Puheenaihe: Onko pyö­rä­var­kauk­sia mah­dol­lis­ta estää?

Vanhat kuvat: Ve­den­pai­su­mus ali­ku­lus­sa ja muita Oulun tulvia

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ylen Ylä-Ant­ti­la va­lit­tiin odo­te­tus­ti Paltan hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­jak­si

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila nousee Palvelualojen työnantajien puheenjohtajaksi. Ylä-Anttila edustaa Paltaa myös Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksessa.

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila on Paltan hallituksen uusi puheenjohtaja.
Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila on Paltan hallituksen uusi puheenjohtaja.

Palvelualojen työnantajien Paltan syyskokous valitsi tiistaina odotetusti Merja Ylä-Anttilan hallituksen puheenjohtajaksi.

– Akuuteimpana haasteena monilla palvelualoilla on juuri nyt koronakriisistä selviäminen. Palvelut ovat olleet pitkään työllisyyden ja kasvun moottori. Meidän on päästävä mahdollisimman pian takaisin kasvu-uralle Suomen hyvinvoinnin turvaamiseksi, sanoo Ylä-Anttila Paltan tiedotteessa.

Paltan varapuheenjohtajiksi valittiin CHS Groupin hallituksen puheenjohtaja Heikki Halmetoja ja Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski. Uusi hallitus aloittaa kautensa vuoden 2021 alussa.

Ylen toimitusjohtajana työskentelevä Ylä-Anttila edustaa Paltaa myös Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksessa.

Ylä-Anttilan valintaan EK:n hallitukseen on ottanut kantaa viime viikolla muun muassa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, joka Twitterissä vaati päätöksen perustelujen avaamista.

Yle eroaa muista EK:n toiminnassa mukana olevista valtio-omisteisista yhtiöistä siinä, että sen toimintaa rahoitetaan verovaroin. Palta puolestaan on neuvotteluosapuoli osassa Ylen työehtosopimuksista.

"Ei vuorineuvosäijien kerho"

Paltan vaalivaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Rönkkö perusteli viime perjantaina Ylä-Anttilan valintaa Paltan ja EK:n hallituksiin tämän pätevyydellä. Hän ei nähnyt Ylen toimitusjohtajan hallitustehtäviä ongelmallisina, vaikka Yle uutisoi myös työmarkkinoista.

– Ylä-Anttilan taustaa ja yhteiskuntasuhteita tuskin kukaan voi asettaa kyseenalaisiksi. Ei tehtävään valittu Yleä vaan ihminen. On kummallista, että ihmistä ei saisi valita tehtävään tämän pätevyyden perusteella. Ei EK ole enää vain vuorineuvosäijien kerho, vaan sen on muututtava jäsenistönsä näköiseksi, Rönkkö sanoi ja totesi, että Ylen journalistisesta linjasta vastaavat päätoimittajat.

Ylä-Anttila valittiin Ylen johtoon keväällä 2018. Paltan väistyvä puheenjohtaja Antti Vasara työskentelee valtio-omisteisen Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toimitusjohtajana.

Normaali järjestötehtävä

Merja Ylä-Anttila kiisti perjantaina, että mahdollisella valinnalla olisi vaikutusta Ylen uutisointiin.

– Ei tietenkään vaikuta journalismiin eikä riippumattomuuteen. Kyse on normaalista ison työnantajan järjestötehtävästä, sanoi Ylä-Anttila tekstiviestillä.

Hän mainitsi Ylen kannalta tärkeiksi teemoiksi työelämän kehittämisen, digitalisaation ja vastuullisuuden.