Ai­ris­ton Helmi -tut­kin­nas­sa van­gi­tut vaa­ti­vat va­paut­ta­mis­taan – asian­aja­jan mukaan van­git­se­mi­sen jat­ka­mi­nen olisi koh­tuu­ton­ta

Airiston Helmen jutussa epäiltyjen venäläis- ja virolaismiehen vangitsemista puidaan taas tällä viikolla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

KRP järjesti mittavan tutkinnan Turun saaristossa syyskuun lopussa. Kotietsinnät kohdistuivat Airiston Helmi -nimisen yrityksen kiinteistöihin.
KRP järjesti mittavan tutkinnan Turun saaristossa syyskuun lopussa. Kotietsinnät kohdistuivat Airiston Helmi -nimisen yrityksen kiinteistöihin.
Kuva: Lennart Holmberg

Airiston Helmen jutussa epäiltyjen venäläis- ja virolaismiehen vangitsemista puidaan taas tällä viikolla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Molemmat ovat vaatineet vapauttamistaan, käräjäoikeudesta kerrotaan.

Oikeus jatkoi heidän vangitsemistaan kaksi viikkoa sitten tiistaina. Yhtiön hallituksen jäsenenä ja nimenkirjoittajana toiminut venäläismies vangittiin epäiltynä törkeästä veropetoksesta ja yhtiön virolainen työntekijä taas epäiltynä avunannosta törkeään veropetokseen.

Molemmat vangittiin todennäköisin syin -perusteella. Venäläismiehen vangitsemista käsitellään tiistaiaamuna ja virolaismiehen keskiviikkoaamuna. Käytäntö on sama kuin kahdella edeltävälläkin kerralla, oikeus istuu Varsinais-Suomessa ja vangitut esiintyvät oikeudelle videoyhteydellä Vantaalta.

Venäläismiehen avustaja, asianajaja Kai Kotiranta pitää vangitsemisen jatkamista veropetosnimikkeellä kohtuuttomana. Venäläismiehen vangittuna pitäminen ei ole Kotirannan mukaan tarpeen siksikään, että hänen päämiehensä on ulkomaalainen. Hän perustelee asiaa sillä, että vaikka hänen päämiehensä poistuisi maasta kotimaahansa, Suomi voisi pyytää Venäjää luovuttamaan hänet.

– Suomi ja Venäjä ovat molemmat ratifioineet Eurooppalaisen luovutussopimuksen, minkä perusteella luovuttaminen olisi mahdollista, jos siihen olisi tarvetta.

Yle uutisoi tänään, että poliisi vastustaa miesten vapauttamista. Poliisin tutkinnanjohtaja Antti Perälä kertoo Ylelle, että poliisi on löytänyt uutta ja kiinnostavaa materiaalia, mutta ei kerro, mihin se liittyy

Linkki juttuun