Historia: Näin eteni Oulun tu­hoi­sin kau­pun­ki­pa­lo tasan 200 vuotta sitten

Vanhat kuvat: Kesäkuu Oulussa 20 vuotta sitten – Au­to­to­rin py­sä­köin­ti­alueel­le suun­ni­tel­tiin elo­ku­va­kes­kus­ta, täl­lai­sia olivat te­ras­sit

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Yri­tys­tä epäil­lään Di­rec­tan kus­tan­nuk­sel­la juh­lin­nas­ta

Konsulttiyrityksen epäillään käyneen kauppaa hakuyhtiö Directaa mustamaalaamalla.STT:n tietojen mukaan yrityksestä olisi soiteltu Directan asiakkaille ja peloteltu heitä tuhansien eurojen laskuilla. Samalla on kaupiteltu palvelua, jossa luvataan irtisanoa sopimus Directan kanssa kesken sopimuskauden.

"Yrittäjä! Onko sinulla vaikeuksia Directan kanssa? Jos vielä ei ole, niin niitä on tulossa. Oma yritykseni kaatui Directan jättilaskujen takia. Voit välttää saman kohtalon, jos maksat meille 300 euroa."

STT:n tietojen mukaan tämäntyylisellä puheella konsulttiyrityksen epäillään kaupanneen palvelua, jossa luvataan avittaa asiakasta pääsemään eroon hakuyhtiö Directan kanssa tehdystä sopimuksesta kesken sopimuskauden. Asiakkaille on kerrottu, että Directan laskut saattavat nousta jopa kymmeneen tuhanteen euroon. Directan oman ilmoituksen mukaan sen enimmäislaskutus on kuitenkin alle 500 euroa vuodessa.

Suomen verkkoviestintäkeskuksen (SVVK) kauppatapoihin liittyvä juttu on Helsingin rikospoliisin tutkinnassa.

Tutkinnanjohtaja Markku Nisulan mukaan poliisi selvittelee kilpailuun ja markkinointiin liittyviä asioita. Tutkintapyynnön on tehnyt Directa. Muuta Nisula ei halua sanoa.

SVVK:n operatiivinen johtaja Hellevi Lipponen kertoo, että sai tietää yhtiöön liittyvästä rikostutkinnasta vasta STT:ltä. Hän kiistää väitteet siitä, että kauppaa olisi käyty tai käytäisiin mustamaalaamalla Directaa.

Directa on myös kannellut SVVK:sta markkinaoikeuteen. Juttu on vasta valmisteluasteella.

Lisäksi Helsingin käräjäoikeus on kieltänyt SVVK:ta levittämästä väärää tietoa Directasta 100?000 euron sakon uhalla. Sakkoa ei ole pantu perintään, vaikka Directa on vaatinut sitä kahteen otteeseen.

"Asiakkaat säikkyneet"

Directan mukaan sen pienyrittäjäasiakkaat ovat säikähtäneet saamiaan puheluita. Tämä käy ilmi asiakaspalautteesta. Hakuyhtiön maine on jo valmiiksi kärsinyt siihen kohdistuvan tutkinnan takia. Rikosilmoituksen on tehnyt 1?400 pienyrittäjää. Epäselvyydet liittyvät palvelujen markkinointiin, sopimusten irtisanomisiin ja laskutukseen.

Directa on kiistänyt kaikki väitteet minkäänlaisesta rikollisesta tai harhaanjohtavasta toiminnasta ja kertonut osoittavansa tämän todeksi jokaisen asianomistajan kohdalta heti, kun saa siihen tilaisuuden.

Toimitusjohtaja Fredrik Schauman arvioi, että SVVK:n puhelut saattavat olla jopa satojen rikosilmoitusten taustalla. Joitakin asiakkaita on myös menetetty.

--?On todennäköistä, että he ovat soittaneet kaikille 40?000--50?000 asiakkaallemme, Schauman sanoo. Tutkinta, jossa Directaa epäillään rikoksesta, on parhaillaan loppulausuntovaiheessa.