URHEILU: Mikko Manner hou­kut­te­li Kärp­pien kul­ta­vah­din Veini Veh­vi­läi­sen Ruot­siin

TEATTERI: Aapo Salonen Li­min­gan teat­te­ri­lin­jal­ta va­lit­tiin Teat­te­ri­kor­keaan yli 1 200 pyr­ki­jän jou­kos­ta

50 vuoden riemut

Lyseon pojat koolla taas

Etuallala 1969 ylioppilaiden opettaja Mati Rossi. Riemuylioppilaat oli kutsuttu kunniavieraiksi uusien ylioppilaiden lakitukseen Oulun tuomiokirkkoon. Terve vaan! Tavataan taas vuonna 2024
Etuallala 1969 ylioppilaiden opettaja Mati Rossi.
Etuallala 1969 ylioppilaiden opettaja Mati Rossi.
Kuva: Lyly Rajala

Aloitimme viime joulukuussa riemuylioppilasjuhliemme valmistelun.

Oulun lyseon rehtori Mika Aalto helpotti oppilasluettelon ja matrikkelin avulla luokkakavereiden löytämistä.

Yhteystietojen etsinnän hoitivat Kari Estama ja Hannu Hansen-Haug. Lähes kaikkiin saatiin yhteys.

Juhlaan osallistui 33 vuoden 1969 lyseon ylioppilasta eri puolilta Suomea ja maailmaa.

Perjantain alkuillan ohjelmassa oli tutustuminen nykylyseoon ja rehtorin jakamat riemuylioppilastodistukset. Meillä oli myös oikeus kiinnittää ylioppilaslakkimme lyyran ympärille kultainen seppele merkiksi uudesta statuksestamme. Kaikille meille oli hoidettu nimilaput rintaan muistin virkistämiseksi.

Rehtori Aalto kertoi juhlasalissa koulun nykytilasta. Oppilaita on yhtä paljon kuin 50 vuotta sitten, noin 700, mutta nykyään paljon myös tyttöjä. Luokat ovat ennallaan: opettaja edessä ja oppilaat pulpeteissa.

Nykynuoret ovat valveutuneita ja innokkaita oppimaan. Kaikki opiskelijat ovat nyt 16–19-vuotiaita lukiolaisia. Meidän lyseossa oli 11–19-vuotiaita keskikoululaisia ja lukiolaisia.

Ihminen ei ole juuri muuttunut, eivätkä monet oppiaineetkaan. Matematiikka, kemia ja fysiikka ovat samanlaisia kuin ennenkin.

Meidän aikana luokissa oli eri-ikäisiä oppilaita, koska silloin jäätiin usein luokalle. Sitä ei enää tapahdu.

Lopulliset uravalinnat ovat nykylukiolaisellekin vaikeita ja selkenevät vasta vuosien kuluessa.

Olimme kutsuneet juhliimme kunniavieraiksi myös kaksi opettajaamme: Tauno Ojalan ja Matti Rossin. He muistelivat 1960-luvun lyseota omissa puheenvuoroissaan.

Illan juhlapaikaksi valikoitui Rauhala koska se oli olemassa jo vuonna 1969 ja orkesteriksi Express, koska sekin oli olemassa jo vuonna 1969 ja esittää edelleen sen ajan musiikkia.

Rauhalan ruokia kiiteltiin kilvan. Päivällisen jälkeen kunniavieraamme kertoivat muiden meidän opettajien vaiheista. Tuntui hiukan siltä, että muistimme entiset opettajamme paremmin kuin toisemme, koska kysymyksiä ja kommentteja sinkoili runsaasti.

Express esitti kaikille tuttua musiikkia 60-luvulta leppoisaan tyyliinsä ja solisti Junnu Sippola kertoili kappaleiden taustoja ja historiikkia. Express oli ennen tätä iltaa esiintynyt pelkälle miesyleisölle vain yhden kerran soittaessaan 45 vuotta sitten Oulun vankilan kappelissa.

Lauantaina meidät riemuylioppilaat oli kutsuttu kunniavieraiksi lyseon kevätjuhlaan ja uusien ylioppilaiden lakitukseen Oulun tuomiokirkkoon. Meitä vanhoja oli paikalla 20. Kirkossa oli noin 1 200 juhlijaa: lukiolaisia, uusia ylioppilaita, opettajia sekä opiskelijoiden perheenjäseniä ja läheisiä. Juhlan alussa, puheiden ja lakituksen välissä kuultiin koulun oppilaiden tasokkaita musiikkiesityksiä.

Rehtori piti ansiokkaan ja monipuolisen puheen, jakoi todistukset, julisti uudet ylioppilaat ja antoi heille luvan asettaa valkolakin päähän.

Minulla oli kunnia pitää riemuylioppilaiden puheenvuoro.

Paljon on muuttunut. Oulun lyseosta kirjoitti 74 poikaa vuonna 1969. Nyt vanhasta poikalyseosta on tullut lähes tyttölyseo. Uusista ylioppilaista 121 on tyttöjä ja 56 poikia. Tyttöjen osuus on siis yli 68 prosenttia.

Uusien ylioppilaiden nasakan tulevaisuuteen uskovan puheenvuoron piti Valtteri Lotvonen. Kaikissa kolmessa puheenvuorossa toistui ylpeydenaiheemme: ”Kerran lyseolainen, aina lyseolainen.”

Juhlallinen tilaisuus päättyi tietysti yhdessä laulettuun Suvivirteen.

Sitten lähetettiin seppelpartio kirkon pihalla olevalle kaatuneiden muistomerkille, jonne koko juhlaväki kokoontui.

Meitä tämän vuoden riemuylioppilaita odotti kirkon edustalla kaksikerroksinen Kaarle-bussi. Sillä kiertelimme Oulua ympäriinsä parin tunnin ajan. Kierroksen lopuksi kutsuin koko porukan tutustumaan kotiini torinrantaan. Kutsu otettiin hyvin vastaan, kun lupasin tarjota kaikille drinkit tai muuta juotavaa.

Useimmat meistä tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa 50 vuoteen. Päätimme kokoontua seuraavan kerran vuonna 2024, kun Oulun lyseo täyttää 150 vuotta.

Lyly Rajala

Oulun lyseon ylioppilas vuodelta 1969.

Perjantain ja lauantain juhlallisuuksiin osallistuivat:

Ahonen Seppo, Ala-Ilkka Markku, Alatalo Matti, Anttinen Risto, Bäckström Matti, Eskola Antero, Estama Kari, Feiring Jukka, Hallanoro Juha, Hansen-Haug Hannu, Hanski Kari, Hasi Kalevi, Hautamäki Hannu, Järvelin Risto, Kastemaa Pekka, Kaukoranta Juhani, Koskinen Seppo, Lahdenperä Veikko, Lumme Jarmo, Mäkelä Tuomo, Ovaskainen Kari, Paulamäki Pekka, Poukkanen Pentti, Puotiniemi Kari, Rajala Lyly, Sivonen Vesa-Matti, Soini Hannu, Taskila Yrjö, Valtanen Seppo, Vasala Pekka, Virta Mikko, Väisänen Kari, Vänttinen Heikki.