Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Kulttuuri: Ou­lu­lai­nen Emilia Laa­ti­kai­nen kisaa Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dias­ta

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Af­ter­world uudessa iskussa

Parinkymmenen vuoden hiljaiselon viettänyt oululainen heavy-metalbändi tekee uutta tulemistaan

Oulu
Afterworld vuonna 2000. Kuvassa Jani Outinen (takana), Ville Koskela (vasemmalla), Petri Sääskö, Marko salo ja Mika Kuokkanen. Tältä näyttää uusi Afterworld. Kokoonpanossa musisoivat Immu Ilmarinen, Jani Outinen, Marco Sneck, Mika Kuokkanen, Petri Sääskö ja Oikku Oikarinen.
Afterworld vuonna 2000. Kuvassa Jani Outinen (takana), Ville Koskela (vasemmalla), Petri Sääskö, Marko salo ja Mika Kuokkanen.
Afterworld vuonna 2000. Kuvassa Jani Outinen (takana), Ville Koskela (vasemmalla), Petri Sääskö, Marko salo ja Mika Kuokkanen.

Oululainen Afterworld rymisteli 90-luvun alkupuoliskolla näyttävästi eurooppalaiselle heavy metal -kentälle. Oululaiskokoonpanon otti siipiensä suojiin saksalainen Noise Records, joka oli noina aikoina yksi maailman suurimmista power metallia takoneista levy-yhtiöistä.

Noise Recodsin tuottamat albumit Dark Side of Mind ja Connecting Animals levisivät peräti 41 maahan ja Afterworldin keikkakalenteri natisi liitoksistaan.

Vuosituhannen vaihteessa hyvään vauhtiin lähteneen bändin nousukiito kuitenkin katkesi.

– Taustalla oli ihan perinteisiä syitä. Ihmisillä tuli uusia elämäntilanteita ja kokoonpanokin haki muotoaan, bändin laulaja Mika Kuokkanen muistelee.

Homman lässähtämiseen oli myötävaikuttamassa myös Noise Reckordsin myynti monikansalliselle Sanctuarylle.

– Siinä syntyi sellainen tilanne, että levy-yhtiön puoleltakaan ei ollut enää painetta nopeaan julkaisutahtiin. Jäätiin sitten omasta tahdosta telakalle, Kuokkanen taustoittaa.

"Parasta Afteria ikinä"

Lopullisesti Afterworld ei kuitenkaan pistänyt pillejään pussiin. Uusia biisejä on demottu vuosien saatossa kaikessa hiljaisuudessa. Keikkatarjouksista bändi kuitenkin kieltäytyi aina viime kesään saakka.

– Halusimme tulla ulos vasta sitten, kun meillä on riittävästi uutta materiaalia tarjottavana ja bändi on jälleen täydessä iskussa, Kuokkanen sanoo.

Afterworldin uutta tulemista jouduttiin odottelemaan parikymmentä vuotta. Comeback-keikat nähtiin viime vuonna Oulun Teatrialla ja Qstockissa.

Kuokkasen mukaan vanha sanonta "hyvää kannattaa odottaa" piti Afterworldin kohdalla täydellisesti kutinsa:

– Me ollaan nyt paremmassa iskussa kuin koskaan. Palaute niin keikoilta kuin ennakkomateriaaleja kuulleilta on ollut lähes poikkeuksetta "parasta Afteria ikinä".

Kuusihenkisellä kokoonpanolla

Afterworld rymistelee tänä päivänä kuusihenkisellä kokoonpanolla. Mika Kuokkasen lisäksi mukana ovat Petri Sääskö (kitara), Oikku Oikarinen (kitara), Immu Ilmarinen (basso), Marco Sneck (koskettimet) ja Jani Outinen (rummut).

– Miehet ovat kyllä rumentuneet, mutta sehän on vain hyvä asia metallipuolella, Kuokkanen leukailee.

– Kasassa on kovin kokoonpano bändin historiassa, eikä vähiten motivaatioltaan. Porukan aikuistuttua kaikenlaiset oheisaktiviteetit ovat jääneet vähemmälle ja se kyllä kuuluu ja näkyy kaikessa.

Pandoran lipas aukesi

Afterworld on julkaissut taukonsa jälkeen yhden coversinkun, Pandora’s Boxin, joka on saanut kansainvälistäkin huomiota.

– Idea tähän paluusinkkuumme lähti meidän basistilta, joka oli vaahtosammuttimen kokoisena kokenut hienon keikan Procol Harumilta Oulun Kuusrockissa vuonna 1976. Haluttiin kokeilla kuinka järeä Afterworld-versio saataisiin tehtyä muuttamatta legendaarista kappaletta, ja sellainenhan siitä tuli, Kuokkanen kuvailee.

Sinkku on saanut kaverikseen myös musiikkivideon, jossa oululaiskuusikko seilaa maailman laidalla Pirates of Caribbean -hengessä.

– Tai jos ihan tarkkoja ollaan, Pilates of Kalimenoja -hengessä, Kuokkanen tarkentaa pilke silmäkulmassaan.

Hän kertoo, että hienoudestaan huolimatta paluusinkku ei anna täysin oikeanlaista osviittaa siitä, mitä ulos on tulossa uuden pitkäsoiton tiimoilta.

– Nyt kun Pandoran lipas on saatu vihdoin auki, sieltä on tulossa uutta ja ehkä jotain vanhaakin monenlaisessa muodossa. Puuhaa on riittänyt reivatessa purjeita uudestaan mastoon nykyajan sometyrskyineen, Kuokkanen maalailee.

Jäähallikeikka lykkääntyi

Afterworldin piti lämmitellä Battle Beastia Oulun jäähallissa järjestettävässä konsertissa kuluvan viikon perjantaina. Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi keikka kuitenkin päätettiin siirtää marraskuulle.

Pari vuosikymmentä uutta tulemistaan haudutellutta Afterworldia ei muutamien kuukausien heilahtelut suuntaan tai toiseen hetkauta.

– Touhua kyllä riittää tästä koronavitsauksesta huolimatta monella eri rintamalla. Juuri nyt työn alla on muun muassa pari musiikkivideota sekä kokopitkän loppumiksaus. Vanha huono huumorikin on löytynyt suupielille ja rakentavaa riitelyäkin on ollut ilmassa, Kuokkanen iloitsee.

Entä miltä näyttää Afterworldin tulevaisuus?

– Mennään askel kerrallaan ja tehdään tätä niin pitkään kuin homma tuntuu mielekkäältä. Ikäähän rokkihommat eivät tänä päivänä kysy, Kuokkanen vastaa.

Hän paljastaa ulkomaankuvioitakin viritellyn muun muassa portugalilaisen promootiohenkilön avustuksella.

– Järkevät keikat tehdään vaikka kuussa, Kuokkanen letkauttaa.

Miehet ovat kyllä rumentuneet, mutta sehän on vain hyvä asia metallipuolella.
Mika Kuokkanen