Pääkirjoitus: Oulukin tar­vit­see mo­ni­toi­mia­ree­nan, mutta liial­li­nen vil­kui­lu Tam­pe­reen suun­taan voi johtaa yli­mi­toi­tet­tuun rat­kai­suun

Jääkiekko: Tors­tai­na Veini Veh­vi­läi­nen haluaa sy­ven­tää Kärp­pien ah­din­koa tor­ju­mal­la kaikki lau­kauk­set

Mielipiteet: Älä riko leik­ki­puis­to­ja, ra­hoil­la saisi keinuja ja tram­po­lii­ne­ja, toivoo 5. luok­ka­lai­set

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Yli­opis­to­kau­pun­ki tar­vit­see museon - onko Oulu kult­tuu­ri­vi­ha­mie­li­nen ter­va­por­va­ri­kau­pun­ki?

Maassamme markkinoidaan parhaillaan museopasseja. Oulussa puuhataan museolle eropasseja.

Maassamme markkinoidaan parhaillaan museopasseja. Oulussa puuhataan museolle eropasseja.

Oulusta saapui hätkähdyttävä viesti, että Ainolassa oleva Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseo aiotaan lopettaa ja museon aineisto siirretään Vantaalle Museoviraston kokoelmatiloihin. Viestissä ei mainita päätöksen perusteita.

Ainolassa on ollut 121 vuotta maakuntamuseo ja siitä on muodostunut Oulun, Pohjolan Valkean kaupungin kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde.

Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseo on vuosikymmenien ajan tuonut kävijöille ja kokoelmien kartuttajille katsauksen pohjoisen alueen menneisyyteen ja elämäntapoihin. Museon alasajoasiasta päättäneet ovat nyt tekemässä korvaamattoman virheen.

Ainolan museo on merkittävä osa Oulun ja Pohjois-Suomen yliopisto- ja kulttuurielämää. Samalla se on ulottanut kokoelmillaan ja tapahtumillaan vaikutuksensa aina Jäämeren rannoille. Kun katsotaan maamme muita yliopistokaupunkeja, niin niillä on oma museonsa, jopa useita, korostamassa kulttuuriarvoja ja kunnioittamassa menneisyyttä sekä vanhan kansan elämäntapoja ja oloja.

Yliopisto ja maakuntamuseo ovat kumppaneita, näin on tänäänkin kaikkialla maassamme. Kulttuurihistoriallinen yliopistotason tutkimus edellyttää aina monipuolista aineistoa, jota on saatavissa myös museoista. Nyt Oulussa tämä yliopistollinen yhteys maakunnalliseen museoon ja perinteen tallennuslaitokseen halutaan katkaista. Yliopistokaupunki tarvitsee museon.

Ainolan museon näyttelyt ovat saaneet kansainvälistä huomiota ja tunnustusta. Oulu on siten nähty kulttuurikaupunkina.

"Maassamme markkinoidaan museopassia, kaikkiaan 250 museoon kelpaavaa korttia. Oulussa sen sijaan tarjotaan museolle eropassia."

Sukumme on vuosikymmenien aikana tuntenut Ainolan museon arvokkaaksi paikaksi. Tulee mieleen sanonta ”Joka ei tunne menneisyyttä, ei myöskään hahmota tulevaisuutta” tai ”Historiassa on kansan tulevaisuus”.

Museo on tehokas apuväline menneiden aikojen tuntemiseen. Miten menneet sukupolvet ovat rakentaneet maatamme, miten eläneet ja toimineet.

Maassamme markkinoidaan museopassia, kaikkiaan 250 museoon kelpaavaa korttia. Oulussa sen sijaan tarjotaan museolle eropassia. On syytä painottaa, että maakuntamuseo kuuluu kiistatta yhteiskunnan kulttuurihistorialliseen perintöön, joka aiotaan nyt hävittää Oulusta. Peruuttakaa tämä Oulun mainetta pilaava päätös. Onko Oulu kulttuurivihamielinen tervaporvarikaupunki?

Marjut Paulaharju

tietokirjailija

Vantaa

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.