Yri­tyk­set ha­ke­neet ko­ro­na­tu­kea ely-kes­kuk­sil­ta vilk­kaas­ti – "Ruuhka on kova, kun palvelu on vasta avattu"

Tiistaina käynnistynyttä ely-keskusten tarjoamaan poikkeusrahoitusta on haettu vilkkaasti.

Koronavirusepidemia on iskenyt yrityksiin kovalla kädellä. Kuvituskuva.
Koronavirusepidemia on iskenyt yrityksiin kovalla kädellä. Kuvituskuva.

Tiistaina käynnistynyttä ely-keskusten tarjoamaan poikkeusrahoitusta on haettu vilkkaasti.

Johtaja Petri Keränen Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta kertoo, että torstaina puoleen päivään mennessä valtakunnallisesti oli jätetty 4 600 hakemusta. Hakemuksista tuli Pohjois-Pohjanmaalta 320 kappaletta.

– Ruuhka on kova, kun palvelu on vasta avattu. Kysyntä on ollut erittäin kovaa. Hakemuksia tulee noin 250 tunnissa.

Tukea myönnetään yrityksille, joiden toiminta on tilapäisesti vaikeutunut tai vaikeutumassa koronaepidemian vuoksi, ja joilla arvioidaan olevan kannattavan toiminnan edellytykset tulevaisuudessa.

Avustus suunnataan yrityksille, joissa työskentelee enintään viisi henkilöä. Yksinyrittäjät eivät kuulu avustuksen piiriin. Yksinyrittäjille tarkoitetun oman tukimuodon valmistelu on käynnissä.

Rahoitusta voidaan myöntää kaikkien toimialojen pienyrityksille lukuun ottamatta maa-, metsä- ja kalatalouden sekä maataloustuotteiden jalostuksen alan yrityksiä. Lisäksi avustus on tarkoitettu myös niille yksityisille elinkeinonharjoittajille (toiminimet), joissa työskentelee enintään viisi henkilöä.

Avustus on yrityksen kehittämisavustusta tilanneanalyysin tekemiseen tai kehittämistoimenpiteisiin. Tilanneanalyysin tekemiseen myönnettävä avustus voi olla maksimissaan 10 000 euroa.

Rahoitus kehittämistoimenpiteisiin voi olla maksimissaan 100 000 euroa yrityksen kokoon suhteutettuna. Ely-keskusten rahoitus on 80 prosenttia hyväksytyistä kustannuksista.

Rahoitusta voi hakea ely-keskusten verkkosivuilta.

Sähköisen hakemuksen täyttämiseen liittyvää neuvontaa on tarjolla Yritys-Suomen puhelinpalvelusta arkisin kello 9.00–16.15 numerossa 0295 020 500. Puhelin- ja nettipalveluihin on tullut runsaasti yhteydenottoja.

– Puhelinpalvelu on välillä jopa ruuhkautunut siten, että sinne on joutunut välillä jonottamaan jonkun aikaa, mutta yleisesti ottaen palvelut ovat toimineet hyvin.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus on keskiviikkona kouluttanut kunnissa toimivia yritysneuvojia, joten yritykset voivat tarvittaessa saada heiltä neuvontaa ja apua hakemusten tekemisessä.

Eduskunnan käsittelyssä rahoitusta koskeva asetus oli torstaina.

– Hankevalmistelu on jo käynnissä, mutta varsinaisia päätöksiä päästään tekemään vasta perjantaista alkaen sitten, kun laki on voimassa, Keränen sanoo.