Alan­ko­maat voitti Eu­ro­vii­sut, ylei­sö­ää­net rat­kai­si­vat voiton – katso voit­toi­sa esitys

Euroviisut järjestettiin tänä vuonna Israelissa, Tel Avivissa. Voittajaksi nousi Alankomaat.

Duncan Laurence oli Alankomaiden edustaja vuoden 2019 Euroviisuissa.
Duncan Laurence oli Alankomaiden edustaja vuoden 2019 Euroviisuissa.
Kuva: ABIR SULTAN

Eurovision laulukilpailun on voittanut Hollannin euroviisuedustaja Duncan Laurence kappaleella Arcade. Hollannin esitys keräsi yhteensä 492 pistettä ammattilaisraadeilta ja yleisöltä.

Kansainvälisten ammattilaisraatien jälkeen Hollanti oli kolmannella sijalla 231 pisteellä, kun Ruotsi johti ja Pohjois-Makedonia oli toisena. Hollannin saamat yleisöpisteet kirittivät sen voittoon.

Katso voittoesitys:

Israelissa Tel Avivissa järjestettyjen Euroviisujen finaalissa voitosta kilpaili 26 maata.

Ensimmäisessä semifinaalissa esiintynyt Suomen edustaja Darude eli Ville Virtanen karsiutui finaalista viime tiistaina.

Yleisöpisteiden julkistamisessa kävi yllättävä hetki, kun Islannin viisuedustaja Hatari-yhtyettä kuvattiin. Yhtye kääri kameran edessä auki liput, joissa luki Palestiina. Yhtye on kritisoinut Euroviisujen aikaan Israelin hallintoa muun muassa miehityspolitiikasta ja propagandasta.

Finaalissa kisasivat Australia, Islanti, Kreikka, Valko-Venäjä, Slovenia, San Marino, Serbia, Kypros, Viro, Tshekki, Pohjois-Makedonia, Hollanti, Albania, Ruotsi, Venäjä, Azerbaidzhan, Tanska, Norja, Sveitsi ja Malta.

Lisäksi finaalissa nähtiin viisi suurta rahoittajamaata eli Italia, Espanja, Britannia, Saksa ja Ranska sekä kisojen isäntämaa Israel.

Madonna esitti kaksi kappaletta

Finaalissa esiintyi myös popin supertähti Madonna, joka sanoi haastattelussa ennen esitystään, että kaikki viisufinalistit ovat voittajia.

–  Uskon niin, koska tänne pääseminen ei ole helppoa. Ensin piti olla unelma, uskoa siihen, tehdä uhrauksia ja ansaita paikkansa täällä. Mielestäni se tekee voittajan, tapahtui mitä tahansa.

Madonna myös muistutti musiikin yhdistävästä voimasta.

–  Älkää koskaan aliarvioiko musiikin voimaa tuoda ihmisiä yhteen.

Madonna esitti kaksi kappaletta, joista toinen oli hänen 30 vuoden takainen hittinsä Like a Prayer ja toinen uusi Future-single.

Madonnan esityksen hintalapun on kerrottu olleen yli miljoona euroa. Madonna myös toi Israeliin mukanaan yli 100 ihmisen seurueen. Mukana olivat muun muassa räppäri KoVu, kymmeniä taustalaulajia, 25 tanssijaa ja tekniikasta vastaava tiimi.