Lukijalta
Mielipide

Ylös yrittää, savupiippuun katoaa – Oulu tarvitsee korkean rakentamisen ohjeen

Oulu tarvitsee korkean rakentamisen ohjeen. Ei muuten synny sopusuhtaista, omaperäistä ja innostavaa kaupunkikuvaa.

Kellokkaat väittävät, että Oulun elinvoimaisuus vaatii ydinkeskustaan kirkon tornia korkeampien talojen rakentamista. Elinkeinoelämä edustajiensa välityksellä kertoo, että kaupungin tulevaisuus on vaakalaudalla, jos ei keskustan asukasmäärä lisäänny, jos ei asuntoja rakenneta, jos ei rakennusoikeudet moninkertaistu. Heidän mukaansa pitää rakentaa paljon ja ylikorkeaa.

Vaaran kaupunginosan korttelia 5 on suunniteltu kymmenkunta vuotta. Olemme tutkineet ja suunnitelleet huolella. Tavoitteemme on realistinen ja toivottavasti toteutumassa.

Meidän ratkaisumme perustuu kiinteistöjen tasavertaiseen kohteluun, keskinäiseen avoimuuteen ja luottamukseen. Olemme oppineet: ilman yhteistyötä korttelimme kehittäminen on mahdotonta.

Me allekirjoittaneet emme tavoittele ylikorkeita taloja, emme sekavaa kaupunkikuvaa emmekä rikkinäistä ympäristöä.

Korttelissamme 7–8-kerroksiset rakennukset johtavat maankäytön moninkertaiseen tehostumiseen. 500 uutta asuntoa kortteliimme on riittävä määrä. Emme siis tarvitse kirkon korkuisia ylisuuria asuntokennostoja kortteliimme.

”Ylikorkean rakentamisen linja vie keskustan asuntoyhtiöt keskinäisiin ristiriitoihin ja lopputuloksena kaupungin umpikujaan.”

Meidän tavoitteemme on saavuttaa monipuolinen asuntojakauma perheasunnoista yksiöihin. Teemme yhdessä reilunkokoisen korttelipihan yhteiseen käyttöön. Emmekä unohda korttelin historiaa. Vikkulan talo vuodelta 1911 säilyy. Talo on kunnostettuna koko korttelin tunnusmerkki ja elävä osa Oulun rakennettua historiaa.

Oululaisen elinkeinoelämän tavoite rakentaa ylikorkeita taloja rikkoo korttelit kilpailevien tornitalohankkeiden temmellyskentäksi. Kaikki korttelin 6–8 tontista eivät voi torniaan saada. Kuka tuomitaan voittajaksi, ketkä häviäjäksi.

Koska yhdenvertaisuus kiinteistöjen kesken on suunnittelun ja asemakaavoituksen lähtökohta, harvojen suosiminen muiden kustannuksella ja vahingoksi ei ole oikeudenmukaista eikä hyväksyttävää. Syntyy ristiriitoja, kasvaa valitusten kierre, jolle ei loppua näy. Ja huomatkaa, valitukset voivat olla oikeutettuja.

Ylikorkean rakentamisen linja vie keskustan asuntoyhtiöt keskinäisiin ristiriitoihin ja lopputuloksena kaupungin umpikujaan. Ei toteudu Oulun strategia, ei liiku raha, ei talot nouse. Näin haihtuu suuri tulevaisuus savuna ilmaan. On siis väärä luulo, että Oulun elinkeinoelämä kohenee ylikorkeita taloja kaavoittamalla.

Oulu tarvitsee korkean rakentamisen ohjeen. Ei muuten synny sopusuhtaista, omaperäistä ja innostavaa kaupunkikuvaa.

Tarvitaan myös yhteistyötä. Sen edellytyksenä ovat kaupungin linjausten ennakoitavuus ja uskottavuus sopimuskumppanina. Oulussa ei ole sijaa suosikkijärjestelmille eikä mielivallalle. Kaupungin kaavoitustoimi tarvitsee koko kaupungin tuen voidakseen ohjata kehitystä yhteiseen päämäärään. Oulun ydinkeskustan asukasmäärä nousee vain yhteistyöllä.

Tuomo Paloste

hallituksen puheenjohtaja

As Oy Asemakatu 12

Jarno Kilpinen

hallituksen puheenjohtaja

As Oy Asemakatu 16

Pekka Pikkujämsä

hallituksen puheenjohtaja

As Oy Tervapöllö

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.