Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Yh­dys­val­tain puo­lus­tus­mi­nis­te­ri James Mattis tulee Suomeen al­ku­vii­kos­ta

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan Mattis tapaa Suomessa maanantaina ja tiistaina Pohjoismaiden, Baltian maiden sekä Saksan, Hollannin, Britannian ja Puolan ministerit.

Lempinimellä "Mad Dog" tunnettu James Mattis tapaa Suomessa kahden kesken presidentti Sauli Niinistön ja puolustusministeri Jussi Niinistön.
Lempinimellä "Mad Dog" tunnettu James Mattis tapaa Suomessa kahden kesken presidentti Sauli Niinistön ja puolustusministeri Jussi Niinistön.
Kuva: STEPHANIE LECOCQ

Suomeen alkuviikosta kerääntyvät eurooppalaiset puolustusministerit saavat seurakseen maailman suurimman sotilasmahdin edustajan, kun Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis liittyy joukkoon.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kertoi asiasta verkkosivuillaan perjantai-iltana. Taustalla lienee puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) maaliskuussa Mattisille esittämä vierailukutsu.

Lempinimellä "Mad Dog" tunnettu Mattis tapaa Suomessa kahden kesken presidentti Sauli Niinistön ja puolustusministeri Niinistön.

Presidentin kanslian mukaan Mattis ja Sauli Niinistö tapaavat Presidentinlinnassa maanantaina. He ovat tavanneet tämän vuoden helmikuussa Münchenin turvallisuuskokouksessa.

Puolustusministeriö ei kertonut tiedotteessaan, milloin Jussi Niinistölle ja Mattisille on varattu kahdenkeskistä aikaa.

Suomi, Ruotsi ja USA yhteiseen pöytään

Mattisin saapumisen taustalla on se, että Suomessa pidetään maanantaina ja tiistaina pohjoismainen puolustusministerikokous sekä niin sanotun Pohjoisen ryhmän (Northern Group) puolustusministerikokous.

Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvat Pohjoismaiden lisäksi Baltian maat, Puola, Hollanti, Saksa ja Britannia.

Mattis osallistuu tiistaina Pohjoisen ryhmän puolustusministerien työistuntoon, jossa on määrä keskustella muun muassa Pohjois-Euroopan turvallisuuskysymyksistä sekä alueellisesta ja transatlanttisesta puolustusyhteistyöstä.

Kiinnostava on Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kolmenvälinen tapaaminen, jonka aiheena on puolustusministeriön tiedotteen mukaan puolustusyhteistyö.

Suomi ja Ruotsi ovat viime vuosina pyrkineet kehittämään puolustusyhteistyötään. Molemmat on tiivistäneet yhteistyötään myös Yhdysvaltojen kanssa.

STT ei tavoittanut perjantai-iltana puolustusministeri Niinistöä kommentoimaan Mattisin Suomen-vierailua.

Suomesta Mattis suuntaa Belgiaan, jossa hän muun muassa tapaa terroristijärjestö Isisin vastaisen liittoutuman maiden ministereitä. Belgiasta Mattis jatkaa Britanniaan, joka on hänen kiertueensa viimeinen maa.