Aina vas­ta­lei­vot­tua leipää

Kun sinulla on aikaa, tee taikina, pakasta ja paista sitten kun haluat tuoretta leipää

Sämpylätaikinaa voi tehdä etukäteen useamman päivän tarpeisiin ja pakastaa kohotetut sämpylät sopivankokoisiin pakastuspusseihin.
Sämpylätaikinaa voi tehdä etukäteen useamman päivän tarpeisiin ja pakastaa kohotetut sämpylät sopivankokoisiin pakastuspusseihin.

Tuore leipä ja sämpylät maistuvat aina. Joka päivä ei välttämättä käydä kuitenkaan kaupassa. Yksi kätevä ratkaisu on valmistaa taikinaa runsaammin kuin kertatarve on ja pakastaa osa.

Sämpylöiden perusreseptiä voit muunnella käyttämällä eri jauhoja. Myllyillä on omia valmiita sämpyläjauhoseoksia, jolloin muita jauhoja ei tarvitakaan.

Voit tehdä oman sekoituksen, mutta yhtenä osana kannattaa käyttää hyväsitkoista ydinvehnää tai hiivaleipäjauhoja. Makua antamaan sopivat leseet, siemenet, kuivatut yrtit.

Sämpylöiden pinnan voit koristella ripottelemalla jauhoja tai unikon-, auringonkukan- tai fenkolinsiemeniä.

Sämpylät saavat kauniin värin pinnalleen, kun voitelet ne ennen paistamista munalla. Voit voidella sämpylät myös ennen paistamista ja paistamisen aikana oliiviöljyllä, jolloin pinta jää himmeäksi ja pehmeäksi.



Sämpylät


50 g hiivaa
5 dl kylmää vettä
1 tl sokeria
1,5 tl suolaa
2 rkl ruokaöljyä
4 dl graham- tai spelttijauhoja
noin 9 dl puolikarkeita vehnä.jauhoja

Murustele hiiva leivontakulhoon ja lisää vesi. Hämmennä kunnes hiiva on liuennut.

Lisää sokeri, suola ja öljy. Sekoita lopuksi graham- tai speltti- ja vehnäjauho. Vaivaa tasaiseksi ja kimmoisaksi taikinaksi.

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se noin 15-20 osaan.

Leivo taikinanpalat pyöreiksi pulliksi ja laita ne leivinpaperilla peitetyn pellin päälle. Anna kohota noin 20 minuuttia.

Pakasta sämpylät aluksi leivinpellin päällä parin kolmen tunnin ajan. Pakkaa sen jälkeen sämpylät pakastepusseihin.

Kun haluat tuoreita sämpylöitä, ota tarvittava määrä pakkasesta ja laita ne jälkeen leivinpaperilla peitetylle pellille. Sulata ja anna niiden kohota noin tunnin ajan.

Voit sirotella hieman spelttijauhoja päälle koristeeksi. Laita sitten pelti 250-asteiseen uuniin.

Paista uunin keskiosassa noin 5-7 minuuttia.

Jos edelliseltä päivältä jää sämpylöitä, voit tehdä niistä aamu- tai välipalan Leipätiedotuksen ohjeella.



Sämpyläkätkö


4 annosta
4 pyöreää sämpylää
(4 tl ruohosipulituorejuustoa)
4 raakaa kananmunaa
4 viipaletta keittokinkkua
tuoretta persiljaa ja ruohosipulia

Irrota sämpylöistä kannet ja koverra hieman sisustaa.

Sipaise sämpylöille halutessasi tuorejuustoa.

Kumoa munat sämpylöiden sisälle ja suikaloi kinkku niiden päälle.

Paista uunissa 225 asteessa, kunnes valkuaiset ovat hyytyneet.

(Voit kypsentää sämpylät myös mikrossa, noin minuutin ajan, mikron tehosta riippuen. Jos käytät mikroa, muista rikkoa keltuaiset ennen kypsennystä haarukalla!)

Koristele sämpyläkätköt tuoreella persiljalla ja ruohosipulisilpulla.

Voit korvata keittokinkun esimerkiksi paistetuilla pekonisuikaleilla. Sekoita pekonisuikaleet pariin ruokalusikalliseen ranskankermaa, joka on maustettu dijonsinapilla ja ripauksella sokeria.