Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Yksi avio­liit­to, kaksi kaavaa?

Suomessa on olemassa vain yksi avioliitto. Kirkkoherra Juhani Lavanko esittää kirkolle kahta erillistä rinnakkaista avioliittokäsitystä (Kaleva 27.2.). Eli nykyisen avioliiton rinnalla olisi toinen erillinen avioliitto samaa sukupuolta oleville. Käytännössä lienee kyse eri kaavasta?

Pappina näkisin hyvin erikoisena tilanteen, jossa perustelisin vihkimiseen liittyvään toimituskeskusteluun tulevalle pariskunnalle, kuinka heidän avioliittonsa on kuitenkin erilainen. Miten se edes on erilainen? Jos avioliittoa ei nähdä vain lisääntymisen paikkana – ja sitähän se ei ole edes miehen ja naisen liitossa – on samaa sukupuolta olevien avioliitto ihan samanlainen kuin muidenkin.

Heidän kotinsa siunataan samalla kaavalla kuin muidenkin, heidän lapsensa kastetaan samalla kaavalla, kuten kaikki lapset/aikuiset, heidät aikanaan siunataan hautaan samalla kaavalla kuin muutkin. Miksi ihmeessä heidän avioliittonsa tulisi olla alleviivatusti erillinen kirkon avioliittokäsityksessä?

"Pappina näkisin hyvin erikoisena tilanteen, jossa perustelisin vihkimiseen liittyvään toimituskeskusteluun tulevalle pariskunnalle, kuinka heidän avioliittonsa on kuitenkin erilainen."

Tässä asiassa on korkea aika mennä eteenpäin ja siihen varmasti Lavankokin tähtää, mistä sinänsä kiitos. Minusta yksi avioliitto riittää kirkollekin.

Satu Kreivi-Palosaari

kappalainen

Oulu

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.