Yle: Kuollut al­le­kir­joit­ti asia­kir­jo­ja pa­na­ma­lais­yh­tiöl­le

Ylen MOT-ohjelman mukaan asianajotoimisto Mossac Fonsecan työntekijä oli merkittynä Nordean perustaman yrityksen johtajaksi vielä kuolemansa jälkeen.

Niin sanotuista Panaman papereista on käynyt ilmi muun muassa, että Nordean perustaman yrityksen johtajaksi oli merkitty Mossac Fonsecan työntekijä vielä kuolemansakin jälkeen.
Niin sanotuista Panaman papereista on käynyt ilmi muun muassa, että Nordean perustaman yrityksen johtajaksi oli merkitty Mossac Fonsecan työntekijä vielä kuolemansakin jälkeen.
Kuva: KARL-JOSEF HILDENBRAND

Ylen MOT-ohjelman mukaan asianajotoimisto Mossac Fonsecan työntekijä oli merkittynä Nordean perustaman yrityksen johtajaksi vielä kuolemansa jälkeen. Ohjelman mukaan nainen kuoli vuonna 2005, mutta toimi yrityksen johtajana vielä kahdeksan vuotta kuolemansa jälkeen.

Tähän liittyvä asia käy ilmi Nordean ja panamalaisten asianajajien välisistä sähköposteista. Nordea kirjoitti asiasta MOT-ohjelman mukaan vuonna 2013. Se pyysi asianajotoimistoa poistamaan vanhoista asiakirjoista kuolleen johtajan nimen tai korvaamaan sen uudella nimellä.

MOT kertoi maanantaina myös löytäneensä useita Mossac Fonsecan asiakirjoja, joissa on edesmenneen naisen allekirjoitus. Paperit on päivätty useita vuosia kuoleman jälkeen. Ne eivät kuitenkaan liity Nordeaan.

Panaman kaupparekisterin johtajan Antonio Alfaron mukaan ei ole ongelma, jos yrityksen johtajaksi on merkitty kuollut henkilö. Näin siksi, että tietyt liiketoimet voi hyväksyä johto tai osakkeenomistajat.

Se on kuitenkin laitonta, jos kuollut allekirjoittaa papereita, Alfaro sanoi MOT-ohjelman mukaan.

MOT kertoi myös, että vuonna 2012 Nordea pyysi Mossac Fonsecaa muuttamaan päivämääriä takautuvasti. Nordea halusi Ylen mukaan, että kolmen asiakkaan valtakirjat muutetaan niin, että ne ovat voimassa jo vuodesta 2010.

Nordean Luxemburgin-toimitusjohtaja Thorben Sander kommentoi ohjelmassa, ettei asiaan ole selitystä. Hänen mukaansa tällaista ei voi kuitenkaan hyväksyä. Asia aiotaan tarkastaa.