YK: Pil­vi­met­sät ovat vaa­ras­sa

Ilmaston lämpeneminen on uhka trooppisille vuoristometsille, jotka ottavat kosteutta pilvistä ja antavat vettä miljoonille ihmisille Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

-

Ilmaston lämpeneminen on uhka trooppisille vuoristometsille, jotka ottavat kosteutta pilvistä ja antavat vettä miljoonille ihmisille Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Näin varoittaa Kuala Lumpurissa Malesiassa koolla oleva YK:n asiantuntijakonferenssi.

Pilvimetsät, päiväntasaajan alueilla Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa sijaitsevat vuoristometsät, ovat pinta-alaltaan vain 2,5 prosenttia eli noin 400 000 neliökilometriä maailman trooppisista metsistä. Mutta niiden siunauksista pääsevät nauttimaan paljon laajemmat alueet.

Kuala Lumpurissa on koolla yli 2 000 tiedemiestä ja viranomaista 188 maasta keskustelemassa biodiversiteetista, luonnon monimuotoisuudesta, ja sitä koskevasta kansainvälisestä CBD-sopimuksesta. CBD-sopimus allekirjoitettiin Rio de Janeirossa 1992. Sopimuksen on ratifioinut noin 190 maata.

Vajaat kaksi viikkoa jatkuvan konferenssin ensimmäisenä päivänä oli esillä pilvimetsistä kertova asiantuntijaraportti.

Yksi raportin laatijoista, Philip Bubb sanoo pilvimetsien olevan ainutlaatuisia kyvyssään käyttää hyväkseen pilvissä ja sumussa olevaa kosteutta. Pilvimetsät ovat kuitenkin samalla erittäin alttiita ilmaston muutoksille. Pilvimetsiä sijaitsee raportin mukaan muun muassa Hondurasin pääkaupungin Tegucigalpan ja Ecuadorin pääkaupungin Quiton seuduilla. Pilvimetsäalueita on myös Mexicon ja Dar es Salaamin seuduilla.

Vaara uhkaa sekä pilvimetsäalueiden vesivaroja että eläimiä, joita tavataan vain näillä alueilla, sanoo Bubb.

Muiksi vaaroiksi raportin laaitija Philip Bubb nimeää maatalouden, turismin, tulipalot, teiden rakentamisen ja muilta alueilta tuodut eläinlajit.

Uhkaksi Unepin raportti toteaa myös golfkentät. Erityisen vaarallisiksi pilvimetsille raportti sanoo Malesian vuoristoalueilla sijaitsevia golfkenttiä.

YK:n ympäristöohjelman Unepin pääjohtaja Klaus Töpfer kehotti avauspuheessaan valtuutettuja keskittymään keskusteluihin, joiden tavoitteena on estää merkittävästi biodiversiteetin häviämistä.