Joukkoliikenne: Oulun jouk­ko­lii­ken­teen linjat siir­ty­vät pois OTP:lta ensi vii­kol­la, lii­ken­tees­sä voi olla häi­riöi­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Yli­vies­kan kirk­ko­val­tuus­to nuiji pää­tök­sen: Uusi kirkko ra­ken­tuu Tri­ni­tas-eh­do­tuk­sen poh­jal­ta

Ylivieskan kirkkovaltuusto hyväksyi esityksen jatkosuunnittelusta äänestyksen jälkeen.

Trinitas-ehdotus oli kirkon arkkitehtuurikilpailun palkintolautakunnan yksimielinen suositus.
Trinitas-ehdotus oli kirkon arkkitehtuurikilpailun palkintolautakunnan yksimielinen suositus.

Ylivieskan seurakunnan kirkkovaltuusto valitsi maanantai-iltana uuden kirkon jatkosuunnittelun pohjaksi arkkitehtuurikilpailun Trinitas-voittajaehdotuksen.

Samalla valtuusto antoi kirkon suunnittelutehtävän voittajaehdotuksen tekijälle, Arkkitehtuuritoimisto K2S:lle.

Päätös syntyi kirkkovaltuuston kokouksessa äänin 18-7. Voittajaksi päätyi kirkkoneuvoston esitys, joka pohjautui arkkitehtuurikilpailun palkintolautakunnan yksimieliseen suositukseen voittajatyön valinnasta.

Vastaehdotus sisälsi muun muassa rakenneratkaisuihin liittyviä reunaehtoja. Samansuuntaisia asioita toi esille laajan ryhmän ponsiehdotus, jonka kirkkovaltuusto hyväksyi.

Sen mukaan suunnitelmaan lisätään kellotorni, ja kattoratkaisua kehitetään turvalliseen suuntaan. Lisäksi ponnessa toivotaan yhteistyötä tilaajan ja käyttäjien kanssa sekä pysymistä kilpailuohjelman mukaisessa kustannusarviossa.

Kirkkoon liittyvä keskustelu on käynyt Ylivieskassa vilkkaana, mutta kirkkovaltuuston avoin kokous keräsi paikalle vain kourallisen yleisöä.

Yleisön joukossa oli myös seurakunnan entinen kappalainen ja aikoinaan Lumijoen kirkkoherrana työskennellyt Esko Jaatinen. Voittajaehdotuksen ruotimisen hän jättää muille, mutta pitää kaikessa suunnittelussa etusijalla kirkon tehtävää.

- Tehtävä antaa muodon. Kirkko on kokoontumista varten, ja se on myös sakraalitila.

Lukuisia kirkkoja nähneenä Jaatinen asettaa painoarvoa akustiikalle. Hän näkisi tulevan kirkon mielellään tilana, jota voitaisiin käyttää myös konserttipaikkana.

Jos valtuusto hyväksyy suunnitelmat, hanke jatkuu syyskesällä yhteisellä suunnittelu- ja kehitysvaiheella. Kirkon rakentamisen on määrä ajoittua vuosille 2019-2020, jolloin se saataisiin käyttöön vuoden 2020 adventtiaikaan.

Ylivieskan historiallinen puukirkko paloi maaliskuussa 2016. Palosta koitui yli seitsemän miljoonan euron vahingot.

Palon sytyttämisestä syytettym tapahtuma-aikaan 27-vuotias mies todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi.

Trinitas

  • Voittajatyön suunnitteli Arkkitehtitoimisto K2S (Kimmo Lintula, Niko Sirola, Mikko Summanen avustajinaan Mari Ollila ja Petri Ullakko).
  • Ehdotuksen sijaintipaikkana on Ylivieskan kirkkopuisto.
  • Rakennus jakautuu kirkkosaliin, seurakuntasaliin ja aulaan.
  • Kirkko rakennetaan massiivitiilirunkoisena. Julkisivuissa ja sisätiloissa vaalea tiilimuuraus. Myös vesikatto on verhoiltu samanvärisellä tiilellä.