Ynnin Tiernat vei Val­ta­kun­nal­li­sen tier­na­poi­ka­kil­pai­lun voiton – "Luo­tim­me kaikki it­seem­me ja tsemp­pa­sim­me toi­siam­me", Reino Ai­ris­nie­mi selitti voiton sa­lai­suu­den

Rotuaarilla sunnuntaina pidetyn Valtakunnallisen tiernapoikakilpailun perinnesarjan voitti oululainen Ynnin Tiernat.

Murjaanien kuningas Samuli Niva (vas.), mänkki Reino Airisniemi, knihti Aleksi Niva ja Herodes Aslak Kipinä voittivat tiernapoikakilpailun perinnesarjan Ynnin Tiernat –joukkueellaan.
Murjaanien kuningas Samuli Niva (vas.), mänkki Reino Airisniemi, knihti Aleksi Niva ja Herodes Aslak Kipinä voittivat tiernapoikakilpailun perinnesarjan Ynnin Tiernat –joukkueellaan.
Kuva: Jukka Leinonen

Valtakunnallisen tiernapoikakilpailun voiton vei oululainen Ynnin Tiernat. Yleisen sarjan voitti oululainen Tiernamaan kulkijat ja mukaelmien sarjan Oulunkylän yhteiskoulun tiernatytöt Helsingistä.

Rotuaarilla sunnuntaina pidetyn Valtakunnallisen tiernapoikakilpailun perinnesarjan voitti oululainen Ynnin Tiernat. Joukkueessa lauloivat mänkki Reino Airisniemi, 12, murjaanien kuningas Samuli Niva, 11, knihti Aleksi Niva, 11 ja Herodes Aslak Kipinä 11.

– Tuntuu aivan mahdottoman hyvältä, koska tämä on minulle ensimmäinen tiernavuosi. Ällistyttävää, että heti olin voittamassa, Airisniemi ihmettelee.

Kaikki joukkueessa eivät ole ensikertalaisia. Ryhmän tiernaharrastus on alkanut Ynnin kuoroharrastuksesta, jossa nelikko on mukana.

He itse arvioivat voittonsa salaisuudeksi erinomaisen ryhmähengen ja hyvin yhteen sopivat äänet.

–Luotimme kaikki itseemme ja tsemppasimme toisiamme, Airisiniemi lisää.

Kirsi Niva, kaksosten Samuli ja Aleksi Nivan äiti, sanoo että vuodessa pojat ovat kehittyneet valtavasti, mutta yhdessä vuorokaudessakin alkukilpailusta finaaliin tapahtui parannusta.

– Himpun verran vielä olivat tänään parempia. Heillä oli hyvä sointi esityksessään, hän toteaa.

Ynnin Tiernat on myös Tiernakaupunki Oulun lähettiläsjoukkue, joka edustaa Oulua tulevan vuoden ajan ympäri Suomea ja mahdollisesti myös ulkomailla.

Voittajalle jaettiin palkinnoksi 2 000 euroa. Perioululaiseen tyyliin joukkue lähtee nyt joulun alla kiertämään pikkujoulutilaisuuksia ja ravintoloita esittämään tiernaohjelmaa. Touhu saattaa olla hyvinkin tuottavaa.

– Melkein joka päivä olemme jossakin. Viime vuonna sain 800 euroa. Minä sain 1 200 euroa, pojat luettelevat Tupu, Hupu ja Lupu -tyylillä vuoron perään.

Perinnesarjan toiseksi sijoittui tyrnäväläinen Kuninkaat Murrosta  ja kolmanneksi oululainen Ynnin Pojat.

Sarjojen kakkoseksi tulleet palkittiin 1 000 eurolla ja kolmoset 500 eurolla.

Yleisen sarjan voitti oululainen Tiernamaan kulkijat, johon kuuluvat Herodes Jasmin Luokkanen, 13, murjaani Isla Räihä, 13, knihti Pieta Takkinen, 13, ja mänkki Adele Koskela, 10.

Toiseksi tuli Pohjankartanon tiernatytöt Oulusta ja kolmanneksi Tiernojen tie Oulusta.

Mukaelmien sarjassa voiton vei helsinkiläinen Oulunkylän yhteiskoulun tiernatytöt, johon kuuluvat Herodeksena Veera Rämö, 15, murjaanina Ruut Saastamoinen, 15 knihtinä Santra Paloniemi, 15, mänkkinä Elsa Nordberg, 15, ja keisari Aleksanterina Paju Uutela, 15.

Kakkoseksi sijoittui oululainen Leevin laulajat ja kolmoseksi posiolainen Hymyhuulet.

Kisassa palkittiin myös yksilösuoritusten All Stars. Parhaana mänkkinä palkittiin Adele Koskela (Tiernamaan kulkijat), knihtinä Kalervo Posio (Hymyhuulet), murjaanien kuninkaana Matias Sekiguchi (Leevin laulajat) ja Herodeksena Onni Paaso (Kuninkaat Murrosta).

Tuomaristo kiinnitti tänä vuonna huomiota laulujen puhtauteen, esiintymiseen ja lavan käyttöön. Kaikki olivat joukkueilla hyvin hallussa.

Myös esiintymisasut olivat tuomarien mielestä hyvin tehtyjä, ja hyviä äänimateriaaleja löytyi joukosta hämmästyttävän paljon.

Kilpailun taso oli yleisesti korkea, ja esitykset olivat monipuolisia, värikkäitä, ilmeikkäitä, hyvin harjoiteltuja sekä onnistuneita.

Juttua korjattu kello 20.25. Jutussa oli virheellinen järjestys perinnesarjan toiseksi ja kolmanneksi tulleiden kesken.