Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Yritykset: Kem­pe­le­läi­sen Lehdon työ­ka­lu­ja huu­to­kau­pa­taan nyt pilk­ka­hin­taan

Vastaa kyselyyn: Pitääkö hiih­to­lo­mal­la hiih­tää?

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ainakin 22 kuoli yli­opis­to­is­kus­sa Ka­bu­lis­sa, Isis sanoo ole­van­sa iskun takana

Afganistanin turvallisuusjoukot seisoivat valmiudessa yliopiston edustalla hyökkäyksen alettua.
Afganistanin turvallisuusjoukot seisoivat valmiudessa yliopiston edustalla hyökkäyksen alettua.
Kuva: JAWAD JALALI

Ainakin 22 kuoli ja toiset 22 loukkaantui aseellisessa iskussa Kabulin yliopistoon Afganistanissa maanantaina, uutistoimisto Reuters kertoo. Kolme hyökkääjää ehti ampua ihmisiä luokkahuoneissa ja näiden paetessa, ennen kuin Afganistanin turvallisuusjoukot ampuivat hyökkääjät.

Hyökkäys tehtiin yliopistolla järjestettyyn kirjamessuun, jossa oli vierailulla Iranin Afganistanin suurlähettiläs, sanomalehti The Guardian kertoo. On epäselvää, oliko lähettiläs iskun kohteena.

Lehden mukaan hyökkäys alkoi aamupäivällä räjähdyksellä yliopiston porteilla. Viisi tuntia kestäneen hyökkäyksen aikana aseistautuneet miehet ottivat pankkivankeja, The Guardian kertoo.

Ääriliike Taliban kielsi osallistuneensa iskuun. Myöhemmin ääri-islamistinen Isis ilmoitti Telegram-palvelussa olevansa iskun takana.

Kyseessä on jo toinen kaupungissa tapahtunut isku koululaitokseen reilun viikon aikana. Itsemurhapommittaja tappoi kabulilaisessa koulutuskeskuksessa 24. lokakuuta 24 ihmistä. Iskun tekijäksi ilmoittautui tuolloinkin Isis, tarjoamatta tästä todisteita.

Isisin afganistanilaissiipi vaikuttaa voimakkaimmin Nangarharin ja Kunarin alueilla, mutta se kykenee toteuttamaan merkittäviä iskuja myös Kabuliin, mukaan lukien toukokuun hyökkäys äitiyssairaalaan, The Guardian kirjoittaa. Taliban, joka on Isisin vihollinen, on The Guardianin mukaan saanut Yhdysvalloilta rajoitettua tukea Isisin kukistamiseen Nangarharissa.

Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet Afganistanissa samalla, kun maan hallitus ja Taliban ovat neuvotelleet rauhansopimuksesta tapaamisissa Qatarissa ja Yhdysvalloilla on käynnissä prosessi joukkojensa vetämiseksi alueelta.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani kutsui hyökkäystä halveksuttavaksi terroriteoksi ja julisti tiistain kansalliseksi surupäiväksi uhrien muistolle.