Yh­dys­val­lat kiek­koi­lee MM-kau­ka­los­sa tu­tuil­la opeilla – "Pelaa melkein eu­roop­pa­lai­sem­paa kiekkoa kuin Eu­roo­pan maat itse"

Valmennusjohdon Tuomo Ruudulla on rautainen kokemus nuorten arvokisoista.

Video: MTV

Valmennusjohdon Tuomo Ruudulla on rautainen kokemus nuorten arvokisoista.

Maailmanmestaruutta puolustava Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkue saa torstaina MM-puolivälierässä vastaansa vieraan Pohjois-Amerikasta, edellisten kisojen finaalivastustajan Yhdysvallat. Kliseisimmät pohjoisamerikkalaiset kiekkoperinteet eivät Yhdysvaltain pelaamisessa juuri näy.

Vuosikymmenten mittaan Yhdysvaltain maajoukkueisiin on yhdistetty kova, sääntöjen rajamailla liikkuva taklauspeli. Ei taklauksia Team USA:n pelikirjassa ole erikseen kielletty, mutta tämän päivän Yhdysvallat pelaa modernia jääkiekkoa.

– Jenkit pelaavat melkein eurooppalaisempaa kiekkoa kuin Euroopan maat itse. Yhdysvalloista tulee nopeajalkaisia ja taitavia pelaajia. Joukkueeseen mahtuu pienikokoisempiakin pelaajia, Suomen nuorten maajoukkueen valmennusjohtoon kuuluva Tuomo Ruutu huomauttaa.

Suomalaiset saivat Yhdysvaltain kiekkoevoluutiosta näytteen Vancouverin olympiaturnauksessa 2010. Välierästä finaaliin edennyt Yhdysvallat luisteli Suomelta karkuun iskemällä alle 13 minuutissa kuusi maalia. Rakettimainen luistelija Patrick Kane iski kaksi osumaa.

– Idoleilla on iso merkitys, minkälaisia pelaajatyyppejä kehittyy. Kanen kaltaisia luistelijoita on tullut Yhdysvalloista enemmänkin, Ruutu näkee.

Ennakkoluuloton sukupolvi

Suomelle alkulohkostaan tutussa Tshekin Trinecissä pelattavasta puolivälierästä on lupa odottaa tasaista koitosta. Kun Suomen voittama vuoden takainen MM-finaali jätetään pois laskuista, Yhdysvallat vei viime vuosikymmenen MM-kohtaamiset voitoin 4–1. Useimmat keskinäisistä otteluista ovat päättyneet maalin erolla.

– Pelasimme Yhdysvaltoja vastaan viime heinäkuussa ja voitimmekin yhden turnauspelin. Se oli kesäturnaus. Nyt on uudet kujeet ja uudet pelit, Ruutu naurahtaa.

Suomen voittamassa pelissä Yhdysvaltain joukkueessa kiekkoili hyökkääjä Trevor Zegras, joka yhdeksällä maalisyötöllään johtaa MM-pistepörssiä.

Paljon on spekuloitu Nuorten Leijonien MM-mahdollisuuksilla pohjoisamerikkalaista vastustajaa vastaan. Suomeen on vuosien mittaan kasvanut ennakkoluuloton kiekkosukupolvi, joka vähät välittää, minkä valtiolipun alla vastustaja pelaa.

– Ei minunkaan sukupolvella (1983 syntyneet) ollut peikkoja, joita pelätä. Sellaisia ei näillä nuoremmilla missään nimessä ole. Ja miksi olisi: kun katsoo Suomen viime vuosien isoja matseja, olemme melkeinpä enemmän voittaneet niitä kuin hävinneet, Ruutu järkeilee.

Työnjako toimii

Suomen valmennusjohdossa työnjako toimii luontevasti. Päävalmentaja Raimo Helmisellä pitäisi hyökkääjälegendana olla tietoa hyökkääjien peluutuksesta, samoin toisella vuoden 1995 maailmanmestarilla Erik Hämäläisellä ex-pakkina puolustajien peluuttamisesta.

Kolme nuorten MM-mitalia 2001–03 voittanut Ruutu on linkkimies pelaajiin päin.

– Kun muistelee omilta vuosilta tuon ikäluokan pelejä, se oli ihan pelaajauran parasta aikaa, hän sanoo.