
Pyhäjärven kuntapäättäjiä koskevassa rikosoikeudenkäynnissä koettiin tiistaina useita yllätyskäänteitä Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa.
Syyttäjä on ilmoittanut käräjäoikeudelle viime keväänä toimittamassaan haastehakemuksessa vaativansa seitsemälle Pyhäjärven kaupunginhallituksessa vuonna 2013 toimineelle jäsenelle ja asioiden esittelystä vastanneelle virkamiehelle sakkotuomiota virka-aseman väärinkäyttämisestä entisen kaupunginjohtajan Tita Rinnevaaran irtisanomismenettelyyn liittyen.
Syytteet saivat Katja Erkkilä, Marita Kärkkäinen-Rytkönen, Jorma Leskinen, Paavo Leskinen, Taimi Piippo, Jukka Tikanmäki, Kauko Tikkanen ja Veikko Tikkanen.
Tita Rinnevaara puolestaan on vaatinut näiltä kahdeksalta syytetyiltä vahingonkorvauksia, oikeuskulujaan sekä osittain tuomiota laajemmasta menettelystä kuin mihin syyttäjä on väittänyt syytettyjen syyllistyneen.
Tiistaina alkaneessa, nelipäiväiseksi kaavaillussa pääkäsittelyssä syyttäjä ei kuitenkaan päässyt lukemaan syytteitään lainkaan, sillä Rinnevaaran oikeusavustaja ja syytettyjen avustajat kävivät keskenään toistuvia pitkiä sovintoneuvotteluja. Kolmihenkisen ammattituomariston puheenjohtaja patisti heitä siihen muistuttaen, että jo tähän saakka kertyneiden oikeuskulujen lisäksi vyyhdessä kertyy jatkuvasti lisää kuluja etenkin jos juttu etenee vielä ylempiin oikeusasteisiin.
Pitkät neuvottelut tuottivat lopulta hedelmää. Avustajat marssivat ties monennenko kerran istuntosaliin mukanaan ratkaisu, jolla Rinnevaara luopuu kaikista rangaistusvaatimuksistaan yhteensä 80 000 euron suuruista korvausta vastaan. Syytetyt ovat sopineet keskenään, minkä verran kukin heistä Rinnevaaralle maksaa.
”Tunnustatteko rikoksen, jota ette koe tehneenne?”
Tämän jälkeen asiassa käynnistettiin syyteneuvottelu. Se on vuoden 2015 alusta tarjolla ollut mahdollisuus, jossa rikoksensa tunnustava saa rangaistuksensa lievennetyn asteikon mukaan. Tunnustamisen ansiosta näyttöä eli todistusaineistoa ei tarvitse esitellä oikeudelle. Menettely vähentää sekä valtiolle koituvia oikeudenhoidon kustannuksia että osapuolten omia oikeuskuluja. Yleensä syyteneuvotteluun ryhdytään syyttäjän aloitteesta syyteharkinnan aikana, mutta se on mahdollista myös asian edettyä tuomioistuimeen.
Syyttäjä laati syyteneuvottelun jälkeen Ylivieska-Raahen käräjäoikeudelle tuomioesityksen. Siinä hän esittää, että käräjäoikeus tuomitsee Jukka Tikanmäen 50 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen virka-aseman väärinkäyttämisestä. Hän luopuu muista Tikanmäkeen kohdistamistaan vaatimuksista.
-Jotta tämä ei venyisi pitkälle tulevaisuuteen ja säästettäisiin varoja, on päätösratkaisu hyväksyttävissä. Mutta koen, että en ole tässä yhteydessä tehnyt mitään rikosta, Jukka Tikanmäki kommentoi esitystä oikeudelle.
– Tunnustatteko siis rikoksen, jota ette koe tehneenne, puheenjohtaja kysyi häneltä.
Tikanmäkeä avustava varatuomari Seppo Pirttikoski vastasi päämiehensä puolesta kysymykseen.
– Jos tunnustaa jotain, ei se edellytä objektiivista totuutta siitä, että on syyllistynyt rikokseen. Hän on tunnustanut saadakseen sopimuksen ja tuomioesityksen.
Muiden syytettyjen syytteet peruttiin
Muiden seitsemän syytetyn osalta syyttäjä katsoo asiaa toisin. Hän esittää oikeudelle, että se jättäisi asian sillensä Katja Erkkilän, Marita Kärkkäinen-Rytkösen, Jorma Leskisen, Paavo Leskisen, Taimi Piipon, Kauko Tikkasen ja Veikko Tikkasen osalta. Syyttäjä ei siis enää vaadi heille lainkaan rangaistusta vaan käytännössä hän peruutti syytteensä.
Syyttäjän mielestä näiden syytettyjen osalta oikeudenkäyntiä on pidettävä kohtuuttomana muun muassa saavutetun sovinnon ja rahallisen korvauksen sopimisen vuoksi.
– Asiassa on otettava huomioon heidän asian tähän mennessä tapahtuneen käsittelyn tuoma julkisuus ja muut seuraamukset, hän perustelee vaatimustaan.
Oikeus antaa päätöksensä myöhemmin.