Ylei­söl­le alaston esitys to­teu­tet­tiin na­tu­ris­tien pyyn­nös­tä

Oulun Tanssin Keskus JoJon toiminnanjohtaja Helena Lindqvist sanoo, että Riisuttuna-tanssiesityksen yleisölle alaston esitys on toteutettu Oulun alueen naturistien pyynnöstä.

Riisuttuna-teoksen kantaesitys on 14. maaliskuuta.
Riisuttuna-teoksen kantaesitys on 14. maaliskuuta.
Kuva: Pirjo Lempeä

Oulun Tanssin Keskus JoJon toiminnanjohtaja Helena Lindqvist sanoo, että Riisuttuna-tanssiesityksen yleisölle alaston esitys on toteutettu Oulun alueen naturistien pyynnöstä.

Naturistit ottivat yhteyttä JoJoon vuodenvaihteessa, kun tieto maaliskuussa ensi-iltansa Oulussa saavasta koreografi Satu Tuomiston nykytanssiesityksestä oli tullut heidän tietoonsa.

"Ajatus ei ole tullut taiteelliselta työryhmältä tai teoksen tuottajilta”, Lindqvist korostaa.

Lindqvistin mukaan naturistien pyyntöön päätettiin vastata. "Toimiessamme julkisilla rahoilla tehtävämme on palvella erilaisia ihmisiä ja yleisöjä", hän perustelee.

Toivotun esityksen järjestämisen juridiset taustat selvitettiin Suomen teatterit ry:n lakimiehen Leevi Mentulan avustuksella. Teokselle päädyttiin laittamaan 16 vuoden ikäsuositus siitä huolimatta, että lainsäädäntö ei sitä edellytä.

Lain mukaan teos, joka sisältää alastomuutta ja esitys, johon katsojat voivat osallistua alastomana, ovat täysin laillisia, kunhan esityksen järjestäjä huolehtii ennakkotiedotuksesta ja -markkinoinnista niin, että kukaan ei voi joutua katsojaksi esitykseen tietämättä alastomuudesta.

JoJo kuitenkin katsoi, että esitykselle olisi sopivaa asettaa 16 vuoden ikäsuositus ”tässä oululaisessa arvoilmastossa”.

”Ikärajaa sen sijaan emme olleet valmiita laittamaan ilman lakiperustetta, sillä se asettaisi ihmiset eriarvoiseen asemaan julkisin varoin tuotetun palvelun suhteen”, Lindqvist sanoo.

Helsingissä Zodiak – uuden tanssin keskus tuotti vuonna 2011 teoksen Ihmisen asussa, josta järjestettiin yleisölle alaston esitys. Julkisuuden ja innostuneen vastaanoton johdosta Zodiak järjesti teoksesta vielä toisen loppuunmyydyn esityksen. 

”Yksi taiteen tehtävistä on tuoda näkyväksi erilaisia asioita yhteisöstämme. Osasta nyt käydyn keskustelun sisällöistä ja kulttuuripoliittisista kannanotoista voi todeta, että meidän pohjoinen arvoilmastomme ei ole joiltain osin yhtä suvaitsevainen kuin esimerkiksi Helsingissä”, Lindqvist sanoo.