Liiga: Ilves rökitti Kärpät Rak­si­las­sa

Koronatilanne Oulussa: Miksi kou­lu­al­tis­tuk­set eivät enää johda ka­ran­tee­niin?

Yli 300 pe­rus­suo­ma­lai­sen LM-ky­se­ly: Hal­la-aho on kirinyt Terhon etu­mat­kan kiinni - tril­le­ri tasan

Sampo Terho on menettänyt perussuomalaisten kenttäväen keskuudessa kannatusetumatkansa Jussi Halla-ahoon.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-Ahon kannatus on kasvanut. Sampo Terho on vahva vaihtoehto Timo Soinin työn jatkajaksi. Perussuomalaisten puheenjohtajavaali pidetään ensi viikonloppuna. Kyselyn perusteella tilanne näyttää nyt tältä.
Europarlamentaarikko Jussi Halla-Ahon kannatus on kasvanut.
Europarlamentaarikko Jussi Halla-Ahon kannatus on kasvanut.
Kuva: Mauri Ratilainen

Tasan viikon päästä Jyväskylässä pidettävästä puheenjohtajaäänestyksestä tulee trilleri.

Terho ja Halla-aho saavat Lännen Median laajassa kyselyssä perussuomalaisilta yhtä suuren suosion puolueen uudeksi puheenjohtajaksi. Kyselyyn vastasi 330 perussuomalaista, joista 322 on puolueen jäseniä eli äänioikeutettuja vaalissa.

Vastaajista 43 prosenttia kannattaa Terhoa. Halla-aho saa 42 prosentin suosion, eli he ovat tasatilanteessa ennen viimeisen viikon kampanjointia.

LM-kyselyn vastaajina ovat piirihallitusten jäsenet, paikallisyhdistysten puheenjohtajat, kansanedustajat sekä muissa keskeisissä tehtävissä toimivat perussuomalaiset. Lisäksi vastaajina on kunnanvaltuutettuja eri puolilta Suomea.

Tulokset ovat vahvasti suuntaa-antavia, sillä kyselyn vastausprosentti kohosi 51,2:een.

Kahden kierroksen vaali

Puheenjohtajavaalissa nähdään todennäköisesti toinen kierros. Kansanedustaja
Leena Meri saa LM-kyselyssä neljän prosentin suosion ja kansanedustaja
Veera Ruoho kahden prosentin. He nipistävät kahdelta pääehdokkaalta sen verran kannatusta, että kukaan ei luultavasti saa suoraan yli puolta annetuista äänistä.

Kannastaan epävarmoja vastaajia oli kyselyssä alle kahdeksan prosenttia, joten suurin osa perussuomalaisista on jo valinnut suosikkinsa Timo Soinin seuraajaksi.

Sampo Terho on vahva vaihtoehto Timo Soinin työn jatkajaksi.
Sampo Terho on vahva vaihtoehto Timo Soinin työn jatkajaksi.
Kuva: Lauri Nurmi

Toisella kierroksella kohtaisivat Jyväskylässä Halla-aho ja Terho. LM-kyselyssä Halla-aho-Terho -asetelmaan otti kantaa 287 vastaajaa. Puntit menevät tässäkin vertailussa lähes tasan: Terhoa äänestäisi 51 prosenttia (146 vastaajaa) ja Halla-ahoa 49 prosenttia (141).

Lännen Media toteutti edellisen kyselynsä PS-vaikuttajille maaliskuun alussa. Kolme kuukautta sitten Terho vaikutti ylivoimaiselta voittajasuosikilta.

Kysely lähetettiin 490 perussuomalaiselle, joista puolet vastasi kysymykseen puheenjohtajasuosikistaan. Kaksintaistelussa Terho otti LM-kyselyssä silloin selätysvoiton Halla-ahosta prosentein 63-37.

Terhon johto sulanut

Tulokset ovat siinä mielessä vertailukelpoisia, että edellisen LM-kyselyn kohderyhmää täydennettiin nyt 160 puolueaktiivilla eri puolilta Suomea. Laadullisesti he kuuluvat samaan paikallisten PS-vaikuttajien ryhmään kuin jo edellisessä LM-kyselyssä mukana olleet.

Terhon kannalta on huolestuttavaa, että hänen vankka etumatkansa Halla-ahoon on sulanut kevään lumien mukana.

Uusi kysely toteutettiin tiistain ja perjantain välisenä aikana eli tulokset kuvastavat perussuomalaisten jäsenistön tämänhetkisiä tuntoja. Yli 300 perussuomalaisen kyselyaineistossa suurin osa vastaajista on tavallisia kenttäaktiiveja eikä heitä voi pitää niin sanotun puolue-eliitin edustajina.

Aineiston tarkempi analysointi paljastaa kiinnostavia yksityiskohtia Terhon ja Halla-ahon voitonmahdollisuuksista.

Jos perussuomalaisten 16 piirin hallitusten jäsenet valitsisivat puheenjohtajan, Terho voittaisi.

Kyselyyn osallistui 159 piirihallitusten jäsentä, joista 48 prosenttia kannattaa Terhoa ja 36 prosenttia Halla-ahoa. Aivan kaikki piirihallitusten jäsenet eivät ota kantaa pelkkään kaksintaisteluasetelmaan, mutta sen Terho vie nimiinsä prosentein 58-42.

Piirihallitusten jäsenistä 82 prosenttia ilmoittaa varmasti osallistuvansa puoluekokoukseen, jossa äänioikeutettuja ovat kaikki paikalle saapuvat jäsenet. Terho on järjestöaktiivien suosikki, ja tähän ryhmään kuuluvat perussuomalaiset yleensä osallistuvat puoluekokoukseen.

Rivijäsenet Halla-ahon takana

Halla-ahon hyvät voitonmahdollisuudet piilevät siinä, että hänen suosionsa on vahvaa rivijäseniksi itsensä mieltävien perussuomalaisten keskuudessa. LM-kyselyssä 93 vastaajaa määritteli itsensä rivijäseneksi.

Vastaajat pystyivät halutessaan valitsemaan listalta useita puoluetoimintaansa kuvaavia toimenkuvia.

Rivijäsenistä 45 prosenttia kertoo kannattavansa Halla-ahoa. Terho saa vastaajaryhmältä 38 prosentin kannatuksen eli häviää suosiossa Halla-aholle.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä jakautuu valinnassa. Halla-aholaiset ovat ryhmässä vahva vähemmistö. LM-kyselyyn vastasi 26 kansanedustajaa eli suurin osa 37-jäsenisestä ryhmästä. Terhoa kannattaa 14 kansanedustajaa, Halla-ahoa 8 ja Merta sekä Ruohoa kumpaakin yksi. Kaksi edustajaa ei ole valinnut suosikkiaan.