Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­mu­yöl­lä kolmas ta­hal­leen sy­ty­te­tyk­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ym­pä­ris­tö­tar­kas­ta­ja hyppäsi vir­ka­va­paal­la vas­ta­puo­lel­le

Raahen kultakaivoksen luvan esitellyt ympäristöylitarkastaja tienasi virkavapaansa aikana kaivosyhtiöltä optio-oikeuden 20 000 osakkeeseen.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ympäristöylitarkastaja Juha Koskela on työskennellyt virkavapaansa aikana Nordic Mines Oy:n Raahen kultakaivoksen ympäristö- ja turvallisuuspäällikkönä.

Kun Nordic Mines sai kaivoksen ympäristöluvan 2009, toimi Koskela lupa-asian esittelijänä Pohjois-Suomen ympäristölupavirastossa.

Nordic Minesin yhtiökokous palkitsi toukokuussa 2011 Koskelan yhtenä avainhenkilönä yhtiön osakkeiden optio-oikeudella.

Hänelle tarjoutui mahdollisuus lunastaa enintään 20 000 yhtiön osaketta alle nimellisarvon kesäkuusta 2014 alkaen. Koskela sanoo, ettei omista ensimmäistäkään kaivosyhtiön osaketta, eikä hän koe tapaustaan arveluttavana.

”Jos olisi tekemässä lupapäätöstä silloin, kun on tietoinen, että on siirtymässä yhtiön töihin, olisi se epäilyttävää. Minun tapauksessa päätöksenteosta meni yli vuosi ennen kuin siirryin kaivosyhtiön töihin”, hän sanoo.

Pohjois-Suomesta vastaavia tapauksia löytyy muitakin. Raahen kultakaivoksen paikallisjohtaja Krister Söderholm on entinen kauppa- ja teollisuusministeriön kaivosylitarkastaja.

Kittilän kultakaivoksen ympäristöpäällikkönä ovat virkavapaansa aikana työskennelleet silloisen Lapin ympäristökeskuksen ylitarkastaja Juhani Itkonen sekä ympäristöneuvos Erkki Kantola Pohjois-Suomen ympäristölupavirastosta.

Talvivaaran kaivos sai ympäristöpäällikön Kainuun ympäristökeskuksen ympäristögeologista Heikki Kovalaisesta.

Kaivosylitarkastaja Riikka Aaltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä pitää virkamiesten siirtymistä yhtiöiden palvelukseen kaksipiippuisena juttuna. Hän sanoo sen olevan ainoa vaihtoehto, jos virkamiehille halutaan käytännön kokemusta asioista.

”Ei tällaista voi ehdottomasti tuomita. Jokaisen pitää itse miettiä mitä virkavapaallaan tekee ja tuntuuko se hyväksyttävältä.”