Suurpetokeskus: Eläin­tar­ha­lu­pa pe­rut­tiin, poliisi jatkaa ri­kos­tut­kin­taa

Pääkirjoitus: Puun käyt­tö­kat­toa ei saa ulottaa hak­kuu­täh­tei­siin

Yrjö Rautio erosi Kansan Uu­ti­sis­ta ja va­sem­mis­to­lii­tos­ta

Päätoimittaja Yrjö Rautio ilmoittaa jättävänsä Kansan Uutisten päätoimittajuuden ja vasemmistoliiton. Rautio sanoo avoimessa kirjeessään, että päätös ei johdu presidenttikysymystä koskeneista erimielisyyksistä puoluejohtaja Suvi-Anne Siimeksen kanssa.

Päätoimittaja Yrjö Rautio erosi.
Päätoimittaja Yrjö Rautio erosi.

Päätoimittaja Yrjö Rautio ilmoittaa jättävänsä Kansan Uutisten päätoimittajuuden ja vasemmistoliiton. Rautio sanoo avoimessa kirjeessään, että päätös ei johdu presidenttikysymystä koskeneista erimielisyyksistä puoluejohtaja Suvi-Anne Siimeksen kanssa,, vaan pitkällisen harkinnan tulos.

Rautio kirjoittaa, ettei hän jätä aatetta vaan puolueen, joka jätti aatteensa. Hän arvostelee Siimeksen johtamaa oppositiopolitiikkaa aatteettomaksi ja populistiseksi. Vasemmistoliittoa ei hänestä voi enää kunnolla pitää sen paremmin vasemmisto- kuin työväenpuoluekaan.

Rautio ennustaa vasemmistoliiton menettävän lähiaikoina lisää jäseniä ja kannatusta ja supistuvan ajan mittaan noin viiden prosentin puolueeksi, jolla ei jatkossa ole enää asiaa hallitukseen. Kansandemokraattisten perinteiden jatkajat pysyvät puolueessa, jos jaksavat, mutta ovat jäämässä vähemmistöön.

- Vasemmistoliittoon jää joukko vanhoja stalinisteja, joiden oikea paikka olisi Yrjö Hakasen SKP:ssä, joukko vihreitä, joiden oikea paikka olisi vihreissä, joukko vaistonvaraisia uusänkyröitä, joiden ainoa kantava aate on demarikauna ja kourallinen erilaisia idealistisia vaihtoehtoihmisiä, Rautio kuvailee.

Siimes ja Rautio riitautuivat viime vuonna, kun KU pääkirjoitussivuillaan voimakkaasti arvosteli Siimeksen kannanottoja presidenttiehdokkaan asettamisesta. Siimes oli todennut, ettei vasemmistoliiton tuki Tarja Halosen uudelleenvalinnalle ole automaattinen asia, vaan riippuu mm. SDP:n ulkopoliittisista linjauksista. Siimes vastasi ilmoittamalla, että hän lopettaa kolumnien kirjoittamisen lehteen.

- Päätökseni on pitkän harkinnan tulos, eikä johdu vain viime aikojen konflikteista esimerkiksi presidenttiasiassa. Siinä vain kulminoitui moni asia, joka on tehnyt työskentelyolosuhteet vasemmistoliiton äänenkannattajan päätoimittajana sietämättömiksi, Rautio kirjoittaa.

Kirjeessään Rautio ilmoittaa jättäneensä eronpyyntönsä keskiviikkona Kansan Uutiset Oy:n hallituksen puheenjohtajalle Merja Lehmussaarelle. Uutta työpaikkaa hänellä ei ole tiedossa.

Köykäistä oppositiopolitiikkaa

Rautio sanoo arvostaneensa Siimestä uuden polven poliitikkona, kun vasemmistoliitto oli hallituksessa. Hän näki tällä silloin kykyä tunnustaa tosiasiat ja löytää silti riittävästi tilaa politiikalle. Oppositiokausi on ollut sitäkin suurempi pettymys, kun linjaksi on osoittautunut kaikkein yksinkertaisin "ei kaikille hallituksen esityksille".

- Se, minkä luulin edustavan uutta politiikkaa, olikin aatteettomuutta. Nyt kun puolue on oppositiossa, aatteellisen ja teoreettisen pohjasi heikkous on kääntynyt kohtalokkaaksi rasitteeksi koko puolueelle, Rautio kirjoittaa Siimekselle.

Rautio arvostelee myös Siimeksen vastenmielistä suhtautumista puolueen ay-siipeen, vasemmistoyhteistyöhön ja SDP:hen. Hyökkäily oman puolueen ay-väkeä on Raution mielestä Siimekseltä viesti kaikille palkansaajille, että heidänkin tulee lähteä SDP:hen, sillä he ovat vasemmistoliitolle pelkkä rasite.

Siimes nosti EU-politiikan ja kansanäänestyksen järjestämisen puolueen tärkeimmäksi poliittiseksi hankkeeksi, Raution mielestä kevyin perustein.

- Monet puheenvuorosi EU:n "militarisoinnista" ja muista uhkista lähestyivät jo eurokansanedustaja Esko Seppäsen populistista, valheellista ja vastuutonta pelottelua, Rautio moittii.

Raution mielestä EU-politiikka on vasemmistoliiton heikointa osaamisen aluetta, eikä puolueessa ole vieläkään osattu myöntää, että EU-jäsenyyden vastustaminen oli arviointivirhe. EU-asiat eivät kiinnosta, eikä puolueella ole myöskään visiota siitä, minkälaisen EU:n se haluaisi.

- EU-asioilla voitaisiin tehdä oppositiopolitiikkaa vain uhkakuvien kautta, vastustamalla milloin mitä, milloin tätä. Jotta uhkakuvia riittäisi ja jotta ne olisivat kyllin vakuuttavia, niitä täytyisi keksiä lisää tai ainakin parannella.

Historian kieltäminen vie harhaan

Rautio kertoo liittyneensä enemmistöläiseen opiskelijajärjestöön 1970-luvulla, koska kunnioitti SKP:n enemmistöläisten maltillista, vastuuntuntoista ja yhteistyökykyistä linjaa, jota edustivat mm. Ele Alenius, Kalevi Kivistö, Aarne Saarinen ja Arvo Aalto. Vähemmistöläisten eli stalinistien Sosialistinen Opiskelijaliitto oli tuolloin vahvempi, mutta Rautiota tämä linja ei houkutellut.

- Siinä oli samoja ahdistavan hurmoksellisia ja lahkolaisia piirteitä kuin lapsuuteni lestadiolaisseuroissa.

Siimes on Raution mielestä kieltäytynyt opettelemasta tuntemaan oman liikkeensä historiaa.

- Ilmeisesti kuvittelet olevasi siten vapaa menneisyyden rasitteista, jotka tekevät meidän edellisten sukupolvien vasemmistolaiset jotenkin saastaisiksi. Raution mielestä SDP tarvitsisi rinnalleen ja kilpailijakseen vasemmistopuolueen, joka kykenisi haastamaan sen aatteellisesti. Vasemmistoliitto taas tarvitsisi johtajakseen Aleniuksen tai Kivistön kaltaisen maltillisen aatepoliitikon.

- Sellaista ei vain ole löydettävissä; henkinen köyhyys on suurta.