Puheenaihe: Onko pyö­rä­var­kauk­sia mah­dol­lis­ta estää?

Vanhat kuvat: Ve­den­pai­su­mus ali­ku­lus­sa ja muita Oulun tulvia

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ähtärin eläin­puis­to torjuu kri­tii­kin – ”Eivät lumi ja pak­ka­nen ole vie­rai­ta pan­dal­le”

Ähtärin eläinpuisto tyrmää eläintensuojelijoiden kritiikin pandahankkeesta.

Ähtärin eläinpuisto tyrmää eläintensuojelijoiden kritiikin pandahankkeesta. Arkistokuva.
Ähtärin eläinpuisto tyrmää eläintensuojelijoiden kritiikin pandahankkeesta. Arkistokuva.
Kuva: JEON HEON-KYUN

Ähtärin eläinpuisto tyrmää eläintensuojelijoiden kritiikin pandahankkeesta. Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY julkaisi keskiviikkona tiedotteen, jossa vaaditaan eläinpuiston johtoa harkitsemaan uudelleen pandahankkeen järkevyyttä. Eläinpuisto neuvottelee parhaillaan Kiinan kanssa kahden jättiläispandan sijoittamisesta Suomeen.

SEY:n mielestä pandojen tuominen kylmään Pohjolaan ei ole järkevää. Liitto uskoo, että Ähtärissä ei pystytä järjestämään pandoille tarpeeksi luonnonmukaisia olosuhteita. Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi uskoo toisin.

– Kiinan panda-asiantuntijat tuntevat olosuhteet Suomessa ja Ähtärissä ja tietävät ne oikeinkin hyvin soveltuviksi pandojen kasvatukseen. Siinä mielessä uskon mieluummin varsinaisia asiantuntijoita Kiinassa. Heidän kanssaan neuvotteluissa ei ole tullut esiin mitään sellaista, että ilmastollisesti Suomi ei olisi sovelias paikka.

SEY on huolissaan myös siitä, että Suomen kylmyyden vuoksi pandat joutuvat viettämään talven sisätiloissa. Se ei Haapaniemen mukaan täysin pidä paikkaansa.

– Talvella on varmasti niin kovia pakkasia, että pandat viihtyvät sisätiloissa. Mutta lähdemme siitä, että ne pystyvät olemaan myös ulkona lähes ympäri vuoden. Täytyy muistaa, että siellä missä pandat elävät villinä luonnossa, eli Himalajalla, voi olla pakkasta jopa 30 astetta. Eivät lumi ja pakkanen ole vieraita pandalle.

SEY nostaa tiedotteessaan esiin myös pandojen ravinnoksi käytettävän bambun. Liiton mukaan bambuaines pitäisi tuoda Suomeen Kiinasta, koska täällä sitä ei pystytä kasvattamaan.

– Bambua ei suinkaan tuoda mihinkään Euroopan tarhoihin Kiinasta, vaan Euroopassakin on bambuviljelmiä. Ne toimittavat bambua poikkeuksetta kaikkiin viiteen eurooppalaiseen eläintarhaan, joissa on pandoja, Haapaniemi kuittaa.

Bambu on pandojen pääasiallista ravintoa. Sen lisäksi ne voivat syödä jonkin verran esimerkiksi juureksia.