Oulun kaupunginjohtaja: Katso Oulun kau­pun­gin­joh­ta­jan paikkaa ha­ke­neet

Pääkirjoitus: Valtion ener­gia­re­mont­ti­ta­kaus­ten ulo­tut­ta­va myös syr­jä­seu­duil­le

400 000 uutta tar­tun­taa päi­väs­sä – Intian ko­ro­na­pai­na­jai­ses­sa pahin on vielä edessä, uskoo Suomen suur­lä­het­ti­läs

– On surullista katsoa kuvia koronaan sairastuneista, jotka kuolevat esimerkiksi sairaalan ulkopuolella ambulansseihin odottaessaan, että pääsisivät hoitoon.

Delhi
Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden ihmisten ruumiita poltettiin rivissä Delhissä toukokuun ensimmäisenä päivänä.
Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden ihmisten ruumiita poltettiin rivissä Delhissä toukokuun ensimmäisenä päivänä.
Kuva: IDREES MOHAMMED

Intian koronakriisi pahenee päivä päivältä, eikä tautihuippua ole edes vielä saavutettu, sanoi Suomen Intian-suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde.

– Kaikkien skenaarioiden mukaan tämä tulee kasvamaan huomattavasti eikä tartuntahuippua ole vielä läheskään saavutettu. Tosin Intiahan on valtavan suuri maa, jossa tilanne vaihtelee paljon osavaltioittain, Koukku-Ronde kertoi puhelimitse Delhistä lauantaina.

Lohduton todellisuus tulee esiin jatkuvasti niin sosiaalisesta kuin perinteisestä mediasta.

– On surullista katsoa kuvia koronaan sairastuneista, jotka kuolevat esimerkiksi sairaalan ulkopuolella ambulansseihin odottaessaan, että pääsisivät hoitoon.

– Twitterissä ja muussa sosiaalisessa mediassa on jatkuvasti paljon pyyntöjä, joissa haetaan apua ja ennen kaikkea happea lähisukulaisille ja ystäville, suurlähettiläs jatkaa.

Joillekin koronakriisi on tuonut myös ansiomahdollisuuksia. Koukku-Ronde kertoo, että esimerkiksi yksityiset ambulanssipalvelut kukoistavat.

Rokottaminen etenee hitaasti

Intian rokotusohjelma on edennyt verkkaisesti. Maan hallinto tavoitteli sitä, että riskiryhmät saataisiin rokotettua heinäkuuhun mennessä, mutta tämäkin tavoite on osoittautumassa liian kunnianhimoiseksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan koronarokotteen ensimmäisen piikin on saanut vasta runsaat 11 prosenttia väestöstä.

– Intian rokotevalmistajat eivät kerta kaikkiaan ole pystyneet tuottamaan rokotteita siihen tahtiin kuin niitä tarvitaan. Juuri tänään alkoi uusi rokotusvaihe, jossa olisi mahdollisuus rokottaa jo yli 18-vuotiaita. Katsoin jonkin median jutusta, että oikeastaan vain kuudessa osavaltiossa, ja niissäkin vain hyvin keskitetysti, pystytään ohjelmaa laajentamaan.

Suomalaisia Intiassa on matkustusilmoituksien mukaan tällä hetkellä runsaat 110. Koukku-Ronden mukaan valtaosa on sellaisia, jotka asuvat verrattain pysyvästi Intiassa.

– Suomeen paluusta ei juuri ole tullut kyselyjä. Meillähän oli viime vuonna kolme kotiutuslentoa Intiasta. Silloin oli paljon täällä asuvia, jotka halusivat palata Suomeen, mutta nyt tältä osin ei juurikaan ole tullut kyselyjä, Koukku-Ronde sanoo.

Intiassa yli 19 miljoonaa tartuntaa

Intiassa on rekisteröity yli 400 000 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoi maan terveysministeriö lauantaina. Missään muussa maassa ei ole rekisteröity näin paljon tartuntoja vuorokaudessa koko pandemian aikana.

Tähän mennessä koronatartunnan Intiassa on saanut 19,1 miljoonaa ihmistä.

Uusia koronakuolemia rekisteröitiin yli 3 500. Kaikkiaan Intiassa on pandemian alusta lähtien ollut liki 211 900 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Asiantuntijoiden mukaan todelliset luvut ovat paljon suuremmat, koska testaaminen on riittämätöntä eikä kuolemansyytä rekisteröidä kovin tarkasti.

Intiasta Australiaan saapuvia uhkaa vankeustuomio

Intiasta Australiaan saapuvia uhkaa maanantaista lähtien jopa viiden vuoden vankeustuomio, ilmoittivat Australian viranomaiset lauantaina.

Australia tiukensi sääntöjään äärimmilleen sen jälkeen, kun viranomaiset havaitsivat, että maahan oli saapunut ihmisiä Intiasta vaihtoyhteyksien kautta. Suorat lennot oli lopetettu jo aikaisemmin.

Maahantulokielto koskee myös Australian kansalaisia, ja se on voimassa ainakin kuluvan kuun puoliväliin. Intiassa on jumissa tuhansittain australialaisia, joiden kotiuttamisen tilauslennoilla pääministeri Scott Morrison on torjunut.