erityislainsäädännön perusteella järjestettäviä sosiaalipalveluja ovat puolestaan muun muassa vammaispalvelut, kehitysvammaisten erityishuolto, täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki ja lastensuojelu. Eli kyse on todella isosta kokonaisuudesta meitä kuntalaisia koskettavia palveluja.

Näen merkittävänä myös sen, että puhumme jatkossa hyvinvointialueista. Toivon, että se tarkoittaa myös päätöksenteossa ja palveluissa muutosta ongelmakeskeisyydestä kohti sosiaalialan ja sen ammattilaisten keskeistä roolia ihmisten hyvinvoinnin edistäjinä.

Minnamaria Salminen

sosionomi AMK, toiminnanjohtaja

aluevaaliehdokas (sd.)

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.