Lippu-uudistus: Bus­si­li­pun hinta Oulun kes­kus­tas­sa voi jopa kak­sin­ker­tais­tua

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

"Yksin asuvana olo olisi todella tur­va­ton" – Mat­ka­pu­he­lin­ten kuu­lu­vuus­on­gel­mat koetaan Ro­va­nie­men kylissä jo tur­val­li­suus­uh­ka­na

Kun Rovaniemen Niesin kylässä asuva Marita Mustonen viime keväänä sairastui, hälytti hänen miehensä Teuvo Mustonen ambulanssin. Sitä varten hänen piti hypätä autoon ja ajaa kilometri kylän suuntaan yhteyden saadakseen.

– Kun sairaankuljetuksen väki oli paikalla, yrittivät he soittaa lääkäriltä konsultointiapua, mutta eiväthän ne puhelimet toimineet, Teuvo Mustonen kertoo.

Vilkaisu vieraiden mukana oleviin puhelimiin kertoo samaa: Elisan puhelin ilmoittaa ettei ole verkkoa, Dna:n liittymässä olevan puhelimen signaali hypähtelee yhden ja kahden palkin välillä. Telian liittymässä oleva puhelin jopa hälyttää, mutta seuraava puhelu meneekin vastaajaan.

Jos joku soittaa, siirtyvät Mustoset yleensä ulos puhumaan.

– Paras paikka on tuossa pihalla navetan nurkalla tai rannalla saunan vieressä, tosin joskus puhelut katkeavat silloinkin. Myös sää vaikuttaa yhteyksiin, lumisateiset ja pilviset kelit ovat kaikista pahimmat. Silloin yhteyden saa varmimmin jos kiipeää vähän korkeammalle vaaraan, tuonne 150 metrin päähän, he näyttävät.

Kukkulan päälle someen

Samalla tavalla väki joutuu siirtymään pirtistä ulos puheluiden ajaksi Niesijärven vastarannalla, Rytilahtien kotona.

– Sisällä ei voi puheluita puhua lainkaan. Kylmemmillä ilmoilla puhelut tuppaavat jäämään lyhyiksi, Esa Rytilahti kertoo.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.