YTHS:n ajan­va­raus­pal­ve­lu vai­keut­taa opis­ke­li­joi­den hoitoon pääsyä – ”Ke­säl­lä voi näyttää siltä, että syk­syl­le ei enää olisi vapaita aikoja”

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n jonot kiireettömään hoitoon ovat kohtuullisen lyhyitä koko maassa, mutta opiskelijoilla on silti ajoittain vaikeuksia saada kiirettömiä aikoja.

Oulun Yths:n jonotilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä.
Oulun Yths:n jonotilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n jonot kiireettömään hoitoon ovat kohtuullisen lyhyitä koko maassa, mutta opiskelijoilla on silti ajoittain vaikeuksia saada kiirettömiä aikoja.

Oulun YTHS:llä jonotilanne näyttää hyvältä: kiirettömään hoitoon pitäisi jonojen mukaan päästä viimeistään 11 päivän kuluessa. Lukuvuoden alku tuo kuitenkin piikin jonotilanteeseen.

Alkuvuodesta YTHS:n jonot Oulussa olivat niin pitkiä, että hoitotakuu kiireettömään hoitoon pääsystä yleis- tai mielenterveyspalveluissa 3 kuukauden sisällä jäi toteutumatta parissakymmenessä tapauksessa.

Valtakunnallisesti jonot ovat yleisimmin pisimpiä psykiatrille, mutta eri toimipisteiden välillä on vaihtelua.

Aikaa varaavia opiskelijoita ohjeistetaan tarkkailemaan vapautuvia aikoja säännöllisesti. YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi kertoo, että ajanvarauslistoilla pitäisi periaatteessa näkyä vapaat ajat aina puoleksi vuodeksi eteenpäin.

– Kesällä voi kuitenkin näyttää siltä, että syksylle ei enää olisi vapaita aikoja, koska syksyn aikoja ei tiedetä ennen kuin henkilökunta palaa töihin. Tämä on todella vaikea tilanne.

Opiskelijan saama ajanvarauslupa on myös hyvin tarkka juuri tietyntyyppiselle hoidolle. Voi olla, että juuri näitä aikoja ei ole vapaana. Jono voi olla lyhyt esimerkiksi hammaslääkärin tarkastukseen, mutta reiänpaikkausta kaipaavalle aikoja ei riitäkään.

– Tämä aiheuttaa turhia jonoja, kun ajat eivät kohtaa kysynnässä ja tarjonnassa, Metsäniemi harmittelee.

Asialle etsitään ratkaisua, ja varausjärjestelmää uudistetaan opiskelijalähtöisemmäksi jo tämän vuoden puolella.

Opiskelijoita kehotetaan kärkkymään myös peruutuksista johtuvia vapautuvia aikoja. Ne näkee vain kirjautumalla varausjärjestelmään.

Ammattikorkeakoulut yli kaksinkertaistavat asiakkaiden määrän

Lisähaasteita hoitoon pääsyyn saattaa tuoda vuoden 2021 alusta voimaantuleva uudistus, jossa ammattikorkeakoulujen opiskelijat liittyvät osaksi YTHS:n palveluja. Uudistuksen myötä YTHS:n piiriin kuuluvan 125 tuhannen opiskelijan joukko kasvaa 300 tuhanteen.

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja Teemu Virtanen kertoo, että opiskelijoiden keskuudessa ollaan huolissaan siitä, miten YTHS:n palvelut turvataan asiakasmäärän kasvaessa.

Metsäniemi vakuuttaa, että valmistautuminen uudistukseen on jo käynnissä.

– Hoidettavien määrä tuplautuu, jolloin myös resurssit lisääntyvät. Teemme runsaasti rekrytointeja ja panostamme sekä alueellisiin että valtakunnallisiin palveluihin kuten etäpalveluihin. Oulussakin asiakasmäärä kasvaa, minkä takia tarvitaan tietenkin lisää tiloja.

Huoli nopeasta hoitoon pääsystä on erityisesti mielenterveyspalvelujen puolella. Virtasen mielestä omilla terveydenhoitopalveluilla on opiskelijoille suuri merkitys.

– Jos mielenterveyspalvelut eivät pelaa, voi pahimmassa tapauksessa valmistua työkyvyttömiä opiskelijoita tai opinnot voivat jäädä kesken. Terveyspalvelut takaavat, että opiskelijat voivat keskittyä päätyöhönsä eli opiskeluun ja elää tasapainoista elämää, Virtanen huomauttaa.

Hän kertoo, että opiskelijat ovat pääosin tyytyväisiä YTHS:n palveluihin. Ennaltaehkäisevää toimintaa toivotaan kuitenkin lisää.

Myös Metsäniemi pitää ennaltaehkäisevää toimintaa tärkeänä.

– Siihen pitää satsata paljon. Tässä ikäryhmässä se tarkoittaa erityisesti mielenterveyden ja jaksamisen tukea.