Yrityskaupat: Ou­lu­lai­nen oh­jel­mis­to­yri­tys Cu­bi­Ca­sa myytiin USA:han

Urheilu: Paula Ranta, 21, on hank­ki­nut jä­ri­syt­tä­vän määrän lihasta vuo­des­sa ja tähtää maail­man par­haak­si

Aili Ikonen on mu­si­kaa­li­ses­ta su­vus­ta, mutta ura jazz­lau­la­ja­na ei ollut it­ses­tään­sel­vyys – "Se vain imaisi mu­ka­naan"

Ikosella on vahvat kytkökset Ouluun isovanhempiensa kautta

Oulu
Aili Ikosen kolmas sooloalbumi Suru ei oo suora viiva julkaistiin syyskuussa.
Aili Ikosen kolmas sooloalbumi Suru ei oo suora viiva julkaistiin syyskuussa.
Kuva: Heli Blåfield

Aina kun jazzlaulaja ja lauluntekijä Aili Ikonen tulee Ouluun keikalle, pyrkii hän yhdistämään työmatkaansa vierailun alueella asuvan ukkinsa luona.

– Minulla on vahvat kytkökset Ouluun. Lapsuudessani vietin siellä paljon aikaa. Nyt korona-aikana täytyy miettiä, uskaltaako ukkia käydä moikkaamassa. Toivottavasti pystyisi.

Ikonen on nähty lukuisia kertoja Oulussa eri kokoonpanojen solistina. Myös Oulu All Star Big Band, jonka kanssa Ikonen esiintyy perjantaina 27. marraskuuta, on hänelle ennestään tuttu orkesteri.

Konsertti koostuu legendaarisen jazzlaulaja Ella Fitzgeraldin tuotannosta, josta Ikonen innostui jo lukioikäisenä. Vielä syvemmin hän pääsi uppoutumaan artistiin alkaessaan esittää Fitzgeraldin ohjelmistoa noin yhdeksän vuotta sitten.

– Olen tykännyt hirveästi hänen äänen täsmällisyydestä ja tavasta laulaa. Improvisaatiossa hänen taitonsa on ollut aina poikkeuksellista. Uskomaton artisti – sekä laulaja että viihdyttäjä.

Isoveli esikuvana

Ei ollut mikään itsestään selvä juttu, että Ikosesta tuli ammattilaulaja, vaikka hänen koko sukunsa on vahvasti musikaalinen. Ikosen isoveli, multi-instrumentalisti, laulaja ja lauluntekijä Osmo Ikonen on monelle tuttu solisti muun muassa SuomiLOVE-ohjelmasta.

– Pohdin muitakin uravaihtoehtoja. Voi olla, että musiikki valitsi minut. Se vain imaisi mukanaan. Jossain vaiheessa havahduin, että teen tätä ammatikseni.

Sukuyhteys isoveljeen mainitaan monissa yhteyksissä, mutta Ikonen ei koe, että heitä vertailtaisi keskenään, koska he tekevät niin eri tyylisiä juttuja. Isoveljellä on kuitenkin kiistatta ollut suuri merkitys Ikosen uralle.

– Kyllä hän on ollut esikuva aina. Minulla on mahtava isoveli, joka näytti, että tällaista on mahdollista tehdä työkseen. Sillä on iso merkitys siinä, että päädyin itsekin alalle. Katson veljeäni edelleen ylöspäin monessa asiassa.

Omaa musiikkia

Syyskuussa kolmannen sooloalbuminsa julkaissut Ikonen on esiintynyt lukuisten orkesterien kuten Radion Sinfoniaorkesterin, Umo Helsinki Jazz Orchestran, Turun Filharmonisen Orkesterin, Norrbotten Big Bandin, Tampere Filharmonian ja Dallapén solistina.

Hänen lauluaan on voinut kuulla myös muun muassa Kvaldassa, Hereässä, Ikosen Siskoissa ja nykyisin myös Rajaton-lauluyhtyeessä.

Millaisia ammatillisia haaveita on laulajalla, joka on päässyt tekemään jo monenlaista?

– Ainakin haluan jatkaa tätä työtä. Oman musan tekeminen on minulle tärkeää. Koen sen henkireikänä. Olen haaveillut myös oman musiikin esittämisestä isommalla orkesterikokoonpanolla. Sen piti jo tapahtua, mutta korona siirsi suunnitelmia. Toivottavasti pääsisin Ouluunkin esittämään.

Fakta:

Aili Ikonen

Syntynyt 1982 Korpilahdella.

Asuu Helsingissä.

Perhe: Mies ja 5-vuotias lapsi.

Harrastukset: Lenkkeily, jooga, lukeminen.

Parhaillaan luen: Nimeni on Punainen – Orhan Pamuk.