Karhunpeijaiset: Sha­maa­ni­viu­lis­ti he­rät­te­lee karhua

Kolumni: "Mie­les­tä­ni ty­pe­rin­tä, mitä toi­mit­ta­ja voi tehdä on kir­joit­taa it­ses­tään"

Yh­dis­te­tyn pää­val­men­ta­jaa Petter Kuk­kos­ta uhkaa Ram­saus­sa viileä vas­taan­ot­to – "Olen kuullut huhuja, että kri­tiik­ki on he­rät­tä­nyt aika pahaa verta"

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen nostatti lajipiireissä myrskyn ottamalla esiin hyppypukuhuijaukset.
Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen nostatti lajipiireissä myrskyn ottamalla esiin hyppypukuhuijaukset.
Kuva: Mikko Halvari/Arkisto

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen havaitsi maailmancupin avausviikonloppuna Rukalla ”pukuongelman”. Sen jälkeen hän on kertonut hyppypukujen mittaukseen liittyvistä vippaskonsteista, ja kohu on levinnyt ulkomaille saakka.

Kahdenkeskisissä keskusteluissa Kukkonen on saanut muilta valmentajilta myös ymmärrystä, mutta osa kilpailijoista ja valmentajista on ottanut kritiikin henkilökohtaisesti.

Kukkonen arvaa asian kiristävän tunnelmia, kun maailmancup jatkuu loppuviikosta Itävallan Ramsaussa.

– Olen kuullut huhuja, että kritiikki on herättänyt aika pahaa verta. On koettu, että olisin hyökännyt urheilijoita vastaan. Moni tuntee itsensä loukatuksi, joten Ramsaussa voi olla aika jäätävä meininki, Kukkonen ennakoi tilannetta alkuviikosta.

Kukkonen korostaa, ettei maininnut kritiikissään urheilijoita eikä joukkueita nimeltä.

Suomen kilpailunelikko Ramsaussa on Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Arttu Mäkiaho ja Perttu Reponen. Eli Rukalla cup-pisteitä saavuttanut kolmikko ja sunnuntain leirikilpailussa neljänneksi sijoittunut Mäkiaho.

Kukkosen mielestä pukukohu on vaikuttanut joukkueeseen, vaikka hän on saanut ongelman Hiihtoliiton hoidettavaksi. Liitto vie asiaa eteenpäin yhteistyössä Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin kanssa.

– Kokoamme nyt materiaalia, jonka perusteella mahdollisia sääntömuutoksia voisi tehdä, eikä se ole nopea prosessi.

"Olen kuullut huhuja, että kritiikki on herättänyt aika pahaa verta. On koettu, että olisin hyökännyt urheilijoita vastaan. Moni tuntee itsensä loukatuksi, joten Ramsaussa voi olla aika jäätävä meininki."
Petter Kukkonen
Yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja

Suomalaisten mielestä Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n pitäisi myös kehittää kolmannen osapuolen ohjaama protokolla, jonka avulla kansalliset liitot voisivat osoittaa tyytymättömyytensä asioihin.

Suomalaisten argumentteja ovat urheilijan oikeusturva ja yhtäläiset mahdollisuudet. Kukkonen puhuu lajin moraalista ja arvoista.

– Kyse on siitä, miten suhtaudumme sääntöjen kunnioittamiseen ja siitä, millaisen kuvan haluamme antaa lajista ulospäin, Kukkonen alleviivaa hyppypukujen epätarkkaa mittaustapaa.

– Ei voi olla niin, että lajissa menestyvät ne, jotka venyttävät sääntöjä äärimmilleen.

Maailmancupin voittoa puolustava Jarl Magnus Riiber hylättiin Rukan varakilpailun pukumittauksessa, minkä takia norjalainen jäi pois cupin kolmannesta kilpailusta.

Pukukohun taustalla yhdistetyn maajoukkue selvittää myös hyppäämisen teknisiä ongelmia.

Joulukuun ensimmäinen viikko Rukan kisojen jälkeen meni palautellessa. Viime viikolla joukkue kokoontui Rukan-leirille, jota jatkettiin viikonloppuna Rovaniemellä.

– Harjoittelu oli hyppypainotteista, kun yritimme saada tekniikkaa kuosiin. Ihannetilanteessa hyppääminen on vapautunutta ja rentoa, mutta olemme nyt joutuneet työstämään tekniikkaa, Kukkonen totesi.