
Corten-erikoisteräs näyttää ruosteiselta, mutta on todellisuudessa säänkestävä ja kaukana perinteisestä ruosteesta. Tamperelainen Sanna Iltanen viehättyi teräksestä materiaalina ja cortenin oranssin punertavasta sävystä. Hänen pihallaan kukkalaatikot ja pöydänjalat ovat terästä. Luontainen patinoituminen tekee jokaisesta corten-esineestä ainutlaatuisen.
Valkoiseksi rapattua kivitaloa kehystävät tummanruskeat puuterassit. Sanna Iltanen ei halunnut pihalleen muovisia kukkaruukkuja tai kivisiä kasvialtaita. Tamperelaisen omakotitalon pihapiiri sai viimeistellyn tunnelman ruskeapintaisista metallielementeistä.
Materiaali on tosiaan terästä, mutta säänkestävää cortenia. Mitä ihmettä?

– Ihastuin patinoituneeseen mattapintaan, joka saadaan oksidoinnilla. Tavallisesta teräksestä ruostepinta irtoaa isoina paloina, mutta tämä vanhenee kauniisti, Iltanen toteaa.
Huoltovapaa corten-teräs vanhenee kauniisti ajan kanssa. Kevyet teräskehykset ovat myös siirreltävissä vaihtuvan mielen mukaan. Iltanen on laittanut terassille kaksi Triholdy-kolmiota ja päällystänyt ne irrotettavalla puukannella. Näin kolmio toimii pöytänä.
Kaksi milliä paksu teräs ei luovuta ulkona ollessaan merkittävästi ruostevettä alleen. Terassin reunassa on myös isommat corten-laatikot pienille tuijille ja hortensioille.
Tulisijakin on cortenia
Iltasen pihalla corten-tuotteet ovat olleet viitisen vuotta ja kahta samanlaista pintakuviota saa hakemalla hakea.
– Erityisen hienoa materiaalissa on juuri se, että pinta ei ole toisen kopio. Aika ratkaisee ja täytyy vaan malttaa antaa niiden olla.
Kukkia ja hyötykasveja on myös punertavissa saviruukuissa, mutta niiden kestävyys ei pysy cortenin tahdissa. Iltanen päättää istuttaa grillinäkin käytetyn tulisijan viereen muutaman chilin. Suklaaminttu on yhdessä kolmiossa päässyt valloilleen, samoin rucola. Freedom-tulisija on sekin valmistettu corten-teräksestä.
– Haimme tulisijaksi yksinkertaista ja modernia ratkaisua, jolla voisi valmistaa ruokaa ja joka toimisi myös tunnelman tuojana. Myös tulisija on saanut avoimen taivaan alla muodostua varsin ainutlaatuiseksi.

Ämmänpäre syntyi teräksestä
Teemu Nikkari, yksi C-Design Oy:n omistajista, käsittelee paljon corten-terästä pihakäyttöön. Tulisijojen, kasvialtaiden, ruukkujen ja aitojen lisäksi Nikkari tekee myös taideprojekteja.
– Esimerkiksi Suomussalmella on neljä metriä halkaisijaltaan oleva Ämmänpäre eli corten-teräspallo, jossa on vielä sisällä led-valaistus.
Esimerkiksi Turun ja Vantaan kaupungit ovat ottaneet puistoihinsa corten-terästä. Nikkari toivookin materiaalin suosion kasvavan tulevaisuudessa.
Paljon käytetty kupari alkaa ajan kuluessa sinertää tai vihertää, mutta Nikkarin mielestä cortenin pronssiset sävyt vain paranevat ajan kanssa.
– Corten on ottanut sijaa jo rakennusteollisuudessa. Olisi hienoa jos sen ainutlaatuisuus ja helppohoitoisuus huomattaisiin myös kotipihoissa.
Kolmioista voi tehdä aidan
Paljuistaan tutun Kiramin myyntivalikoimaan kuuluu myös corten-erikoisteräksestä valmistettuja tuotteita.
– Kolmionmallinen teräselementti, Triholdy on siinäkin mielessä monikäyttöinen, että siitä voi rakentaa vaikka aidan, tilanjakajan tai näkösuojan, Kiramin toimitusjohtaja Mika Rantanen toteaa.
Corten-teräs on aluksi harmaata ja muuttuu ajan sekä sääolojen vaikutuksesta ruosteenruskeaksi. Esimerkiksi Iltasen pihalla olevat kolmiot hapotetaan ja huuhdellaan Kiramin tehtaalla, jotta patinoituminen lähtee nopeammin liikkeelle. Rantanen toteaa, että corten-teräs on kestävä, helppohoitoinen ja maastoutuu luontoon hyvin myös värinsä puolesta.
– On hieno huomata, kuinka corten puhuttelee trendikästä industrial-henkeä suosivaa, mutta on silti siro ja moneen tyyliin sopiva.

Mitä patina tekee teräkselle?
Mitä cortenin patinakerros tekee teräkselle, SSAB Europen tuotepäällikkö Jari Plosila?
– Teräksen kemiallisen koostumuksen ansiosta sen pintaan muodostuu patinakerros, joka suojaa sitä teräksen mekaanisia ominaisuuksia muuttamatta.
– Patinakerros suojaa arkkitehtonisia terästuotteita ilmastokorroosiolta.
Kuinka kestävää corten on?
– Säänkestävät teräkset soveltuvat ihanteellisesti lujiin ja kevyisiin rakenteisiin, joiden on tarkoitus kestää pitkään.
– Niitä on saatavana myötölujuusluokissa 345–960 MPa, murtolujuudet ovat vastaavasti välillä 485 580–1 000 MPa.
– Muista teräslajeista poiketen corten ei tarvitse korroosiosuojausta. Siten säänkestävät teräkset ovat tavallisia teräksiä ympäristöystävällisempiä.
Minkä verran cortenia käytetään Suomen rakennusteollisuudessa?
– Erityisesti julkisivumateriaalina corten on monien arkkitehtien ja suunnittelijoiden suosiossa.
– Corten on juuri rakennuksiin ja teräsrakenteisiin tarkoitettu säänkestävä materiaali, jonka huollon helppous ja joustavuus tekevät siitä ihanteellisen vaihtoehdon kaikenlaisiin projekteihin niiden koosta riippumatta.
Cortenia ei ilmeisesti tarvitse juuri huoltaa tai maalata?
– Juuri näin. Se ei tarvitse laisinkaan ylläpitoa koko elinkaarensa aikana.
– Jos sitä kuitenkin maalataan, pinta pysyy vahingoittumattomana pitempään kuin tavallisissa teräksissä.
– Jos pinta naarmuuntuu, teräksen itsestään korjautuva pinta estää korroosion leviämisen maalipinnan alle.
Cortenissa on suojaava oksidipinta
Corten on erikoisluja, niukkaseosteinen ja hitsattava rakenneteräs.
Säänkestävään teräkseen on seostettu pieniä määriä kuparia, kromia, nikkeliä ja fosforia.
Tavallisissa teräslaaduissa ruostekerros kuluu pois ja pinta altistuu yhä uudelleen korroosiolle.
Corten-teräksen oksidipinta on tiivis ja kestävä, jolloin korroosio ei ohenna materiaalia.
Corten-terästä käytetään korkeaa säärasitusta vaativissa rakenteissa, kuten rakennusten julkisivuissa, silloissa, merikonteissa ja erilaisissa säiliöissä.
Corten-teräksen nimi tulee sanoista CORrosion resistance – TENsile strength.
Lähde: Jari Plosila/SSAB Europe