Budjetti: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Laa­ja­lan ta­lous­ar­vio­esi­tys 23 mil­joo­naa euroa yli­jää­mäi­nen

Eläimet: Nyt vie­te­tään Eläin­ten päivää – lähetä kuva eläi­mes­tä, joka on sinulle lä­hei­nen

Joko luit tämän: Kar­ja­ti­lal­li­sen mie­les­sä lo­pet­ta­mi­nen käy päi­vit­täin

Alan­ko­maat kielsi Hel­ve­tin En­ke­lien toi­min­nan – Ho­vioi­keus: kielto koskee nimen, jen­gi­lii­vien ja tun­nus­ten käyt­tä­mis­tä jul­ki­ses­ti

Hovioikeus on kieltänyt rikollisen moottoripyöräjengin Helvetin Enkelien toiminnan maassa, kertoo maan oikeuslaitos. Kielto on voimassa välittömästi.

Alankomaat on kieltänyt Helvetin Enkelien toiminnan maassa. Kielto on voimassa välittömästi.
Alankomaat on kieltänyt Helvetin Enkelien toiminnan maassa. Kielto on voimassa välittömästi.
Kuva: OLAF KRAAK

Hovioikeus on kieltänyt kansainvälisen rikollisen moottoripyöräkerhon Helvetin Enkelit Alankomaissa, kertoo maan oikeuslaitos. Tämä tarkoittaa, ettei jengi saa käyttää nimeään, jengiliivejään, tunnuksiaan tai tunnusvärejään Alankomaissa.

Kielto on voimassa välittömästi. Eilen tiistaina Arnhem-Leeuwardenin hovioikeuden antama päätös ei ole kuitenkaan lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa korkeimpaan oikeuteen.

Syyttäjä vaati liivijengin kieltämistä yleisen järjestyksen vastaisena. Helvetin Enkelit vastusti kieltoa.

Hovioikeus katsoi syyttäjän näytön riittäväksi, jotta kieltämisen edellytykset täyttyvät. Kielto koskee sekä kansainvälistä Helvetin Enkelit -kerhoa että sen Alankomaiden osastoa.

Väkivaltainen kerho

Hovioikeuden mukaan Helvetin Enkelien jäsenet ovat osallistuneet usein väkivallantekoihin maailmanlaajuisesti ja Alankomaissa. Lisäksi heiltä on löytynyt lukuisia kertoja ampuma-aseita.

Hovioikeus katsoi, että kyseinen rikollinen toiminta on osa jengin rakenteellista väkivallan kulttuuria. Kerho ihannoi väkivaltaa ja rohkaisee jäseniään väkivaltaan eri tavoin.

Lisäksi Helvetin Enkelit kilpailevat muiden moottoripyöräkerhojen kanssa, mikä on johtanut säännöllisesti valtataisteluihin myös Alankomaissa. Ryhmittymien väliset väkivaltaisia yhteenottoja on tapahtunut myös tavallisten ihmisten joukossa esimerkiksi kadulla ja ravintolassa.

Lisäksi jengi pelottelee ja uhkailee jäseniään ja ex-jäseniään sekä rikostensa uhreja ja todistajia, mikä vaikeuttaa poliisin ja oikeusviranomaisten toimintaa.

Suomessa seitsemän osastoa

Helvetin Enkelit kertoo, että sillä on toimintaa 59 maassa.

Suomessa Helvetin Enkelit kertoo toimivansa seitsemän osaston voimin. Kerhon pääkaupunkiseudun osastoja ovat Hellsinki, Nomads ja Park Side. Kotkassa kerholla on Red River ja Lappeenrannassa Carelia. Lisäksi jengillä on osastot Oulussa ja Joensuussa.

Suomessa kerho tekee keskusrikospoliisin mukaan tiiviisti yhteistyötä väkivaltaisen rikollisjärjestön United Brotherhoodin (UB) kanssa.

Poliisihallitus ja syyttäjä vaativat parhaillaan UB:n ja sen alajengin Bad Unionin kieltämistä yhteiskunnalle haitallisina. Viranomaisten mukaan UB on Suomen väkivaltaisin ja rikollisin järjestäytynyt rikollisryhmä.

Kiiltokuvamaine avittaa rikoksissa

Helvetin Enkelit on pitänyt Suomessa pitkään matalaa profiilia, sillä näyttävä rikollinen toiminta ja julkisuus haittaavat tyypillisesti liivijengien ydintavoitetta onnistua taloudellisen hyödyn hankkimisessa rikosten avulla.

Julkisen kilven kiillotus ja yleisen mielikuvan vahvistaminen "tavallisten perheenisien harrastuskerhona" on hyödyksi rikollisjengeille. Rikosten tekeminen huomaamattomasti puhtoisen maineen takana on helpompaa kuin tilanteessa, jossa kerho olisi yleisen paheksunnan kohteena ja ympäristön silmätikkuna.

Kuluvan vuoden aikana Helvetin Enkelit on kuitenkin sotkeentunut Suomessa useampaan julkisuutta saaneeseen rikostapaukseen.

Helvetin Enkelien pomoa syytetään parhaillaan törkeistä huumausainerikoksista merkittävää julkisuutta saaneessa Katiska-huumevyyhdissä. Helsingin käräjäoikeus antaa Suomen historian tästä suurimmaksi huumerikosvyyhdiksi luonnehditusta rikoskokonaisuudesta ratkaisunsa ensi vuoden alussa.

Näkyvä rötöstely kiihtynyt

Joulukuussa 2019 poliisi iski Helvetin Enkeleihin Helsingissä, Lahdessa, Kouvolassa, Kotkassa ja Lappeenrannassa. Tuolloin seitsemältä kiinniotetulta jengiläiseltä takavarikoitiin ampuma-aseita, räjähteitä ja huumausaineita.

Viime huhtikuussa jengin Kotkan kerhotiloissa tapahtui ampumavälikohtaus.

Lännen Median tietojen mukaan kaksi jengiin kuulumatonta paikallista alamaailman edustajaa avasi tuolloin tulen jengitilojen ulkopuolella. Tapahtumaa oli edeltänyt tilanne, jossa samaan miesporukkaan kuuluvat henkilöt kiilasivat enkelijengin jäsenen auton ojaan omalla autollaan ja uhkailivat häntä konetuliaseen kanssa.

Enkelikerhon pihalla kaksi enkelien jäsentä osallistui ammuskeluun. Toimituksen tietojen mukaan välienselvittely liittyi miesporukan ja yhden enkelijäsenen välisiin riitoihin.

Kesäkuussa julkisuuteen ponnahti tapaus, jossa kerhoa epäillään lähes 100 amfetamiinikilon salakuljetusyrityksestä Hollannista Suomeen.

Heinäkuussa Espoossa tapahtui henkirikos, jota puidaan parhaillaan Itä-Uudenmaan oikeudessa. Rikoksesta on vangittu kaksi enkelikerholaista.

Syyttäjä vaatii miehille elinkautista vankeusrangaistusta murhasta, koska nämä ampuivat kerhosta eroon pyrkivät kokelasjäsenen. Mies kuoli ampumavammoihin sairaalassa.