Ym­pä­ris­tö­toi­mi sel­vit­ti: Oulun seu­dul­la tar­joil­laan pääosin hy­vä­laa­tuis­ta sushia – lis­te­riaa tai sal­mo­nel­laa ei löy­ty­nyt

Ympäristötoimi kartoitti Oulun seudun tarjoilupaikkojen sushien mikrobiologista laatua. Näytteistä 86 prosenttia oli mikrobiologisesti hyvälaatuisia.

Sushinäytteitä otettiin kymmenestä eri paikasta yhteensä 50 kappaletta. Kuvituskuva.
Sushinäytteitä otettiin kymmenestä eri paikasta yhteensä 50 kappaletta. Kuvituskuva.
Kuva: Peura Pekka

Valtaosa susheista osoittautui mikrobiologisesti hyvälaatuisiksi Oulun seudun ympäristötoimen kartoituksessa. Näytteissä ei todettu listeriaa tai salmonellaa.

Ympäristötoimi kartoitti Oulun seudun tarjoilupaikkojen sushien mikrobiologista laatua joulukuussa 2017 ja kesällä 2018. Projektissa sushinäytteitä otettiin kymmenestä eri paikasta yhteensä 50 kappaletta.

Näytteistä 86 prosenttia oli mikrobiologisesti hyvälaatuisia. Tarjoilupäivänä valmistetut sushit olivat 91 prosenttisesti hyvälaatuisia.

Tarjoilua edeltävänä päivänä valmistettuja susheja tarjoiltiin osin liian lämpiminä ja muutamassa näytteessä laatu oli heikentynyt. Kolmasosa susheista oli valmistettu tarjoilua edeltävänä päivänä. Näistä puolet (7 kappaletta) tarjoiltiin määräysten vastaisesti yli +12 asteisina. 

Kolmen näytteen tulos oli välttävä ja neljän huono aerobisten mikrobien määrän suhteen. Kyseisistä tarjoilupaikoista otettiin ohjeistuksen jälkeen uusintanäytteet, jotka olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä.

Yksi huonolaatuisia susheja tarjoilleista ravintoloista muutti toimintatapaansa ja siirtyi valmistamaan susheja vain tarjoilupäivänä.

Tarjoilupaikoissa valmistettujen sushiriisien pH-arvo oli suosituksen mukainen yhden tarjoilupaikan kahta näytettä lukuun ottamatta. PH-arvo vaikuttaa riisin säilyvyyteen.

Sushi on elintarvikehuoneistoasetuksen mukaan helposti pilaantuva elintarvike, joka tulee säilyttää enintään +6 asteessa. 

Sushin mikrobiologista laatua kartoitettiin Oulun seudun ympäristötoimen alueella ensimmäisen kerran. 

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen vuonna 2012 ottamista näytteistä hyvälaatuisia oli 92 prosenttia eli hieman enemmän kuin Oulussa nyt. Vantaan kaupungin ympäristökeskuksen vuoden 2016 selvityksessä sushinäytteiden mikrobiologinen laatu oli samaa tasoa kuin Oulussa.

ScanLab Oy otti näytteet Oulun seudun ympäristötoimen laatiman suunnitelman mukaan.

Ravintoloiden tarkastuksilla huomioidaan jatkossa, että sushin tarjolla pidossa noudatetaan elintarvikehuoneistoasetuksen mukaisia tarjoilulämpötiloja ja -aikoja.