Ainakin 13 otettu kiinni mie­le­no­soi­tuk­sis­sa, po­lii­sin on­nis­tui eristää "vas­tak­kai­set ryhmät" – Kiel­le­tyn uus­nat­si­jär­jes­tön osal­li­suut­ta sel­vi­te­tään myö­hem­min

Helsingissä kokoontuu itsenäisyyspäivänä ainakin kuusi mielenosoitusta. Useilla on kytköksiä äärioikeistoon.

Soldiers of Odin -liikkeen mielenosoittajia on liikkeellä Helsingissä useita satoja.
Soldiers of Odin -liikkeen mielenosoittajia on liikkeellä Helsingissä useita satoja.

Itsenäisyyspäivän kokoontumisiin tuli mielenosoittajia ulkomailta asti. Poliisi otti kiinni ainakin 13 henkilöä, mutta suuremmat välikohtaukset onnistuttiin välttämään.

Helsinki

Poliisi kertoo selvittävänsä kielletyn uusnatsijärjestö PVL:n osallisuutta itsenäisyyspäivän marsseihin jälkikäteen.

Korkein oikeus asetti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintakieltoon siksi aikaa, kun oikeus pui sen lakkauttamista.

Helsingin poliisi kertoo, ettei se ole havainnut marsseja valvoessaan PVL:n kiellettyjä tunnuksia.

Useat mediat ovat kuitenkin julkaisseet kuvia, joissa Soldiers of Odin -mielenosoittajat kantavat PVL-järjestöön liittyviä symboleita. Marssijoiden on myös nähty tekevän natsitervehdyksiä.

– Poliisilta on tivattu, eikö järjestön osallistumiseen puututa. Meillä ei ole osallistumisesta suoranaisesti tietoa, mutta kun kuvia, videoita ja informaatiota toimitetaan poliisille, ryhdymme arvioimaan sitä jälkikäteen, sanoo ylikomisario Patrik Karlsson.

Aiemmin poliisi sanoi, että esimerkiksi järjestön liput poistetaan mielenosoittajilta, jos niitä havaitaan.

– Esimerkiksi liput kyllä otetaan lähtökohtaisesti pois. Logojen ja muiden muunnelmat ja variaatiot katsotaan tapauskohtaisesti, Karlsson kertoo.

Kiellossa olevan järjestön tunnuksien tai symbolien käyttäjä syyllistyisi todennäköisesti laittoman yhdistystoiminnan harjoittamiseen.

Poliisi kielsi aiemmin itsenäisyyspäiväksi suunnitellun Kohti vapautta -marssin, koska se katsoi järjestäjien olevan samoja aktiiveja kuin kielletyn PVL:n taustalla.

Avoimen uusnatsistinen ja rasistinen PVL tai sen toimintaa muulla nimellä jatkava järjestäjä olisi poliisin kieltopäätökseen liittyvän arvion mukaan levittänyt kokoontumisellaan vähemmistöjä syrjivää viestiä.

Kiinniotetuilla oli teräaseita ja soihtuja

Kuudessa Helsingissä järjestetyssä mielenosoituksessa ja kokoontumisessa on otettu kiinni ainakin 13 henkilöä.

– Kiinniotoilla on pyritty ehkäisemään häiriöitä ja rikoksia. Osa kiinniotetuista häiriköi muiden kokoontumisia. Soihtukulkueesta otettiin kiinni henkilö, joka heitti paukkupommin, ylikomisario Karlsson kertoo.

Iltapäivällä poliisi otti kiinni viisi äärioikeistolaiseen kokoontumiseen matkannutta mielenosoittajaa metrossa. Kyse oli ennaltaehkäisevästä kiinniotosta, poliisi sanoo.

– Sieltä oli saapunut isompi joukko metrolla kohti keskustaa, ja rautatieasemalla heidät otettiin tarkastukseen, Karlsson sanoo.

Tarkastuksen yhteydessä löytyi Karlssonin mukaan kiellettyjä esineitä.

– Teräaseita ja soihtuja ilmeisesti ainakin, Karlsson tarkentaa.

Teräaseet ja muut kielletyt esineet takavarikoitiin henkilöiltä. Kiellettyjä esineitä kantavat saattavat saada tapauksesta sakot, mutta rikosilmoitusta ei tiettävästi ole kirjattu.

Marsseissa yhteensä tuhansia ihmisiä

Kuuteen pääkaupungissa järjestettyyn kokoontumiseen osallistui yhteensä useita tuhansia ihmisiä.

Ylikomisario Karlsson sanoo poliisin onnistuneen välttämään välikohtaukset. Poliisi pyrki turvaamaan Helsingissä järjestettyjä mielenosoitusmarsseja erityisesti sillä, etteivät niiden reitit risteä.

– Siinä on onnistuttu melko hyvin, ettei ole tullut yhteydenottoja. Vastakkaiset ryhmät eivät ole juuri olleet kosketuksissa, Karlsson toteaa.

Lähin kohtaaminen nähtiin äärioikeistolaisena pidetyn 612-soihtukulkueen marssiessa Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen ohi Töölössä. Mielenosoittajat huusivat ja buuasivat toisilleen, mutta pitkä mellakkapoliisien rivi esti osapuolten kohtaamisen.

"Katupartioliike" Soldiers of Odinin marssilla oli poliisin mukaan noin 250 osallistujaa.

Helsinki ilman natseja -vastamielenosoitukseen taas osallistui poliisin arvion mukaan noin 2 700 henkilöä. Osa marssin osallistujista kantoi anarkistisia tunnuksia.

Äärioikeistolaistaustainen soihtukulkue 612:ssa käveli arviolta 1 500 ihmistä.

Mielenosoittajia tuli ulkomailta

Suomeen saapui mielenosoittajia ulkomailta asti.

Soldiers of Odinin mielenosoituksessa oli mukana ainakin ruotsalaisia ja virolaisia. Tiettävästi myös yksi kiinniotetuista vastamielenosoittajista oli Ruotsista.

Ulkomailta tulleissa on kyse yksittäisistä henkilöistä, joita saapui poliisin mukaan ainakin Helsingin ja Turun satamiin.

– Poliisi on seurannut tilannetta satamissa, ettei tulisi yllätyksenä, jos suurempia joukkoja olisi saapunut. Minkäänlaisiin toimenpiteisiin ei ole tarkkailun lisäksi ryhdytty, ylikomisario Karlsson sanoo.

Monet Soldiers of Odin -mielenosoittajista saapuivat Helsinkiin muualta Suomesta.

Liikkeen tunnuksia kantaneiden henkilöiden takkeihin oli kirjattu esimerkiksi Mäntsälän, Jämsän ja Kouvolan kaupunkien nimet.

Vuoden suurin operaatio

Itsenäisyyspäivän tapahtumien valvonta on Helsingin poliisille vuoden suurin operaatio.

Operaatiota johtanut Helsingin poliisin ylikomisario Seppo Kujala sanoo, että pääkaupungissa on itsenäisyyspäivänä satoja poliiseja, jotka muun muassa valvovat mielenosoituksia, ohjaavat liikennettä ja turvaavat Linnan juhlia.

Helsingin poliisia oli tukemassa virka-apuna paljon poliiseja Suomen muista poliisilaitoksista. Poliisi teki yhteistyötä myös esimerkiksi Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kanssa.

Monet mielenosoituksia valvovista poliiseista olivat mellakkavarustuksessa.

Kulkueet ja kokoontumiset

Helsinki ilman natseja lähtee liikkeelle noin 17.30 Narinkkatorilta ja etenee Taivallahdenaukiolle.

Itsenäisyyspäivän muistotilaisuus kello 21–23.30 Arkadiankatu 3:ssa Eduskunnan pikkuparlamentilla.

Mielenilmaus itsenäisyyspäivän juhlan kunniaksi liikkeelle klo 16 Museokadulta ja etenee Mäntymäen kentälle.

Opiskelijoiden itsenäisyyspäivän juhlakulkue noin 17–18 alkaa Hietaniemenkadulta ja etenee Senaatintorille.

Soldiers of Odin -kulkue kokoontuu Kansalaistorille kello 16 ja etenee Hesperianpuistoon klo 18.

612-soihtukulkue liikkeelle klo 19 Töölöntorilta ja etenee Mechelininkadulle.