
Talven jälkeen iho on erityisen herkkä palamaan auringossa, muistuttaa Yliopiston Apteekki tiedotteessa. Etenkin vaaleaihoisten tulee suojautua hyvin auringolta.
Suojautumisesta huolimatta iho voi palaa ja joillekin voi puhjeta aurinkoihottuma. Auringossa palanut iho on sileä mutta punainen, kuumottava ja arka. Se saattaa sykkiä ja jopa turvota. Oireet ovat pahimmillaan 12–24 tunnin kuluttua palamisesta. Tämän jälkeen oireet yleensä helpottavat.
Aurinkoihottuma puolestaan ilmestyy aurinkoon tottumattomalle iholle yleensä vain alkukesällä tai keväällä. Se näyttää hieman nokkosihottumalta ja kutisee.
– Aurinkoihottuman oireita voi lievittää hydrokortisonivoiteella. Kutinaa voi hillitä myös antihistamiineilla. Kosteuttavat ja viilentävät voiteet tai geelit voivat myös lievittää epämukavaa tunnetta, proviisori Sanni Ryhänen Yliopiston Apteekista neuvoo tiedotteessa.
Neljä vinkkiä auringon polttaman ihon hoitoon:
1. Viilennä palanut iho heti
Paras viilennystapa on suihkuttaa auringossa palanutta ihoaluetta viileällä vedellä tai hautoa sitä kylmällä, puhtaasta pyyhkeestä tehdyllä kääreellä. Viilennä ihoa vähintään 20 minuuttia.
2. After sun -voide tai hydrokortisoni rauhoittaa
Auringossa rasittuneelle iholle tarkoitetut after sun -voiteet kosteuttavat ja rauhoittavat lievästi palanutta ihoa. Vaikeammin palanut iho vaatii hoitavamman tuotteen. Hydrokortisonivoidetta voi käyttää muutaman kerran päivässä, kunnes iho on palautunut terveeksi.
3. Suojaa palanut iho vaatteilla
Peitä palanut iho heti vaatteilla, kun huomaat sen punoittavan tai aristavan. Pidä se uv-säteiltä piilossa niin kauan, kunnes se on kokonaan parantunut. Kerran palanut iho palaa tavallista herkemmin uudestaan.
4. Tulehduskipulääkettä ja lääkärin luokse tarvittaessa
Tulehduskipulääkkeet auttavat kosketusarkaan ja kipeään ihoon. Käy lääkärissä, jos palanut alue on hyvin laaja, iho on erittäin kipeä, selvästi turvonnut, vesikelloilla tai palamiseen liittyy päänsärkyä, pahoinvointia tai kuumetta. Pienen lapsen palanutta ihoa kannattaa käydä näyttämässä lääkärille tavallista herkemmin.