"Yli 400 nuorta kokkia hakee töitä, ja samalla ala huutaa uusia te­ki­jöi­tä" – Opaon uusi pi­lot­ti­kou­lu­tus lisää työ­elä­mä­yh­teis­työ­tä

Maaliskuussa Oulun palvelualan opistossa starttasi uusi puolivuotinen pilottikoulutus, jonka tavoitteena on kouluttaa työelämään entistä ammattitaitoisempia kokkeja.

Tommi Tuhkanen opettaa käytännön kokin työtä. Kuvassa vas. Johanna Aarnipuro, Tiina Hayes, Tommi Tuhkanen, Kati Yliviuhkola, Jaser Jasin, ja Zolta´n Tari. Maanantain ja tiistain aikana Opaon opiskelijat valmistivat seitsemän ruokalajin päivällisen viineineen. Ensimmäisenä tarjottiin parsakeittoa.
Tommi Tuhkanen opettaa käytännön kokin työtä. Kuvassa vas. Johanna Aarnipuro, Tiina Hayes, Tommi Tuhkanen, Kati Yliviuhkola, Jaser Jasin, ja Zolta´n Tari.
Tommi Tuhkanen opettaa käytännön kokin työtä. Kuvassa vas. Johanna Aarnipuro, Tiina Hayes, Tommi Tuhkanen, Kati Yliviuhkola, Jaser Jasin, ja Zolta´n Tari.
Kuva: Teija Soini

Maaliskuussa Oulun palvelualan opistossa starttasi uusi puolivuotinen pilottikoulutus, jonka tavoitteena on kouluttaa työelämään entistä ammattitaitoisempia kokkeja.

Koulutus tarjoaa enemmän käytännön opetusta kuin aiemmin, ja mukana opettamassa on ravintola-alan ammattilaisia.

Idea pilottikoulutukseen tuli oululaisen ravintola Hugon ravintoloitsijalta Tommi Tuhkaselta.

Ravintola-alalla on pulaa erityisesti osaavista ja motivoituneista tekijöistä. Tuhkasen mukaan ongelma juontaa juurensa siitä, että Suomessa saatava kokin koulutus ei palvele ravintoloita. Työnantajien tarpeet ja koulutus eivät kohtaa.

– Kun menin työkkärin sivuille, vastaan tuli yli 400 nuorta kokkia hakemassa töitä. Ja samaan aikaan ala huutaa uusia tekijöitä.

Tuhkanen ei syytä pelkkiä oppilaitoksia, vaan ongelma on hänen mielestään syvemmällä rakenteissa. Kouluilla ei ole tarpeeksi resursseja opettaa kaikille kokin työn ydintä: käsillä tekemistä. Hän toivookin, että koulutusohjelmiin lisätään käytännön työtä ja harjoittelussa oppimista.

– Kun harjoittelija tuodaan oikeaan keittiöön kuudeksi viikoksi oppimaan, niin hyvä kun siinä ajassa oppii pukuhuoneen löytämään. Ruuanlaitosta puhumattakaan. Se aika ei vain yksinkertaisesti riitä, Tuhkanen tuskailee.

Uusi pilottikoulutus on yritys luoda ratkaisua tähän ongelmaan.

Maanantain ja tiistain aikana Opaon opiskelijat valmistivat seitsemän ruokalajin päivällisen viineineen. Ensimmäisenä tarjottiin parsakeittoa.
Maanantain ja tiistain aikana Opaon opiskelijat valmistivat seitsemän ruokalajin päivällisen viineineen. Ensimmäisenä tarjottiin parsakeittoa.
Kuva: Teija Soini

Opaon kouluttaja Tuula Kosamo kertoo, että koulutus ideoitiin yhdessä eri ravintoloiden kanssa, joiden kanssa pohdittiin muunmuassa sitä, mitä opiskelijoille tulisi opettaa. Rahoitus pilottiin tuli opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Pilottikoulutuksessa on nyt mukana kymmenisen opiskelijaa, joista puolet ovat mukana työvoimakoulutuksessa.

– Mukana on hyvin eritasoisia ihmisiä: niitä, jotka eivät ole eläessään käyneet ammattikeittiössä sekä niitä, jotka ovat olleet alalla jo monta vuotta, tiistaina Opao:lla käytännön koulutuspäivää vetänyt Tuhkanen kertoo.

Vaikka Startti ammattikokiksi -nimellä kulkeva pilottikoulutus ei vielä poista kokkikoulutuksen ongelmia, se on Tuhkasen mielestä hyvä alku.

– Nostan hattua, että heillä oli rohkeutta lähteä toteuttamaan tätä koulutusta. Tämä on pirun hyvä avaus hommalle.

Kosamo huomauttaa, että tärkeintä on löytää ammattiin sitoutuvia henkilöitä.

– Olen korostanut sitä, että työt eivät aina löydy Oulusta. On mahdollista työskennellä esimerkiksi talvi Lapissa ja kesä saaristossa, Kosamo kertoo.

Myös Tuhkanen tunnistaa nuorten alanvalintaan liittyvät realiteetit:

– Ymmärrän, ettei tämä ole nuorille erityisen houkutteleva ala. Paska palkka ja pitkiä päiviä. Tässä hommassa voi kuitenkin tehdä halutessaan hienon uran.