Tulipalot: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Vuoden kuvaaja Jarmo Tyyskä: Silloin on on­nis­tu­nut, kun kat­so­jal­le jää pieni oi­val­lus

Vuoden kuvaajaksi on valittu tänä vuonna oulaistelainen Jarmo Tyyskä.

Jarmo Tyyskän mukaan hyvä kuva kertoo tarinaa. Myös valon ja varjon leikki on merkityksellistä.
Jarmo Tyyskän mukaan hyvä kuva kertoo tarinaa. Myös valon ja varjon leikki on merkityksellistä.
Kuva: SIRPA KORTET

Vuoden kuvaajaksi on valittu tänä vuonna oulaistelainen Jarmo Tyyskä. Valinta julkistettiin Suomen Kameraseurojen Liiton tilaisuudessa Kuusankoskella tänään lauantaina.

Tyyskä ei ollut asialla ensimmäistä kertaa. Mies on valittu vuoden kuvaajaksi aiemminkin, vuonna 2004.

Tällä kertaa hän leväytti raadin eteen voimakkaan, tarinallisen Ennen ja nyt -kuvasarjan. Se kertoo, kuinka höyryveturijuna tuo yleisöä Oulusta Oulaisiin Weteraanikonepäiville viime kesänä. Kuvista paistaa lasten riemu lipun leimauksessa, veturin huolelliset lämmityspuuhat sekä vastakkainasettelu vanhan ja nykymaailman välillä.

Sarjan viimeisen kuvan kuvauspaikan Tyyskä valitsi ennakolta. Oulaisten Ahonperällä radan varressa on ikuistettu savua taivaalle tupruttava höyryveturi suomalaisessa kesämaisemassa.

Kuvausrupeaman jälkeen kameran muistikortilla oli Tyyskän arvion mukaan kolmisensataa kuvaa. Niistä hän poimi huolella kymmenen otosta.

– Tuntui, että pois joutui jättämään tosi hauskoja kuvia. Mutta ilmeisesti onnistuin. Valehtelisin, jos väittäisin, ettei tunnu miltään, Tyyskä toteaa.

Samaisessa palkitsemistilaisuudessa hänelle luovutettiin myös honoured eminenssikuvaajan arvonimi. Niitä myönnettiin tänä vuonna vain yksi, ja kaikkiaan niitä on myönnetty nyt viidelle kuvaajalle. Arvonimeä voi hakea kerättyään erilaisia kuvaamiseen liittyviä pisteitä, ja kyseessä on korkein mahdollinen arvonimi.

– Tämä on nyt viimeinen niitti. Osallistua saa tietysti edelleen, mutta nyt on kaikki mahdolliset arvonimet annettu, Tyyskä sanoo.

Saadakseen hyviä kuvia tulee kuvaajan olla hereillä. Tilanteet voivat olla ohi silmänräpäyksessä, joten onnistuminen vaatii ennakointia.

– Silloin on onnistunut, kun katsojalle jää kuvasta pieni oivallus. Pitää katsoa, mitä ympärillä tapahtuu ja nähdä myös se, mitä tulee tapahtumaan, Tyyskä huomauttaa.