Yl­lä­tyk­siä syksyn vaa­lei­hin Oulussa

Oululainen valtuustokonkari Raimo Järvenpää jättää hyvästit vasemmistoliitolle, mutta ei välttämättä kunnallispolitiikalle. Järvenpää harkitsee tarjoutumista sitoutumattomana ehdokkaana jonkin toisen puolueen listalle. Puoluetta hän ei tässä vaiheessa halua kertoa.

_
_

Oululainen valtuustokonkari Raimo Järvenpää jättää hyvästit vasemmistoliitolle, mutta ei välttämättä kunnallispolitiikalle. Järvenpää harkitsee tarjoutumista sitoutumattomana ehdokkaana jonkin toisen puolueen listalle. Puoluetta hän ei tässä vaiheessa halua kertoa.

Järvenpään ratkaisu koetaan eri puolilla varsin yllättävänä. Miehen luultiin harkitsevan vetäytymistä, ei jäsenkirjasta luopumista. Ainakin monet demariryhmän jäsenet toivottaisivat hänet kuitenkin tervetulleeksi listoille.

Vasemmistoliittoon hänet kypsytti puolueen sisäinen tila, joka hääti myös Suvi-Anne Siimeksen puolueesta.

Paikallistasolla välit järjestötalolle ja ennen kaikkea Seppo Moilaseen ovat poikki. Välirikon taustalla on piirijärjestön rahankäyttö ja erimielisyys sopimuksen purkamisesta.

Irtiotto vasemmistoliitosta ei kuitenkaan tarkoita, että Järvenpää olisi kyllästynyt kunnallispolitiikkaan. Pitkäaikainen sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja haluaa jatkaa samojen haasteiden parissa jatkossakin.Vakavassa harkinnassa


Oulun keskustan riveistäkin häipyy syksyn vaaleissa vahvoja nimiä. Tuomiorovastiksi valittu Matti Pikkarainen jätti politiikan jo reilu vuosi sitten. Nyt myös puolueen ääniharava Riikka Moilanen-Savolainen harkitsee vakavasti vetäytymistä.

"Bisnesmaailma vie mukanaan ja toisaalta luottamustoimet vaativat paljon aikaa", pohtii 12 vuotta valtuustossa ja myös yhden kauden kansanedustajana vaikuttanut Moilanen.

Edellisissä kunnallisvaaleissa vuonna 2004 hän sai Oulun keskustalaisista eniten eli 1 129 ääntä. Samalla hän oli koko kaupungin toiseksi suurin ääniharava Tuija Pohjolan (sd.) jälkeen.

Moilanen-Savolainen oli Pikkaraisen lähdettyä vahvasti esillä myös valtuuston uudeksi puheenjohtajaksi, mutta noin vuosi sitten käydyn kisan voitti lopulta saman puolueen Kyösti Oikarinen.

Politiikkaan paluuta puolestaan harkitsee keskustan Jukka Karjula, joka edellisissä vaaleissa ei enää asettunut ehdolle tultuaan hieman aikaisemmin valituksi Oulun Sähkönmyynti Oy:n myyntijohtajaksi.

Karjula oli tuolloin keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja ja ehtinyt vaikuttaa valtuustossa kaksi kautta.

Nyt mies on uusissa töissä lämpöpumppuyrityksessä, joten virka ja luottamustyöt eivät enää kävisi ristiin. "Kansan syvät rivit" ovat Karjulan mukaan painostaneet takaisin politiikkaan, mutta toisaalta bisnes vetää nyt niin hyvin, että asiaa pitää tarkkaan harkita.

"Jos lähden, lähden tosissani", vakuuttaa Karjula ja viittaa siihen, ettei halua tyytyä pelkkään rivivaltuutetun tehtävään vaan tähyäisi valtuuston puheenjohtajaksi tai kaupunginhallitukseen.

Suostumuksensa keskustan ehdokkaaksi on sen sijaan jo antanut media-alan yrittäjä Paavo Vasala. Oulujoen kunnanjohtajaksikin tituleerattu Vasala on julkisuudessa harmitellut, että valtuustosta puuttuu jokivarren asukkaiden edustus.Sukupolvenvaihdos


Kokoomuksen oululaisvaltuutetuista neljä ei aio enää asettua ehdolle. Politiikan jättävät Jouko Arranto, Ulla Hilmola, Markku Kangasniemi ja Raimo Kuismin.

Hilmola on ollut valtuutettuna 20 vuotta, niistä 12 myös kaupunginhallituksessa. "Kyllä tässä nyt on jo sukupolvenvaihdoksen aika", hän kommentoi päätöstään.

Kokoomuksen uusista nimistä näkyvimmin on ollut esillä juontaja ja malli Jasmin Mäntylä.

SDP:n nykyisistä oululaisvaltuutetuista ainakin Pauli Halonen on jäämässä pois. Hänen tyttärensä diplomi-insinööri Sari Halonen jatkaa kuitenkin perheen perinteitä ja on ehdolla.

Vasemmistoliiton pitkäaikainen valtuutettu eläkeläinen Eeva Paakkola ei hänkään aio enää asettua ehdolle.

"Nyt on ikää jo yli 70 vuotta ja sairauttakin sen verran, että on aika jäädä pois."

Uutta verta Oulun vasemmistoliittoon tulee Kainuusta. Anne Huotarin muutto Ouluun uutisoitiin jo keväällä. Kansanedustaja Martti Korhonen harkitsee yhä, asettuuko ehdolle vai ei.

Oulun vihreässä valtuustoryhmässä kaikki muut nykyiset valtuutetut paitsi Kerttu Hakala asettuvat uudelleen ehdolle. Hakala on ollut valtuustossa yhden kauden. Satu Haapanen sen sijaan palaa Luxemburgista takaisin Ouluun ja myös takaisin politiikkaan.