Essee: Venäjä on kuin myrk­kys­kor­pio­ni, joka ei voi luon­teel­leen mitään

Päätoimittajan kolumni: Kou­lu­jen le­vot­to­muus kertoo siitä, että ai­kui­set eivät ole kan­ta­neet vas­tuu­taan

Koti: Ou­lu­lai­set Mat­lee­na ja Jori Haa­pa­lai­nen ra­ken­si­vat unel­mien­sa kodin lu­moa­viin mai­se­miin Jää­lin­jär­ven ran­nal­le

Yo-kir­joi­tus­ten tu­lok­set jul­kais­taan tänä vuonna kum­mal­li­seen aikaan – Tässä selitys

Koulut saavat tiedon kevään ylioppilaista vasta 23. toukokuuta, jolloin lakkiaisiin on enää 12 päivää.

Lakkiaiset järjestetään tänä vuonna lauantaina 4. kesäkuuta.
Lakkiaiset järjestetään tänä vuonna lauantaina 4. kesäkuuta.
Kuva: Pekka Ala-aho

Lukioissa ja monissa perheissä odotellaan jo malttamattomina tietoa kevään ylioppilaskirjoituksien tuloksista. Tulokset lähtevät ylioppilastutkintolautakunnalta kouluille kuitenkin vasta vajaan kahden viikon kuluttua eli maanantaina 23. toukokuuta.

Viime vuonna tulokset julkistettiin 18. toukokuuta ja parina sitä edeltävänä vuonna vielä aiemmin. Usealla koululla onkin ihmetelty, miksi tulokset tulevat tänä vuonna noin viikkoa tavanomaista myöhemmin.

Pitääkö koulujen käsitys tulosten lykkääntymisestä paikkaansa, Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä?

– Ei. Tulosten julkistus ei ole varsinaisesti lykkääntymässä, olemme ihan normaalissa aikataulussa. Nythän myös lakkiaiset ovat viikkoa myöhemmin.

Miksi julkaisupäivä on nyt edellisvuosia selvästi myöhemmin?

– Tänä vuonna pääsiäinen osui keskelle tutkintoa. Siinä tuli melkein viikon tauko kirjoituspäivissä ja se siirtää sensorointia. Näin on sattunut useita kertoja ennenkin, kun pääsiäinen liikkuu. Tässä ei siis ole mitään dramatiikkaa.

Koska kevään ylioppilaat saavat varmistuksen siitä, että ovat suorittaneet ylioppilastutkinnon hyväksyttävästi?

– 23. päivä meidän on tarkoitus lähettää kouluille tiedot. Ylioppilastutkintolautakunnan nettisivuille tiedot tulevat 30. toukokuuta, kun olemme saaneet kouluilta tarkistetut listat, Vähähyyppä sanoo.

Lakkiaiset järjestetään tänä vuonna lauantaina 4. kesäkuuta.