Pääkirjoitus

Yliopisto jättiaskelen äärellä – tulo lähemmäksi keskustaa virkistäisi Oulun ilmeen kerralla

Yliopisto on Oululle ensiarvoisen tärkeä, samoin Oulu yliopistolle.

Yliopiston Linnanmaan kampus on rakennettu monessa vaiheessa.
Yliopiston Linnanmaan kampus on rakennettu monessa vaiheessa.
Kuva: Jussi Korhonen

Yliopisto on Oululle ensiarvoisen tärkeä, samoin Oulu yliopistolle.

Kaupungin kehitykselle olisi eduksi, jos akateeminen opinahjo olisi nykyistä kiinteämpi osa oululaista elämää. Yliopiston muutto lähemmäksi keskustaa uudistaisi koko Oulun kuvaa.

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki teki keskiviikon Kalevassa kiinnostavan ja mahdollisesti kauaskantoisen avauksen, joka Oulussa toivottavasti johtaa perusteelliseen keskusteluun. Niinimäen pohdinta liittyy siihen, voisiko yliopisto ratkaista edessä olevat, vaikeutuvat toimitilaongelmansa uudisrakentamisella.

Avauksen kohahduttavin ydin on ajatus, että uudisrakentaminen voisi tapahtua Oulun keskustan läheisyyteen. Yliopisto on käynyt tästä jo alustavia keskusteluja Oulun kaupungin kanssa.

Pohdintaansa Niinimäki perustelee muun muassa sillä, että Oulun yliopiston rakennuskantaan liittyy mittavia peruskorjaustarpeita. Korjaukset puolestaan nostaisivat yliopiston maksamia tilavuokria.

Onko nyt siis kyse yrityksestä kohtuullistaa tilavuokria? Sekin seuraus avauksesta voi olla, mutta Niinimäen väläyttämä muutto on tarkan pohdinnan arvoinen sekä yliopiston että kaupungin vetovoiman näkökulmasta. Näihin hän itsekin viittaa.

Yliopiston pääkampus sijaitsee nyt Linnanmaalla. Toinen keskittymä on lääke- ja biotieteilijöiden Kontinkangas, joka on jo kaupungin läheisyydessä.

Matkaa Oulun keskustasta Linnanmaalle on viitisen kilometriä. Matka ei ole mahdoton kuljettavaksi millään kulkuneuvolla, mutta silti puoli peninkulmaa riittää siihen, että yliopisto ei näy oululaisen arjen elävöittäjänä niin kuin se voisi näkyä.

Viiden kilometrin välimatka kasvattaa myös henkistä etäisyyttä. Nyt Oulun yliopisto on liiaksi erillinen oma maailmansa, jonka oululaiset kyllä kaikki tietävät, mutta joka jää silti oudon vieraaksi. Niin ei pitäisi olla.

Tämä etäisyys ei tee hyvää Oulun kaupungille eikä se tee hyvää yliopistollekaan. Yliopisto joutuu yhä tiukemmin kamppailemaan säilyttääkseen houkuttelevuutensa opiskelijoiden ja tutkijoiden silmissä. Sijainti kaupungin ytimessä tai edes sen läheisyydessä olisi ehdoton lisävahvuus, kun Oulun yliopistoa opiskelu- tai työpaikkana harkitsevat listaavat plussia ja miinuksia.

Yliopiston hallitus käsittelee toimitilakysymystä ensi viikon keskiviikkona. Oulun kaupungin edustajien ensikommentit asiasta ovat näyttäneet alustavaa vihreää.

Yliopiston siirtyminen lähelle kaupungin ydintä olisi niin jättimäinen muutos, että se vaatii nipun selvityksiä ja päätöksiä. Kyse on rahasta, liikkumisesta ja ennen kaikkea sopivan sijaintipaikan löytymisestä.

Oulun yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki arvioi Kalevassa, että sijaintipaikka kyllä löytyisi. Toisaalta hän huomautti, että isot asiat eivät tapahdu koskaan mukavuusalueella. Huomautus viitannee muun muassa siihen, että jättimäisen kohteen sijoittaminen keskustan tuntumaan merkitsee pakosta sitä, että jokin joutuu väistymään tai katoaa.

Oulun kaupunginarkkitehdin Janne Rajalan ajatus siitä, että uusi yliopisto nousisi ratapihan päälle, voisi olla ratkaisu kivuttomimmasta päästä. Vajaakäytetty alue kaappaa nyt muutenkin tarpeettoman ison osan Oulun ytimestä.