Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

YK:n yleis­ko­kous torjui USA:n Je­ru­sa­lem-pää­tök­sen, kym­me­niä maita pi­dät­täy­tyi ää­nes­tyk­ses­tä tai ei tullut ää­nes­tyk­seen

YK:n yleiskokous hyväksyi torstaina päätöslauselman, jossa torjuttiin Yhdysvaltain päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.

YK:n yleiskokous torjui Yhdysvaltain päätöksen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.
YK:n yleiskokous torjui Yhdysvaltain päätöksen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.
Kuva: JUSTIN LANE

YK:n yleiskokous hyväksyi torstaina päätöslauselman, jossa torjuttiin Yhdysvaltain päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Päätöslauselman hyväksymisen puolesta äänesti 128 ja vastaan 9 maata. 35 maata pidättäytyi äänestyksestä.

Päätöslauselman mukaan Jerusalemia koskevat asiat täytyy ratkaista neuvotteluteitse.

Yhdysvaltain ja Israelin lisäksi päätöslauselmaa vastustivat Guatemala, Honduras, Togo, Mikronesia, Nauru, Palau ja Marshallinsaaret.

Äänestyksestä pidättäytyivät muun muassa Argentiina, Australia, Kanada, Kroatia, Tshekki, Unkari, Latvia, Meksiko, Filippiinit ja Romania.

21 maata ei osallistunut äänestykseen lainkaan. Niiden joukossa oli muun muassa Ukraina, joka vielä maanantaina kannatti päätöslauselmaa YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa.

Päätöslauselma ei ole sitova.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaili ennen äänestystä päätöslauselmaa kannattavia maita talousavun leikkauksilla. Myös Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley sanoi äänestyksen alla, että Yhdysvallat muistaa "tämän päivän".

–  Yhdysvallat sijoittaa lähetystönsä Jerusalemiin, Haley lisäsi.

Israel tuomitsee ja on tyytyväinen

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tuomitsi yleiskokouksen äänestyksen, jossa torjuttiin Yhdysvaltain Jerusalem-päätös. Toisaalta hän sanoi olevansa tyytyväinen, että niin monet maat eivät äänestäneet päätöslauselman puolesta.

–  Emme hyväksy YK:n yleiskokouksen äänestystä, mutta olemme tyytyväisiä, että monet maat eivät äänestäneet päätöksen puolesta, Netanjahu sanoi lausunnossaan.

Palestiinalaisten YK-suurlähettiläs puolestaan kuvaili äänestystä suureksi takaiskuksi Yhdysvalloille.

–  128 vastaan yhdeksän – se on massiivinen takaisku Yhdysvalloille, suurlähettiläs Riyad Mansour sanoi.

Myös palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ilmaisi tyytyväisyytensä äänestyspäätökseen. Lausunnossaan hän painotti, että Jerusalem on kansainvälisen oikeuden mukaan miehitettyä aluetta.

–  Jatkamme pyrkimyksiämme Yhdistyneissä Kansakunnissa ja kaikilla kansainvälisillä foorumeilla miehityksen lopettamiseksi ja Palestiinan valtion luomiseksi, jonka pääkaupunki on Itä-Jerusalem, Abbas sanoi lausunnossaan.