Harrastukset: Hiih­to­rat­sas­tus on hauska laji, jossa ei tyy­li­pis­tei­tä jaeta

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Tilaajille

Yrit­tä­jien luotto elä­ke­jär­jes­tel­mään on hor­ju­nut, eikä nyt esi­tet­ty elä­ke­uu­dis­tus rat­kai­se on­gel­maa – "Sel­lai­sia summia ei kerta kaik­kiaan ole varaa maksaa"

Yksinyrittäjä Marja Nukala toivoo eläkejärjestelmään muutosta, koska hän ei pysty maksamaan riittävästi YEL-maksuja. Tilanne on samankaltainen monella yrittäjällä. Hallitus antoi torstaina eduskunnalle esityksensä yrittäjän eläkelain uudistuksesta, jolla ei kuitenkaan saada ratkaisua tähän ongelmaan.

Vain 31 prosenttia Suomen yksinyrittäjistä varautuu yrittäjyyden jälkeiseen aikaan maksamalla riittävästi yrittäjän eläkevakuutusmaksua eli YEL-maksua. Tämä selviää etujärjestö Suomen Yrittäjät ry:n keväällä toteuttamasta Yksinyrittäjäkyselystä.

Kyselyyn vastanneet yksinyrittäjät varautuivat eläkepäiviin mieluummin sijoittamalla tai säästämällä rahaa.

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikön Harri Hellstenin mukaan tulokset osoittavat, että luottamus yrittäjien eläkejärjestelmään on vähäistä.

– Mielestäni se kertoo selvästä epäluottamuksesta, että rahoja makuutetaan ennemmin pankkitilillä kuin laitetaan eläkejärjestelmään, Hellsten sanoo.

YEL-maksun perusteena käytetään YEL-työtuloa, jonka eläkelaitos vahvistaa yrittäjän hakemuksesta vastaamaan yrittäjän työpanoksen arvoa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.